Δραματικές στιγμές στην Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ – Η εισβολή εκτινάσσει την τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου

18:40 24/2/2022 - Πηγή: iPop

Σε πόλη φάντασμα έχει μετατραπεί το Κίεβο, με τον Δήμαρχο να έχει επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ οι άμαχοι αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ και τα ΑΤΜ και εγκαταλείπουν την πόλη. Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει τρομακτική αύξηση στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, ενώ έχει εκτιναχτεί η τιμή του σιταριού.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται πλέον σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, ενώ υπάρχει εισβολή και στην απαγορευμένη ζώνη στο Τσερνόμπιλ. Νωρίτερα, η ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι,

ανέφερε: «Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να καταλάβουν το Τσερνόμπιλ. Οι υπερασπιστές μας δίνουν τη ζωή τους για να μην επαναληφθεί η τραγωδία του 1986. Αυτή είναι μια κήρυξη πολέμου εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης».

Λίγες ώρες αργότερα, ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τις δηλώσεις του συμβούλου του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Mykhailo Podolyak.

«Είναι αδύνατο να πούμε ότι ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ είναι ασφαλής μετά από μια εντελώς άσκοπη επίθεση από τους Ρώσους», είπε.

«Αυτή είναι μια από τις πιο σοβαρές απειλές στην Ευρώπη σήμερα», σύμπλήρωσε ο Podolyak.

Παράλληλα, έχει ανακοινωθεί ότι τέσσερις σταθμοί του μετρό στο Κίεβο θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια. Mάχες είναι σε εξέλιξη και έξω απ’ το Κίεβο.

A father reassures his son as his family takes refuge in a metro station in Kyiv on Thursday morning. pic.twitter.com/Edsl6UiDix

— RetweetMaster (@IndictPOTUS45) February 24, 2022

Οι επόμενες ώρες αναμένονται κρίσιμες, με τις συγκρούσεις σε πολλά μέτωπα να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Στα ύψη η τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου

Οι πρώτες επιπτώσεις του πολέμου για τα ελληνικά νοικοκυριά είναι παρούσες, αφού παρατηρείται ήδη αύξηση στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο την Παρασκευή διαμορφώνεται στα 235,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα και είναι αυξημένη κατά 34% σε σχέση με τη σημερινή τιμή.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην πλατφόρμα TTF της Ολλανδίας διαμορφώνεται σήμερα το μεσημέρι στα 120,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 36,1%.

Παράλληλα, το σιτάρι αγγίζει την πρωτοφανή για το είδος τιμή των 344 ευρώ ανά τόνο στην Euronext. Οι τιμές του σίτου και του αραβοσίτου, των οποίων η Ουκρανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγός παγκοσμίως, σημείωσαν μεγάλη άνοδο κατά το άνοιγμα της αγοράς, μερικές ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η ιστορία των Ρωσο-Ουκρανικών σχέσεων

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Δραματικές στιγμές στην Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ – Η εισβολή εκτινάσσει την τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα