Ποια η διαφορά του Κοσόβου από το Ντονμπάς;

Του Βλαντιμίρ Γκολστάιν, πρώην αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, και προέδρου του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, αναλυτή ρωσικών υποθέσεων

Κάποτε υπήρχε μια χώρα που λεγόταν Γιουγκοσλαβία.Ήταν μια πολυεθνική, συνομοσπονδία με ανεξιθρησκία, μάλλον ευημερούσα για τα σοσιαλιστικά πρότυπα, αποτελούμενη από περήφανους ανθρώπους οι οποίοι στάθηκαν γενναία απέναντι στον Αδόλφο Χίτλερ ακόμη και απέναντι στον Ιωσήφ Στάλιν.

Μια χώρα με μικτούς γάμους, υπέροχο φαγητό κι εξαιρετικές ταινίες επίσης.Και τότε η Δύση - όταν η Σοβιετική Ένωση άρχισε να καταρρέει

- αποφάσισε ότι ήταν καιρός να καταρρεύσει κι η Γιουγκοσλαβία.Δεν θα ήταν πλέον μια χώρα, αλλά η γη των βαλκανικών εχθροτήτων και του προαιώνιου μίσους. Και άρχισαν να υποδαυλίζουν και να υποκινούν τις έχθρες, κατηγορώντας συγκεκριμένα μία δημοκρατία: Τη Σερβία.

Οι κακοί Σέρβοι κατηγορήθηκαν για την επιβράδυνση της ταχείας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης όλων των άλλων δημοκρατιών, οι οποίες άρχισαν να διακηρύσσουν την ανεξαρτησία τους. Η Δύση αγκάλιασε γρήγορα την ανεξαρτησία Σλοβενίας, Κροατίας και ούτω καθεξής. Οι Γερμανοί δοκίμαζαν τον νέο τους ρόλο ως κυρίαρχοι της Ευρώπης, οπότε αυτές οι δημοκρατίες αναγνωρίστηκαν τελικά, ενώ στη συνέχεια –με δεδομένο το μεικτό πληθυσμό- άρχισαν οι εμφύλιες συγκρούσεις σε κάθε νέα, ανεξάρτητη δημοκρατία.

Τότε, οι σερβικές μειονότητες άρχισαν να παρενοχλούνται και να εκδιώκονται σε κάθε δημοκρατία.Όλα αυτά επιδοκιμάστηκαν και υποστηρίχθηκαν από τη Δύση, η οποία ξεκίνησε ένα νέο αφήγημα: Οι καλοί αυτονομιστές, και οι κακοί Σέρβοι.

Η κυβέρνηση Κλίντον, συμπεριλαμβανομένης της τότε πρέσβειρας των Ηνωμένων Εθνών, Μαντλίν Ολμπράιτ, έδωσε το πράσινο φως στην Κροατία για εθνοκάθαρση 250.000 Σέρβων από την περιοχή της Κράινα.

Όταν χρόνια αργότερα, σε μια παρουσίαση και υπογραφή βιβλίου, Τσέχοι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Σέρβους εξέφρασαν την αγανάκτησή τους στην Ολμπράιτ, η κ. Μαντλίν απάντησε αποκαλώντας τους «βρωμοσέρβους».

Κόσοβο

Όσοι θέλουν να θυμούνται, ας ανακαλέσουν πολέμους, βομβαρδισμούς και εκστρατείες προπαγάνδας.Το 1999, το ΝΑΤΟ παρενέβη στρατιωτικά για να βοηθήσει το Κόσοβο που είναι κυρίως Αλβανόφωνο, προκειμένου να αποκτήσει την ανεξαρτησία του από τη Σερβία.

Σε δημοψήφισμα του 1991 η αυτόνομη επαρχία του Κοσσυφοπεδίου είχε ψηφίσει με ποσοστό 99% υπέρ της ανεξαρτησίας. Οκτώ χρόνια αργότερα το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε το Βελιγράδι, για λογαριασμό του Κοσσυφοπεδίου.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τους Σέρβους για εθνοκάθαρση, ωστόσο μια μελέτη δείχνει ότι οι Κοσοβάροι εγκατέλειψαν μαζικά τη Σερβία, μόνο μετά την έναρξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ.Σήμερα, ούτε το Συμβούλιο της Ευρώπης, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες την αναγνωρίζουν. Έκτοτε, οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει στο Κοσσυφοπέδιο τη μεγαλύτερη κι ακριβότερη στρατιωτική βάση στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ προσκλήθηκα, μαζί με δύο άλλους συμμετέχοντες, σε πάνελ με τίτλο: «Κόσοβο και ηθική ευθύνη» το οποίο διοργάνωσε το κέντρο εβραϊκής κουλτούρας Hillel στο πανεπιστήμιο Yale. Αξιοσέβαστη καθηγήτρια του Γέιλ-μία εκ των συμμετεχόντων- ζητούσε να πέσουν περισσότερες βόμβες στη Σερβία, κάνοντας συνεχείς αναφορές στο Μόναχο και την ήπια στάση του Χίτλερ απέναντι στην προπολεμική ηγεσία των Σέρβων.

Όταν τόλμησα να πω κάτι για Σερβόπουλα που βρέθηκαν νεκρά δίπλα στα αρκουδάκια τους, καθώς το τρένο που ταξίδευαν έπεσε από γέφυρα, που είχε βομβαρδιστεί με εντολή του Μπιλ Κλίντον, τότε κατηγορήθηκα για δημαγωγία από τη διάσημη καθηγήτρια. Η ίδια άρχισε να υμνεί τις ομορφιές του Ντουμπρόβνικ στην Κροατία, που απειλούνταν από τους κακούς Σέρβους.

Κατά κάποιο τρόπο, η Δύση ανέλαβε την ηθική ευθύνη της καταστροφής αρχαίων σερβικών εδαφών με Ορθόδοξα μοναστήρια του δέκατου τρίτου αιώνα και της παράδοσής τους σε Αλβανούς γκάνγκστερ από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου (UÇK), τους οποίους οι ίδιες οι ΗΠΑ κάποτε είχαν χαρακτηρίσει τρομοκράτες. Τους διαβόητους πωλητές οργάνων των Σέρβων σε δυτικούς αγοραστές.Αρχηγός τους ήταν ο Χασίμ Θάτσι, ο οποίος αργότερα έγινε πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου.

Ντονμπάς

Το 2014, μετά το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ βίαιο πραξικόπημα που ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Ουκρανίας, το καθεστώς που προέκυψε έθεσε εκτός νόμου τη ρωσική γλώσσα και οι νεοναζιστικές συμμορίες άρχισαν να επιτίθενται στους Ρωσόφωνους.

Τότε έκαψαν ζωντανούς δεκάδες ανθρώπους στο κτίριο των Συνδικάτων στην Οδησσό. Δώδεκα ημέρες μετά από αυτά τα γεγονότα, οι ρωσόφωνες περιφέρειες του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από την Ουκρανία.

Όπως και στο Κοσσυφοπέδιο, και οι δύο επαρχίες διεξήγαγαν δημοψηφίσματα όπου η συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας.Το Κίεβο, απάντησε με πόλεμο εναντίον των Ρωσόφωνων τους οποίους το καθεστώς αποκάλεσε «τρομοκράτες».

Πού ήταν όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και άλλες προοδευτικές ευρωπαϊκές χώρες, όταν το Ντονμπάς κήρυξε την ανεξαρτησία;Πουθενά, φυσικά, καθώς αυτές οι δημοκρατίες απορρίφθηκαν αμέσως, ενώ οι Ρωσόφωνοι χαρακτηρίστηκαν αυτονομιστές- αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, καθώς και τρομοκράτες.

Πού ήταν οι καθηγητές του Γέιλ να ανησυχήσουν για την ηθική ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους του Ντονμπάς;Πού είναι τα ατελείωτα άρθρα για τις φρικαλεότητες της Ουκρανίας, τους βομβαρδισμούς σχολείων και νοσοκομείων, τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων; Πουθενά! Γιατί;

Γιατί το είπε ο μπάρμπα Σαμ.Δήλωσε, πως δεν είναι το ίδιο.Είναι διαφορετικό, τελεία και παύλα, κι αν κάνεις ερωτήσεις, τότε είσαι υποχείριο και μαριονέτα των Ρώσων.

Μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη Σλοβενία και τη «Μακεδονία», αλλά όχι τη Νοβοροσία ή το Ντονέτσκ. Είναι διαφορετικά ζητήματα. Το ένα υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ και το άλλο από τους Ρώσους.

Αντιλαμβάνεστε τη διαφορά; Εγώ πάντως αδυνατώ. Το ίδιο και τα εκατομμύρια των άλλων που θυμούνται τι έκαναν κάποτε οι Γερμανοί, οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί ή οι Γάλλοι στις χώρες τους.

Οπότε, οι New York Times, ο Guardian, ο Joe Biden και ο Boris Johnson, ας ξεκινήσουν πάλι την εκστρατεία τους. Ας διακηρύσσουν ως παρανομία την αναγνώριση των αποσχισμένων δημοκρατιών, ας αναθεματίζουν τους κακούς εισβολείς Ρώσους και ας ακολουθήσουν την πεπατημένη, επιδεικνύοντας τις ψευτο-αρχές τους μιλώντας ως αυθεντίες για την Ηθική Ευθύνη της άρνησης της ασφάλειας και της ελευθερίας στο Ντονμπάς

Δεν μπορείς να κοροϊδέψεις κανέναν που δεν είναι πρόθυμος να ξεγελαστεί.

Πηγή: consortiumnews.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα