Νέα επεισόδια στον Έβρο - Tραυματίστηκε αστυνομικός

19:58 1/3/2020 - Πηγή: Antinews

Αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο από πέτρα που εκσφενδονίστηκε από την άλλη πλευρά κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αποτροπής εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, στις Καστανιές Έβρου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου για τις πρώτες βοήθειες, είναι καλά στην υγεία του και παρά τον τραυματισμό του, ζήτησε σύντομα να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Χρήση χημικών από πλευράς αστυνομικών γίνεται αυτή την ώρα ως απάντηση στον πετροπόλεμο που δέχονται

από πλευράς των συγκεντρωμένων προσφύγων και μεταναστών στο τελωνείο των Καστανεών.

Στον χώρο έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στρατός. Οι πρόσφυγες - μετανάστες επιτίθενται εκσφενδονίζοντας πέτρες και ξύλα κατά των παρατεταγμένων δυνάμεων που προσπαθούν να τους απωθήσουν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα του στρατού και της αστυνομίας έχουν υποστεί φθορές από τον πετροπόλεμο. Στην επιχείρηση αναχαίτισης οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν και όχημα ρίψης νερού.

Όπως ενημερώνουν από το Μαξίμου το μήνυμα που μεταδίδεται στα κινητά όσων πλησιάζουν τα σύνορα από την Ελληνική Κυβέρνηση είναι το εξής:

«No one can cross the Greek borders. All those attempting illegal entry, are effectively prevented from entering. Numbers cited by Turkish authorities are entirely false and misleading».

Ανεπίσημη μετάφραση: «Κανείς δεν μπορεί να περάσει τα ελληνικά σύνορα. Όλοι όσοι επιχειρούν παράνομη είσοδο, εμποδίζονται πραγματικά να εισέλθουν. Οι αριθμοί που αναφέρουν οι τουρκικές αρχές είναι εντελώς ψευδείς και παραπλανητικοί».

Σύμφωνα με ενημέρωση απο κυβερνητικες πηγές από τις 06.00 το πρωί της Κυριακής μέχρι πριν από λίγο έχουν καταγραφεί περίπου 5.500 αποτροπές εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν 60 συλλήψεις και σχηματίστηκε δικογραφία για παρανομή είσοδο στη χώρα.

Κυβερνητικές πηγές: Αποτράπηκεη είσοδος σε 10.000 μετανάστες στη διάρκεια της νύχτας

Σύμφωνα με ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας οι οργανωμένες προσπάθειες παραβίασης των συνόρων.

«Από τις έξι το πρωί χθες, μέχρι τις έξι το πρωί σήμερα αποτράπηκε η είσοδος στην ελληνική επικράτεια (σε όλο τον Έβρο) σε 9.972 άτομα. Έγιναν 73 συλλήψεις και σχηματίστηκαν δικογραφίες. Αυτοί που εισήλθαν παράνομα δεν έχουν καμία σχέση με το Ιντλίμπ. 'Έρχονται από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σομαλία. Ο στρατός καθόλη τη διάρκεια της νύχτας τοποθέτησε τεχνητά εμπόδια και πινακίδες», αναφέρουν.

«Γύρω στις 2.00 τα ξημερώματα έγινε μία οργανωμένη μαζική κίνηση από πολυπληθή ομάδα νεαρών μεταναστών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από το σημείο που ονομάζεται Δάσος Καστανεών και δεν υπάρχει φράκτης (πολύ κοντά στη μεθοριακή διάβαση). Το σημείο αυτό βρίσκεται λίγο βορειότερα από τη συνοριακή διάβαση Ελλάδας -Τουρκίας όπου είχαν συγκεντρωθεί προηγουμένως.

Από τις 1.30 τα ξημερώματα η προετοιμασία της κίνησης αυτής είχε εντοπιστεί από το στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις και υπήρξε ετοιμότητα. Με συντονισμένες προσπάθειες των δύο φορέων αποτράπηκε η είσοδος στο ελληνικό έδαφος», προσθέτουν οι κυβερνητικές πηγές.

Επιπλέον συμπληρώνουν: «Χθες, κατά τις απογευματινές ώρες μέχρι τις πρώτες νυχτερινές ώρες οργανωμένες ομάδες μεταναστών πετούσαν πέτρες, δακρυγόνα, πυρακτωμένα ξύλα και σίδερα προς την ελληνική πλευρά. Ορισμένοι κρατούσαν μαχαίρια και απειλούσαν».

Στον Έβρο βρίσκονται από το πρωί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος. Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής.

ΥΠΕΞ: Εκστρατεία παραπληροφόρησης από τις τουρκικές αρχές

Για εκστρατεία παραπληροφόρησης από τις τουρκικές αρχές κάνει λόγο με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σημειώνει τα στοιχεία που έχουν καταγράψει οι ελληνικές αρχές στον Έβρο.

«Συνεχίζεται εκστρατεία παραπληροφόρησης από τουρκικές αρχές», σημειώνεται στο σχετικό tweet. «Η πραγματικότητα: Από χθες πρωί ως σήμερα πρωί αποτράπηκε είσοδος σε ελλ.επικράτεια (όλο τον Έβρο) σε 10.000 άτομα. 73 άτομα χωρίς σχέση με Ιντλίμπ εισήλθαν παράνομα σε ελληνικό έδαφος, συνελήφθησαν και σχηματίστηκαν δικογραφίες».

Ενώ με δεύτερο tweet στα αγγλικά προσθέτει: «Κανείς δεν μπορεί να διασχίσει τα ελληνικά σύνορα. Όλοι όσοι επιχειρούν παράνομη είσοδο, εμποδίζονται αποτελεσματικά. Οι αριθμοί που αναφέρουν οι τουρκικές αρχές είναι εντελώς ψευδείς και παραπλανητικοί».

Πάνω από 75.000 οι μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα, ισχυρίζεται ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού

Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι επέτρεψε σε περισσότερους από 75.000 μετανάστες να περάσουν τα σύνορά της οδεύοντας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι μέχρι τις 10.00 το πρωί σήμερα (09.00 ώρα Ελλάδας) 76.358 μετανάστες είχαν περάσει τα σύνορα στην επαρχία της Αδριανούπολης.

Στην επαρχία αυτή συνορεύει τόσο με την Ελλάδα όσο και με τη Βουλγαρία. Καμία από τις δύο χώρες ωστόσο δεν έχει αναφέρει άφιξη τόσο μεγάλου αριθμού μεταναστών. Μάλιστα νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Κραζιμίρ Καρακατσάνοφ είπε ότι «δεν έχει περάσει ούτε ένας μετανάστης» στο βουλγαρικό έδαφος.

Εισαγγελική παρέμβαση για ψευδές δημοσίευμα για τις Καστανιές

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσε δημοσίευμα ιστοσελίδας, το οποίο διαψεύστηκε, για την κατάσταση στις Καστανιές.

Το επίμαχο κείμενο είχε τίτλο "Καστανιές: οικογένειες στέλνουν γυναίκες και παιδιά στα μετόπισθεν για καλό και για κακό" και αποτέλεσε αφορμή για εντολή του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλη Ιωαννίδη για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης .

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να ερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων καθώς μετά την επίμαχη ανάρτηση υπήρξε δήλωση διάψευσης του δημάρχου Ορεστιάδας.

Η παραγγελία του κ. Ιωαννίδη για τη διενέργεια της έρευνας δόθηκε στην Κρατική Ασφάλεια Αθηνών.

Περίπου 500 μετανάστες-πρόσφυγες έφθασαν στα νησιά του β. Αιγαίου

Περί τα 500 άτομα έχουν περάσει από τα χαράματα σήμερα με πλαστικές βάρκες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Στη Λέσβο που έχει δεχθεί τις περισσότερες ροές πέρασαν μέχρι στιγμής, έξι βάρκες με 300 περίπου επιβαίνοντες. Στη Χίο είχαμε τέσσερα περιστατικά με 120 περίπου επιβαίνοντες. Και τέλος στη Σάμο δυο περιστατικά με 80 περίπου επιβαίνοντες. Στο σύνολο τους μεταφέρονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών προκειμένου να καταμετρηθούν και να ταυτοποιηθούν.

Στη Λέσβο η μεγάλη πλειοψηφία όσων φτάνουν είναι σε φανερά εξαθλιωμένη κατάσταση, ξυπόλητοι και χωρίς τίποτα άλλο από τα ρούχα που φορούν. Στην πλειοψηφία τους είναι Αφρικανοί που όπως λένε πλήρωσαν στους δουλεμπόρους που τους μετέφεραν από 1.500 έως 2.000 δολάρια ΗΠΑ ή το αντίστοιχο ποσό σε αντικείμενα αξίας. Όπως λένε ζούσαν εδώ και μήνες σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης και πριν από τρεις μέρες ειδοποιήθηκαν από τους δουλεμπόρους να ετοιμαστούν για να αναχωρήσουν προς την Ευρώπη. Με υπερφορτωμένα λεωφορεία και ΙΧ αυτοκίνητα μεταφέρθηκαν σε δασώδεις εκτάσεις κοντά στις ακτές όπου και περίμεναν να φτιάξει ο καιρός που τις τελευταίες μέρες ήταν πολύ κακός.

Το πρωί όπως λένε μετακινήθηκαν στις ακτές όπου τους περίμεναν βάρκες στις οποίες επιβιβάστηκαν και αναχώρησαν. Όπως καταθέτουν κατά την αναχώρηση τους στις ακτές ήταν παρόντες ένστολοι πολλοί από τους οποίους και ένοπλοι.

Το Λιμενικό Σώμα, από την πρώτη στιγμή, με σκάφη του βρισκόταν στη θαλάσσια οριογραμμή. Στελέχη του απευθύνονταν, σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, στους ομολόγους τους της Τουρκικής Ακτοφυλακής προκειμένου να παραλάβει τους επιβαίνοντες στις βάρκες οι οποίοι μάλιστα βρισκόταν μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Όπως όμως καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες από ελληνικής πλευράς, οι Τούρκοι επιβαίνοντες στις ακταιωρούς, οπότε αυτές εμφανιζόταν δεν έκαναν το παραμικρό, ειρωνευόμενοι μάλιστα τους Έλληνες αξιωματικούς φωνάζοντας «Good luck» («Καλή τύχη»).

Η μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν γίνονται με λεωφορεία που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα. Ενώ σε εφαρμογή κανόνων προστασίας από τον κοροναϊό διανέμονται μάσκες μιας χρήσεως τις οποίες αμέσως φοράνε.

Συγκέντρωση πολιτών εμποδίζουν τη μεταφορά των νεαφιχθέντων μεταναστών στη Μόρια

Τις εισόδους του δρόμου που οδηγούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στην Παναγιούδα και στη Λάρσο έχουν κλείσει αυτή τη στιγμή (ώρα 14.00 της Κυριακής 1 Μαρτίου) ομάδες κατοίκων από τα χωριά Μόρια και Παναγιούδα αλλά και από την πόλη της Μυτιλήνης. Οι συγκεντρωμένοι δεν επιτρέπουν σε λεωφορεία του Λιμενικού Σώματος να μεταφέρουν τους αφιχθέντες σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες στο ΚΥΤ. Διεκδικούν δε την άμεση αποσυμφόρηση της Μόριας.

Στο χώρο των συγκεντρώσεων βρίσκονται στελέχη της δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης με το δήμαρχο Στρατή Κύτελη, της περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου με τον περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης καλεί τους πολίτες της περιοχής και της πόλης της Μυτιλήνης να συγκεντρωθούν στις εισόδους του δρόμου που οδηγεί στο ΚΥΤ. «Αυτό το αίσχος θα πρέπει να κλείσει τώρα» είπε ο κ. Κύτελης.

Να φύγουν αμέσως από το νησί οι 5.000 αιτούντες άσυλο ζητάει ο δήμαρχος Μυτιλήνης

Τα σύνορα του Δήμου Μυτιλήνης κλείνει με δήλωση του ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης «έτσι ώστε μετανάστες, οι οποίοι θα μπουν στο νησί από σημεία που δεν ανήκουν στο Δήμο Μυτιλήνης να μην καταλήγουν στο ΚΥΤ της Μόριας το οποίο βέβαια δεν αντέχει άλλο».

Όπως σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Κύτελης «στο ΚΥΣΕΑ το οποίο συνεδριάζει το απόγευμα, ζητάμε να σταλούν δύο πλοία, έτσι ώστε 5.000 αιτούντες άσυλο να φύγουν αμέσως από το νησί για να αποσυμφορηθεί το ΚΥΤ. Επίσης ο κ. Κύτελης ζητά δύο πλοία «πάνω στα οποία θα γίνεται η ταυτοποίηση των εισερχομένων και η διαδικασία υποβολής αιτήματος ασύλου».

Και κατέληξε ο κ. Κύτελης: «Είμαστε διατεθειμένοι με όποιο κόστος, να διαφυλάξουμε τους πολίτες και την κανονικότητα του Δήμου μας. Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Μυτιλήνης να αντέξει άλλο τη φιλοξενία του συνόλου των μεταναστών στο νησί».

Με παρέμβασή του στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος «ζήτησε επιτακτικά την άμεση αποστολή δύο τουλάχιστον πλοίων για την άρση του επικείμενου αδιεξόδου».

Πολίτες εμποδίζουν την αποβίβαση μεταναστών στο λιμάνι της Θερμής

Ομάδα πολιτών από την περιοχή της Θερμής έχει αποκλείσει αυτή τη στιγμή το λιμάνι της Θερμής μη επιτρέποντας την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών που οδηγήθηκε από σκάφος του Λιμενικού Σώματος εκεί. Στη βάρκα επιβαίνουν περίπου 50 άτομα μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους προπηλάκισαν την επικεφαλής του γραφείου Λέσβου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενώ έχουν προπηλακιστεί και δημοσιογράφοι και φωτογράφοι διεθνών μέσων ενημέρωσης. Επίσης προπηλακίστηκε η δημοτική σύμβουλος Μυτιλήνης επικεφαλής της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση" η οποία αποπειράθηκε να παρέμβει.

Σε περίφρακτο χώρο στο λιμάνι της Μυτιλήνης μεταφέρονται οι μετανάστες και πρόσφυγες που έφθασαν σήμερα στο νησί

Εκατό και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες από όσους έφτασαν στο νησί σήμερα μεταφέρθηκαν και μεταφέρονται για να διαμείνουν στον περίφρακτο χώρο της επιβίβασης στα πλοία της γραμμής στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης.

Πρόκειται για τους επιβαίνοντες σε δύο βάρκες που οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι της περιοχής δεν επέτρεψαν στην Αστυνομία να προσεγγίσει στο ΚΥΤ της Μόριας και να τους αποβιβάσει εκεί. Καθώς επίσης και τους επιβαίνοντες σε μια βάρκα που κάτοικοι της Θερμής δεν επέτρεψαν να αποβιβασθούν στο λιμάνι της Θερμής και αυτή τη στιγμή ρυμουλκούνται από το Λιμενικό Σώμα σε άγνωστη κατεύθυνση προκειμένου να αποβιβασθούν.

Κάηκε ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Σκάλα Συκαμνιάς

Κάηκε πριν από λίγο ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών γνωστός και σαν «stage 2» στη Σκάλα Συκαμνιάς. Ο χώρος ανήκε στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και πριν ένα μήνα είχε κλείσει με κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου δυτικής Λέσβου κόντρα στην περί του αντιθέτου απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Συκαμνιάς.

Αργά σήμερα το απόγευμα είχε γίνει γνωστή η απόφαση του Δημάρχου δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου να ανοίξει για μια μόλις μέρα τον καταυλισμό προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί αποκλειστικά γυναίκες και παιδιά που έφθασαν σήμερα στο νησί από τα τουρκικά παράλια.

Με ανακοίνωση του ο Δήμος Δυτικής Λέσβου «καταδικάζει απερίφραστα τον εμπρησμό της προσωρινής δομής στη Σκάλα Συκαμιάς».

Με την ανακοίνωση του ο Δήμος Δυτικής Λέσβου καλεί τους πολίτες «να παραμείνουν ψύχραιμοι και ενωμένοι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Κάνουμε έναν δίκαιο αγώνα, ας μην αμαυρωθεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

Frontex: Τεχνικός εξοπλισμός και επιπρόσθετες δυνάμεις στην Ελλάδα

Η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναθεώρησε το επίπεδο συναγερμού της σε «υψηλό» για τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αναθεωρήσαμε (...) το επίπεδο συναγερμού για όλα τα σύνορα με την Τουρκία σε υψηλό», ανέφερε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες. «Λάβαμε αίτημα επιπρόσθετης βοηθειας από την Ελλάδα. Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να αναπτύξουμε τεχνικό εξοπλισμό και επιπρόσθετες δυνάμεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Κουρτς: Προετοιμασίες για μέτρα προστασίας των συνόρων

"Σε προετοιμασίες για μέτρα προστασίας των συνόρων, σε σχέση με την κατάσταση στην Τουρκία, θα προβεί η Αυστρία", δήλωσε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, σημειώνοντας πως σχετική εντολή του έχει δοθεί από τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ ο ίδιος, σε συνομιλίες του με πολλούς ομολόγους του υπουργούς Εσωτερικών τόνισε εκ νέου ότι πρέπει να υπάρξουν ταχείες ενέργειες και δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί η κατάσταση του 2015.

Όπως ανέφερε ο Καρλ Νέχαμερ, το Σάββατο είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη και με τους υπουργούς Εσωτερικών, της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ, της Βουλγαρίας Μλάντεν Μαρίνοφ και της Κροατίας Ντάβορ Μποζίνοβιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις τηλεφωνικές επαφές συζητήθηκε και η τήρηση της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι θα αντιδράσει εάν υπάρξει περαιτέρω όξυνση της κατάστασης στα σύνορα, και προς τούτο έχουν κινητοποιηθεί επιπλέον δυνάμεις για την προστασία των συνόρων.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η κατάσταση είναι "μία μεγάλη δοκιμασία για την ευρωπαϊκή προστασία των συνόρων και η Αυστρία είναι έτοιμη να υποστηρίξει και προς τούτο θέτει σε διάθεση επιπλέον αστυνομικούς για στήριξη επί τόπου και είμαστε συνεχώς σε ανταλλαγή με τους Ευρωπαίους εταίρους μας".

"Στόχος όλων μας πρέπει να είναι, να μην προωθούμε πλέον τους ανθρώπους προς την Ευρώπη, αλλά να τους σταματούμε στα εξωτερικά σύνορα. Όμως σε έκτακτη ανάγκη είμαστε επίσης έτοιμοι να προστατέψουμε μόνοι μας τα σύνορά μας", επισήμανε στις δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ.

Την πρόθεση της χώρας του να υποστηρίξει οικονομικά και με επιπλέον αστυνομικούς τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδα και Βουλγαρία, για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με τους πρόσφυγες, είχε ανακοινώσει χθες βράδυ στην Βιέννη ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ζητώντας να υπάρξει μία συντεταγμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο καγκελάριος τόνισε χαρακτηριστικά ότι "σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί μία κατάσταση όπως το 2015. Στόχος μας πρέπει να είναι να προστατεύσουμε συντεταγμένα τα εξωτερικά σύνορα, να σταματήσουμε εκεί την παράνομη μετανάστευση και την περαιτέρω προώθηση παράνομων μεταναστών".

Όπως ανέφερε, "βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους εταίρους μας στην ΕΕ και κατά μήκος της Διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων. Εάν δεν επιτευχθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τότε η Αυστρία θα προστατεύσει τα δικά της σύνορα".

Βουλγαρία: Δεν έχουν περάσει μετανάστες από την Τουρκία

Η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας παραμένει ήρεμη σήμερα, με τη βουλγαρική κυβέρνηση να διαβεβαιώνει πως ούτε ένας μετανάστης δεν έχει περάσει παράνομα στο έδαφος της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση είναι ήρεμη», είπε ο υπουργός Άμυνας Κραζιμίρ Καρακατσάνοφ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση νωρίτερα σήμερα.

Η Βουλγαρία έχει ήδη ενισχύσει με αστυνομικούς τη φύλαξη των συνόρων της με την Τουρκία. Ο Καρακατσάνοφ είπε ότι μπορεί να αναπτυχθούν επίσης έως και 1.100 στρατιώτες, εφόσον κριθεί αναγκαίο, ενώ υπενθύμισε ότι τα εξωτερικά σύνορα είναι «καλά προστατευμένα» με συρματοπλέγματα και θερμικές κάμερες.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία και το μεταναστευτικό. Δεν διευκρίνισε ωστόσο πού ακριβώς θα γίνει αυτή η συνάντηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
νέα, επεισοδια, το νησι, ελλαδα, στρατος, cross, greek, numbers, turkish, false, μετάφραση, συλληψεις, twitter, tweet, σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής, άφιξη, αθηνα, ηπα, λεωφορεια, καιρος, μυτιληνη, κυσεα, κεδε, οηε, stage, frontex, βρυξέλλες, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, δακρυγονα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, μετάφραση, χωρες, αστυνομια, αυτοκινητα, αφγανισταν, βουλγαρια, ηπα, κινητα, κοντρα, νησι, νησια, οηε, ρουχα, τηλεοραση, υγεια, χθες βραδυ, ωρα, αυστρια, αλκιβιαδης, απε, ασυλο, άφιξη, αφορμη, βαρκες, βιεννη, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, γινεται, γινονται, δασος, δευτερο, διαστημα, δημος, δηλωση, δηλωσεις, δοθει, δοθηκε, εγινε, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, ενημερωση, εξι, ερντογαν, αισχος, εσωτερικων, ευρωπη, ζητα, ιδιο, υφυπουργος, καμερες, κεδε, κυβερνηση, κειμενο, κινηση, κυσεα, λιμενικο σωμα, λιμενικο, λογο, μαξιμου, μαχαιρια, μηκος, μηνες, μορια, ξυλα, ξημερωματα, ομαδα, οδευοντας, οχημα, παιδια, πακισταν, πετρα, πηγη, πλοια, πρωι, ροες, σαββατο, σιδερα, συντομα, συρια, σκαφη, σομαλια, σωμα, τελωνειο, τουρκια, υπουργειο εξωτερικων, ωρες, ασφαλεια, cross, εφαρμογη, εξοπλισμος, ελληνικα, ενωση, ετοιμη, false, frontex, greek, χωρα, υπουργειο, κακος, νοσοκομειο, numbers, ομαδες, tweet, πηγες, ταξιαρχης, turkish
Τυχαία Θέματα