Τουρκία: Ξεκίνησε η επιχείρηση «Εαρινή Ασπίδα» στο Ιντλίμπ

14:09 1/3/2020 - Πηγή: Antinews

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, σε απάντηση για τις επιχειρήσεις εναντίον των τουρκικών δυνάμεων αυτήν την εβδομάδα.

«Η επιχείρηση Εαρινή Ασπίδα, που ξεκίνησε μετά την αισχρή επίθεση της 27ης Φεβρουαρίου στο Ιντλίμπ συνεχίζεται με επιτυχία», υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Η Άγκυρα δεν προτίθεται να έρθει σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία,

η οποία στηρίζει το καθεστώς της Δαμασκού. Αναμένει όμως από τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να σταματήσουν οι επιθέσεις των συριακών δυνάμεων και να αποσυρθούν στα όρια που καθορίστηκαν με τη συμφωνία του Σότσι, πρόσθεσε.

«Ο μοναδικός σκοπός μας είναι να σταματήσουμε τις σφαγές του συριακού καθεστώτος, τη ριζοσπαστικοποίηση, τη μετανάστευση», φέρεται να είπε ο Ακάρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Υποστήριξε εξάλλου ότι η Τουρκία, κάνοντας χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα, θα στοχοθετήσει μόνο τους στρατιώτες του συριακού καθεστώτος και «εκείνα τα στοιχεία» στην Ιντλίμπ που επιτέθηκαν στις τουρκικές δυνάμεις.

Ο Τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε επίσης ότι έχουν «εξουδετερωθεί» μέχρι στιγμής 2.200 Σύροι στρατιώτες, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, 8 ελικόπτερα, 103 άρματα, δεκάδες οβιδοβόλα και 3 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας.

Συρία: Ο συριακός στρατός κατέρριψε τρία τουρκικά drone στην επαρχία Ιντλίμπ

Ο συριακός στρατός έχει μέχρι στιγμής καταρρίψει τρία τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιούσε η Άγκυρα για να πλήξει θέσεις και αεροπορικές βάσεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων, μετέδωσαν σήμερα κρατικά ΜΜΕ της Συρίας.

Η πολεμική αεροπορία της Συρίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι δύο από τα μαχητικά αεροσκάφη της καταρρίφθηκαν από τουρκικά τζετ, αφού αναχαιτίστηκαν κατά τη διάρκεια αποστολής στην επαρχία Ιντλίμπ.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε ότι ένα από τα drone του καταρρίφθηκε σήμερα.

"Οποιοδήποτε αεροσκάφος παραβιάσει τον εναέριο χώρο μας, θα αντιμετωπίζεται ως εχθρικό και θα καταρρίπτεται", δήλωσε συριακή στρατιωτική πηγή σύμφωνα με το SANA.

Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν να δημιουργηθεί μια "θετική ατμόσφαιρα" στις διμερείς σχέσεις

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί μια «θετική ατμόσφαιρα» ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

«Οι υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της υιοθέτησης μέτρων για τη δημιουργία μιας ευνοϊκής ατμόσφαιρας που θα διευκολύνει την αποτελεσματικότητα του διαλόγου για την εφαρμογή των συμφωνιών για τη συριακή διευθέτηση και άλλων ζητημάτων στην ατζέντα των ρωσοτουρκικών σχέσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ο Λαβρόφ και ο Τσαβούσογλου συζήτησαν επίσης τις προετοιμασίες για την επικείμενη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν. Ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Interfax, είπε ότι η συνάντηση αυτή θα γίνει στις 5 ή στις 6 Μαρτίου.

Αφέθηκε ελεύθερος ο επικεφαλής του Sputnik στην Τουρκία

Ο επικεφαλής στην Τουρκία του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik αφέθηκε ελεύθερος σήμερα, αφού τέθηκε προσωρινά υπό κράτηση, ανακοίνωσε ο εργοδότης του.

Ο αρχισυντάκτης του Sputnik στην Τουρκία Μαχίρ Μποζτεπέ «αφέθηκε ελεύθερος αφού κατέθεσε στη γενική διεύθυνση της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη» εξηγεί το ρωσικό πρακτορείο σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του.

Η αποφυλάκιση του δημοσιογράφου έγινε λίγο μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε και η σύλληψη του επικεφαλής του Sputnik, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μποζτεπέ συνελήφθη στο πλαίσιο μιας έρευνας για «προσβολή του τουρκικού έθνους και του τουρκικού κράτους» και «επίθεση στην ενότητα του Κράτους και την ακεραιότητα της χώρας».

Επιπλέον, οι τουρκικές αρχές διεξήγαγαν έρευνες στα κεντρικά γραφεία του Sputnik στην Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα, το Sputnik ανακοίνωσε την αποφυλάκιση άλλων τριών συνεργατών του, δύο δημοσιογράφων και ενός μεταφραστή, που είχαν συλληφθεί στην Άγκυρα.

«Αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού ανακρίθηκαν από εισαγγελέα» έγινε γνωστό από το Sputnik, που προσέθεσε ότι οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να μην ασκήσουν διώξεις στα τρία αυτά πρόσωπα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ρωσικού κοινοβουλίου Κονσταντίν Κοσάτσεφ διατύπωσε τους φόβους για «περαιτέρω επιπλοκή» στις ρωσοτουρκικές σχέσεις με το περιστατικό που συνέβη με το Sputnik.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη «καταδίκασε» στο Twitter «τις απειλές και την απόπειρα επίθεσης» εναντίον των δημοσιογράφων του Sputnik στην Τουρκία και «κάλεσε τις αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια των ξένων ανταποκριτών».

Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των αεροσκαφών σας πάνω από τη Συρία, λέει η Μόσχα στην Άγκυρα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία ότι η Μόσχα δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των τουρκικών αεροσκαφών που πετούν στη Συρία, αφού η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο πάνω από την Ιντλίμπ, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το υπουργείο εξέδωσε την ανακοίνωση αυτή αφού η Τουρκία κατέρριψε δύο συριακά μαχητικά αεροσκάφη στην Ιντλίμπ και έπληξε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο, εντείνοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της μετά τον θάνατο δεκάδων Τούρκων στρατιωτών την προηγούμενη εβδομάδα.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η ηγεσία της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης (στη Συρία) δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των τουρκικών πτήσεων στον ουρανό της Συρίας» δήλωσε ο αντιναύαρχος Όλεγκ Ζουράβλεφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα