Νέα λίστα κυρώσεων κατά Τουρκίας επεξεργάζεται η Λευκωσία

14:09 1/3/2020 - Πηγή: Antinews

Δεύτερη λίστα στοχευμένων μέτρων επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος", η Λευκωσία, η οποία εμφανίζεται αποφασισμένη να διεκδικήσει νέες κυρώσεις κατά νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων που συμμετέχουν στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, εάν και εφόσον η Άγκυρα δεν συνετιστεί, κάτι που με τα υφιστάμενα δεδομένα φαίνεται να αποτελεί και το επικρατέστερο σενάριο.

Ήδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε προς αξιωματούχους της Ε.Ε. τη

θέση της Λευκωσίας για "ενίσχυση" της πρώτης λίστας κυρώσεων, θέμα που έθιξε τόσο στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όσο και στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγες ώρες μετά την έγκριση της πρώτης λίστας κυρώσεων, σε διπλωματικό επίπεδο, από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, Coreper. Όπως μάλιστα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, συζητά ήδη με ομολόγους του το ενδεχόμενο διεύρυνσης του καταλόγου με συγκεκριμένες νομικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν στις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας, οι οποίες σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ θα ενισχυθούν, καθώς οι κυρώσεις της Ε.Ε. εκλαμβάνονται από την Άγκυρα ως "άκυρες και ανυπόστατες". Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα και υπό το φως της αντίδρασης της Τουρκίας στην πρώτη λίστα κυρώσεων της Ε.Ε., η διεκδίκηση επέκτασης των στοχευμένων μέτρων αποτελεί μονόδρομο για τη Λευκωσία, καθώς η στάση της Κυβέρνησης Ερντογάν και το μήνυμα που έστειλε για περαιτέρω κλιμάκωση των έκνομων ενεργειών στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αφήνουν άλλη επιλογή.

Η υλοποίηση πάντως του εγχειρήματος μιας δεύτερης λίστας κυρώσεων δεν είναι απλή, ούτε και εύκολη υπόθεση, καθώς κοινοτικοί επίσημοι και κάποια κράτη-μέλη θεωρούν ότι η συνταγή αποκλιμάκωσης της έντασης που προκαλεί η Τουρκία δεν είναι άλλη από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, όπως-όπως, χωρίς στην πραγματικότητα να ενδιαφέρονται για τη ποιότητα της λύσης (βλέπε άλλη στήλη)… Την ίδια ώρα, επιδιώκεται να συζητηθεί το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, συζήτηση η οποία αναμένεται να αρχίσει στη σύνοδο του Γκίμνιχ στις 5-6 Μαρτίου, όπου και η Λευκωσία θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τις θέσεις της.

Σε κάθε πάντως περίπτωση, η πρώτη λίστα στοχευμένων μέτρων που υιοθετήθηκε την περασμένη Πέμπτη από την Ε.Ε, περιλαμβάνοντας δύο διευθυντικά στελέχη της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας TPAO (Turkish Petroleum Corporation), εκλαμβάνεται ως η αφετηρία ένδειξης απτής αλληλεγγύης από την Ένωση προς τη Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με ξένους διπλωματικούς κύκλους, "έχει πολιτικο-σημειολογικό χαρακτήρα" και καταδεικνύει ότι η κοινότητα απορρίπτει την επιχειρηματολογία που γραπτώς υπέβαλε η Άγκυρα προς την Ε.Ε. Προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι έχει δήθεν "νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα" στην ανατολική Μεσόγειο και καταθέτοντας και συντεταγμένες που παραπέμπουν σε τουρκικές διεκδικήσεις απέναντι από την Πάφο, πλησίον του Ακάμα. Με άλλα λόγια, μέσω των δύο Τούρκων που περιλήφθηκαν στην πρώτη λίστα κυρώσεων, η Ε.Ε. απαντά με ενιαία φωνή στην Άγκυρα, με την έκδοση στοχευμένων μέτρων, κάτι που εκ των πραγμάτων καθιστά σαφές ότι οι διεκδικήσεις στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες καταστρατηγούν το διεθνές δίκαιο και είναι καταδικαστέες από κάθε άποψη. Τα μηνύματα αυτά αποκτούν ακόμη πιο ιδιαίτερο περιεχόμενο εάν κάποιος αναλογιστεί ότι:

Για πρώτη φορά η Ε.Ε. επιβάλλει στοχευμένα μέτρα που στρέφονται εναντίον ενός υποψήφιου προς ένταξη κράτους, περιλαμβανομένων της πολιτικής που εφαρμόζει και των διεκδικήσεων που προβάλλει.

Για πρώτη επίσης φορά η Ε.Ε. επιβάλλει νομικές κυρώσεις που στρέφονται εναντίον κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ, "καπέλο" που, όπως πληροφορούμαστε, επεχείρησε να αξιοποιήσει η Τουρκία προκειμένου να ανατρέψει την πορεία της έκδοσης των μέτρων, ανεπιτυχώς.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία απείλησε την Ε.Ε. με νέα κρίση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, που αποτελεί και τον μεγάλο φόβο της Γερμανίας, τα κράτη-μέλη, εν μέσω αμφιταλαντεύσεων, άναψαν εν τέλει το πράσινο φως στην έκδοση της πρώτης λίστας, που συνεπάγεται απτή καταδίκη της πολιτικής της Άγκυρας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες.

Είναι όμως η πρώτη λίστα κυρώσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε, με τη συμπερίληψη των δύο Τούρκων διευθυντικών στελεχών της TPAO, επαρκής απάντηση στις τουρκικές ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας; Αναντίλεκτα, όχι. Δεν παύει όμως να είναι ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα, το οποίο σπάει το πολιτικό ταμπού των κρατών-μελών για επιβολή κυρώσεων, καλύπτει μερικώς τη Λευκωσία και της ανοίγει τον δρόμο για νέες διεκδικήσεις, εάν η Άγκυρα υλοποιήσει τις απειλές της για περαιτέρω κλιμάκωση ή/και αποστολή τρίτου γεωτρύπανου, όπως μας "υποσχέθηκε" ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη λίστα κυρώσεων της Ε.Ε. τοποθετήθηκε ο Mehmet Ferruh Akalin, αντιπρόεδρος (αναπληρωτής γενικός διευθυντής) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Turkish Petroleum Corporation (TPAO). Είναι επικεφαλής του τμήματος Εξερεύνησης και του τμήματος Τεχνολογιών Πληροφορικής της ΤΡΑΟ. Το δεύτερο πρόσωπο που τέθηκε στη λίστα στοχευμένων μέτρων είναι ο Ali Coscun Namoglu, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Εξερεύνησης της Turkish Petroleum Corporation (TPAO). Όπως αναφέρεται στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε., και οι δύο συμμετείχαν στην υλοποίηση των υπεράκτιων δραστηριοτήτων εξερεύνησης για υδρογονάνθρακες της ΤΡΑΟ. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν γεωτρήσεις που δεν έχουν λάβει την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, παραπέμποντας επίσης στις παράνομες γεωτρήσεις των σκαφών Yavuz και Fatih.

Mέσα από συμπληγάδες

Η εξασφάλιση της πρώτης λίστας νομικών κυρώσεων, ήτοι στοχευμένων μέτρων, δεν ήταν εύκολη υπόθεση για τη Λευκωσία και ειδικότερα για τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, που πέρασαν μέσα από συμπληγάδες για να πετύχουν την έγκρισή της. Αρκετά κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία, ήταν αρχικά αντίθετα με την επιβολή στοχευμένων μέτρων κατά των τουρκικών έκνομων ενεργειών, ενώ περισσότερο "ηχηρές" ήταν η Βουλγαρία και η Ουγγαρία.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο ηγέτης της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, τάχθηκε δημοσίως κατά των κυρώσεων, ενώ ο εθνικιστής ηγέτης της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, τάχθηκε επίσης δημοσίως υπέρ της προώθησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ως να μη συμβαίνει τίποτα στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Η στάση κάποιων κρατών-μελών, οι απειλές της Τουρκίας με επίκεντρο το προσφυγικό/μεταναστευτικό, καθώς και η αξιοποίηση της έκθεσης κάποιων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εταιρειών στην τουρκική αγορά δυσχέραναν την προσπάθεια του ΥΠΕΞ της Κύπρου.

Απαιτήθηκαν οκτώ και πλέον μήνες, προκειμένου οι διακηρύξεις της Ε.Ε. και η φραστική αλληλεγγύη προς την Κύπρο να προσλάβουν ουσιαστικό περιεχόμενο και να καταλήξουν σε στοχευμένα μέτρα. Υπήρξαν και τρικλοποδιές με πρώτο και καλύτερο τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Έλληνα Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσπαθούσε να εξασφαλίσει νομικές κυρώσεις κατά της Άγκυρας, "ξήλωνε" τα πολιτικά μέτρα που ομόφωνα είχαν αποφασίσει τα 28 τότε κράτη-μέλη, βάζοντας στο ψυγείο τους υψηλούς ευρωτουρκικούς διαλόγους, λόγω της στάσης της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Με τις ευλογίες της πολιτικά ανυπόληπτης Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο κ. Σχοινάς εκτέλεσε την πρώτη επίσημη αποστολή της Ε.Ε. στην Τουρκία, "εκτελώντας" μαζί και τις πολιτικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί κατά της Άγκυρας. Μέσα σε αυτό το δύσβατο κλίμα, η Λευκωσία έκανε ένα πρώτο βήμα με την έγκριση της πρώτης λίστας στοχευμένων μέτρων, το οποίο δεν θα πρέπει να μείνει μετέωρο, εάν και εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει το βιολί της στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έξαλλη η Άγκυρα: Ετοιμάζει αντίποινα κατά της Ε.Ε. με αιχμή του δόρατος το μεταναστευτικό

Έξαλλη είναι η Άγκυρα με την πρώτη λίστα κυρώσεων, η οποία ουσιαστικά αδειάζει τις τουρκικές διεκδικήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πληροφορίες του "Φ" αναφέρουν ότι η Τουρκία προσανατολίζεται να προβεί σε αντίποινα για τις κυρώσεις της Ε.Ε., χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης το προσφυγικό/μεταναστευτικό…

Το τουρκικό ΥΠΕΞ με γραπτή ανακοίνωση αναφέρει ότι η έγκριση των κυρώσεων από την Ε.Ε. "αποτελεί ένα νέο παράδειγμα της προκατειλημμένης και παράνομης της συμπεριφοράς", υπό τον μανδύα της έκφρασης αλληλεγγύης προς τη Λευκωσία. Σημειώνει ότι η απόφαση της Ε.Ε. "δεν έχει καμιά αξία για μας και είναι άκυρη και ανυπόστατη".

Προσθέτει ότι "αυτή η αθέμιτη πολιτική που ακολουθείται αντίθετα στα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ είναι αντίθετη τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο". Η ανακοίνωση της Τουρκίας υποδεικνύει ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να ενεργεί ως διεθνές δικαστήριο και ότι δεν μπορεί να υπαγορεύει ποια είναι τα θαλάσσια σύνορα μη καθορισμένων και αμφισβητούμενων περιοχών και ότι συνεχίζει να αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Εν κατακλείδι, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι "η απόφαση κυρώσεων δεν θα αποτρέψει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Αντιθέτως, θα ενισχύσει περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας", καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Σερβίρουν λύση Κυπριακού

Λύση του Κυπριακού σερβίρουν σημαίνοντες κύκλοι της Ε.Ε, ως τη συνταγή που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, θεωρώντας ότι η πρακτική της επιβολής κυρώσεων που στρέφονται κατά των ενεργειών της Τουρκίας, δεν θα αποδώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Φ", κύκλοι τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στο Βερολίνο θεωρούν ότι οι κυρώσεις δεν θα συνετίσουν την Άγκυρα και ότι η "μοναδική ουσιαστική οδός για αποκλιμάκωση της έντασης" (σ.σ που προκαλεί η Τουρκία), είναι η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Οι ίδιοι κύκλοι αποφεύγουν να υπεισέλθουν στην ουσία μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, αδιαφορώντας για τις παραμέτρους και την ποιότητα μιας ενδεχόμενης διευθέτησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Πηγή: philenews.com, capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα