Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας - Η χώρα είναι θωρακισμένη με Ραφάλ και φρεγάτες έναντι της διεθνούς κρίσης και αστάθειας

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα και ανεπιφύλακτα την εισβολή της Ρωσίας, στην Ουκρανία, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Η εισβολή, σημείωσε, θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της. Γιατί στην ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: «Τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών, αλλά και το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα». Όπως και απειλούνται πολλά: «Από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή

ισορροπία. Από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Καταδικάζει, συνεπώς, ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία από την οποία δυστυχώς πολλοί αθώοι άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους».

Όσο για την αντίδραση, ανέφερε, ότι «η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συνεργάζεται με τους εταίρους της ώστε η αντίδραση να είναι κοινή και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας».

Αναφερόμενος στο ενεργειακό ζήτημα είπε ότι η χώρα έχει εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια -εννέα ημερών- και επεξεργάζεται σενάρια που θα αφορούν την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση και απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές ενέργειας. Στο μεταξύ έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες με LNG και φυσικό αέριο. Στην κατεύθυνση αυτή θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες του αγωγού που έρχεται και από το Αζερμπαϊτζάν. Και θα αξιοποιηθεί, παράλληλα η δυνατότητα τα εργοστάσια διπλού καυσίμου να παραγάγουν ρεύμα και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο.

Το ενεργειακό πρόβλημα, ωστόσο, και η έκρηξη στις τιμές ενέργειας είναι πανευρωπαϊκό και για αυτό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κάτι που θα θέσει και ο Πρωθυπουργός απόψε στις Βρυξέλλες. Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων.

Ευτυχώς πήραμε Ραφάλ

Με τα μάτια πάντα στραμμένα στο εσωτερικό και στην άγρα ψήφων από το εθνικιστικό και ακροδεξιό κοινό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να συνδέσει την κρίση στην Ουκρανία με την προμήθεια των εξοπλιστικών συστημάτων και να προβάλλει ότι η «άμυνα είναι αυτοσκοπός», θέλοντας να θυμίσει την αναφορά του τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ. Εν ολίγοις είπε ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη έναντι της κρίσης επειδή προέβη στην αγορά των εξοπλιστικών συστημάτων. Συγκεκριμένα ανέφερε: «… Η Ελλάδα, ανάμεσα στα άλλα, έχει προχωρήσει στη συμφωνία για την προμήθεια 24 Rafale, από τα οποία παραλάβαμε ήδη τα έξι, καθώς και σε συμφωνίες για υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, τορπίλες βαρέως τύπου και μικρότερα πλοία επιφάνειας. Παράλληλα, η χώρα μας έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία, έχει συμφωνήσει στην επέκταση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες». Καταλήγοντας ανέφερε: «Με ψυχραιμία παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αξιολογούμε τα δεδομένα και προσαρμόζουμε τις αντιδράσεις μας. Η ορθή κρίση και η προνοητικότητα είναι η μόνη ασφαλής δίοδος».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα