Τραγωδίες μεταναστών στη Μεσόγειο: Έγκλημα εκ προμελέτης της ΕΕ

Εσκεμμένο έγκλημα εκ μέρους της ΕΕ, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι πνιγμοί στη Μεσόγειο εκατοντάδων μεταναστών, σε δύο ναυάγια τις τελευταίες εβδομάδες. Οι Βρυξέλλες το αποκρύπτουν συστηματικά, αλλά άπαντες, εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, γνώριζαν ότι στα παράλια της Βόρειας Αφρικής συγκεντρώνονται τεράστιες μάζες μεταναστών, ως επί το πλείστον από τη μαύρη Αφρική, για να περάσουν στην Ευρώπη. Σας παρουσιάζουμε αποκλειστικό φωτογραφικό ρεπορτάζ του Antinews

από έναν τέτοιο καταυλισμό μεταναστών στη Λιβύη.

Ειδικά, μετά την ανατροπή του Καντάφι, στη Λιβύη έσπευδαν διαρκώς και νέες “στρατιές” μεταναστών κυρίως από Νιγηρία, Λιβερία, χώρες της Κεντρικής Αφρικής, κ.ο.κ. Το φαινόμενο υπήρχε και πρίν από την πτώση του Καντάφι. Διογκώθηκε όμως, αμέσως μετά με αποτέλεσμα, προς το τέλος του 2011, οπότε το λιβυκό καθεστώς κατέρρευσε να υπάρχουν σε άθλιους καταυλισμούς πάρα πολλές χιλιάδες μεταναστών. Επανειλημμένως μάλιστα, είχαν γραφτεί επιτόπια ρεπορτάζ από τη Λιβύη γι αυτό το θέμα, όπως και στον ελληνικό Τύπο. Πόσο μάλλον, αφού τη χώρα μας, όπως και την Ιταλία, την “έκαιγε” το θέμα. Να σημειωθεί ότι οι μετα-κανταφικές λιβυκές ηγεσίες και αρχές αντιμετώπιζαν σκαιότατα τους μετανάστες, και έκαναν τα πάντα για να τους διώξουν από τη χώρα. Κοντολογίς, να τους σπρώξουν μια ώρα αρχύτερα για να φύγουν προς την Ευρώπη. Άλλωστε, ελάχιστοι από αυτούς επέστρεψαν στη χώρα τους, χωρίς προηγουμένως να έχουν δοκιμάσει την τύχη τους να περάσουν στην Ευρώπη.

Άπαντες οι μετανάστες, με τους οποίους είχε συζητήσει Έλληνας δημοσιογράφος (ο οποίος έδωσε στο Antiews το φωτογραφικό ρεπορτάζ από καταυλισμό μεταναστών λίγο έξω από την Τρίπολη), του έλεγαν ότι ο προορισμός τους ήταν η Ιταλία, αν και δεν απέκλειαν να προσπαθήσουν να περάσουν και στην Ελλάδα.

Παρά ταύτα, αν και οι Βρυξέλλες γνώριζαν τόσο από ρεπορτάζ όσο και από αποστολές ΜΚΟ στην περιοχή το πρόβλημα, όχι μόνον κώφευσαν, αλλά δεν έλαβαν κανένα μέτρο ώστε να αποτρέψουν το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα που πλήττει το Νότο της Ευρώπης, ούτε βέβαια να αποσοβήσουν την τραγωδία των προηγουμένων εβδομάδων. Να σημειωθεί ότι, εκτός της Λιβύης, πολλοί μετανάστες βρίσκονται και περιμένουν να περάσουν και στην Τυνησία, καθώς και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, λοιπόν. Η ΕΕ ήξερε και συνειδητά δεν έκανε τίποτε. Πρόκειται απλά, για έγκλημα εκ προμελέτης των γραφειοκρατών της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα