Κυβερνητικές πηγές: Αποτράπηκε η είσοδος σε 10.000 μετανάστες

14:09 1/3/2020 - Πηγή: Antinews

Σύμφωνα με ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας οι οργανωμένες προσπάθειες παραβίασης των συνόρων.

«Από τις έξι το πρωί χθες, μέχρι τις έξι το πρωί σήμερα αποτράπηκε η είσοδος στην ελληνική επικράτεια (σε όλο τον Έβρο) σε 9.972 άτομα. Έγιναν 73 συλλήψεις και σχηματίστηκαν δικογραφίες. Αυτοί που εισήλθαν παράνομα δεν έχουν καμία σχέση με το Ιντλίμπ. 'Έρχονται από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σομαλία. Ο στρατός

καθόλη τη διάρκεια της νύχτας τοποθέτησε τεχνητά εμπόδια και πινακίδες», αναφέρουν.

«Γύρω στις 2.00 τα ξημερώματα έγινε μία οργανωμένη μαζική κίνηση από πολυπληθή ομάδα νεαρών μεταναστών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από το σημείο που ονομάζεται Δάσος Καστανεών και δεν υπάρχει φράκτης (πολύ κοντά στη μεθοριακή διάβαση). Το σημείο αυτό βρίσκεται λίγο βορειότερα από τη συνοριακή διάβαση Ελλάδας -Τουρκίας όπου είχαν συγκεντρωθεί προηγουμένως.

Από τις 1.30 τα ξημερώματα η προετοιμασία της κίνησης αυτής είχε εντοπιστεί από το στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις και υπήρξε ετοιμότητα. Με συντονισμένες προσπάθειες των δύο φορέων αποτράπηκε η είσοδος στο ελληνικό έδαφος», προσθέτουν οι κυβερνητικές πηγές.

Επιπλέον συμπληρώνουν: «Χθες, κατά τις απογευματινές ώρες μέχρι τις πρώτες νυχτερινές ώρες οργανωμένες ομάδες μεταναστών πετούσαν πέτρες, δακρυγόνα, πυρακτωμένα ξύλα και σίδερα προς την ελληνική πλευρά. Ορισμένοι κρατούσαν μαχαίρια και απειλούσαν».

Στον Έβρο βρίσκονται από το πρωί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος. Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής.

Εισαγγελική παρέμβαση για ψευδές δημοσίευμα για τις Καστανιές

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσε δημοσίευμα ιστοσελίδας, το οποίο διαψεύστηκε, για την κατάσταση στις Καστανιές.

Το επίμαχο κείμενο είχε τίτλο "Καστανιές: οικογένειες στέλνουν γυναίκες και παιδιά στα μετόπισθεν για καλό και για κακό" και αποτέλεσε αφορμή για εντολή του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλη Ιωαννίδη για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης .

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να ερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων καθώς μετά την επίμαχη ανάρτηση υπήρξε δήλωση διάψευσης του δημάρχου Ορεστιάδας.

Η παραγγελία του κ. Ιωαννίδη για τη διενέργεια της έρευνας δόθηκε στην Κρατική Ασφάλεια Αθηνών.

Περίπου 500 μετανάστες-πρόσφυγες έφθασαν στα νησιά του β. Αιγαίου

Περί τα 500 άτομα έχουν περάσει από τα χαράματα σήμερα με πλαστικές βάρκες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Στη Λέσβο που έχει δεχθεί τις περισσότερες ροές πέρασαν μέχρι στιγμής, έξι βάρκες με 300 περίπου επιβαίνοντες. Στη Χίο είχαμε τέσσερα περιστατικά με 120 περίπου επιβαίνοντες. Και τέλος στη Σάμο δυο περιστατικά με 80 περίπου επιβαίνοντες. Στο σύνολο τους μεταφέρονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών προκειμένου να καταμετρηθούν και να ταυτοποιηθούν.

Στη Λέσβο η μεγάλη πλειοψηφία όσων φτάνουν είναι σε φανερά εξαθλιωμένη κατάσταση, ξυπόλητοι και χωρίς τίποτα άλλο από τα ρούχα που φορούν. Στην πλειοψηφία τους είναι Αφρικανοί που όπως λένε πλήρωσαν στους δουλεμπόρους που τους μετέφεραν από 1.500 έως 2.000 δολάρια ΗΠΑ ή το αντίστοιχο ποσό σε αντικείμενα αξίας. Όπως λένε ζούσαν εδώ και μήνες σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης και πριν από τρεις μέρες ειδοποιήθηκαν από τους δουλεμπόρους να ετοιμαστούν για να αναχωρήσουν προς την Ευρώπη. Με υπερφορτωμένα λεωφορεία και ΙΧ αυτοκίνητα μεταφέρθηκαν σε δασώδεις εκτάσεις κοντά στις ακτές όπου και περίμεναν να φτιάξει ο καιρός που τις τελευταίες μέρες ήταν πολύ κακός.

Το πρωί όπως λένε μετακινήθηκαν στις ακτές όπου τους περίμεναν βάρκες στις οποίες επιβιβάστηκαν και αναχώρησαν. Όπως καταθέτουν κατά την αναχώρηση τους στις ακτές ήταν παρόντες ένστολοι πολλοί από τους οποίους και ένοπλοι.

Το Λιμενικό Σώμα, από την πρώτη στιγμή, με σκάφη του βρισκόταν στη θαλάσσια οριογραμμή. Στελέχη του απευθύνονταν, σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, στους ομολόγους τους της Τουρκικής Ακτοφυλακής προκειμένου να παραλάβει τους επιβαίνοντες στις βάρκες οι οποίοι μάλιστα βρισκόταν μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Όπως όμως καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες από ελληνικής πλευράς, οι Τούρκοι επιβαίνοντες στις ακταιωρούς, οπότε αυτές εμφανιζόταν δεν έκαναν το παραμικρό, ειρωνευόμενοι μάλιστα τους Έλληνες αξιωματικούς φωνάζοντας «Good luck» («Καλή τύχη»).

Η μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν γίνονται με λεωφορεία που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα. Ενώ σε εφαρμογή κανόνων προστασίας από τον κοροναϊό διανέμονται μάσκες μιας χρήσεως τις οποίες αμέσως φοράνε.

Συγκέντρωση πολιτών εμποδίζουν τη μεταφορά των νεαφιχθέντων μεταναστών στη Μόρια

Τις εισόδους του δρόμου που οδηγούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στην Παναγιούδα και στη Λάρσο έχουν κλείσει αυτή τη στιγμή (ώρα 14.00 της Κυριακής 1 Μαρτίου) ομάδες κατοίκων από τα χωριά Μόρια και Παναγιούδα αλλά και από την πόλη της Μυτιλήνης. Οι συγκεντρωμένοι δεν επιτρέπουν σε λεωφορεία του Λιμενικού Σώματος να μεταφέρουν τους αφιχθέντες σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες στο ΚΥΤ. Διεκδικούν δε την άμεση αποσυμφόρηση της Μόριας.

Στο χώρο των συγκεντρώσεων βρίσκονται στελέχη της δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης με το δήμαρχο Στρατή Κύτελη, της περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου με τον περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης καλεί τους πολίτες της περιοχής και της πόλης της Μυτιλήνης να συγκεντρωθούν στις εισόδους του δρόμου που οδηγεί στο ΚΥΤ. «Αυτό το αίσχος θα πρέπει να κλείσει τώρα» είπε ο κ. Κύτελης.

Frontex: Τεχνικός εξοπλισμός και επιπρόσθετες δυνάμεις στην Ελλάδα

Η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναθεώρησε το επίπεδο συναγερμού της σε «υψηλό» για τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αναθεωρήσαμε (...) το επίπεδο συναγερμού για όλα τα σύνορα με την Τουρκία σε υψηλό», ανέφερε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες. «Λάβαμε αίτημα επιπρόσθετης βοηθειας από την Ελλάδα. Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να αναπτύξουμε τεχνικό εξοπλισμό και επιπρόσθετες δυνάμεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Κουρτς: Προετοιμασίες για μέτρα προστασίας των συνόρων

"Σε προετοιμασίες για μέτρα προστασίας των συνόρων, σε σχέση με την κατάσταση στην Τουρκία, θα προβεί η Αυστρία", δήλωσε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, σημειώνοντας πως σχετική εντολή του έχει δοθεί από τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ ο ίδιος, σε συνομιλίες του με πολλούς ομολόγους του υπουργούς Εσωτερικών τόνισε εκ νέου ότι πρέπει να υπάρξουν ταχείες ενέργειες και δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί η κατάσταση του 2015.

Όπως ανέφερε ο Καρλ Νέχαμερ, το Σάββατο είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη και με τους υπουργούς Εσωτερικών, της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ, της Βουλγαρίας Μλάντεν Μαρίνοφ και της Κροατίας Ντάβορ Μποζίνοβιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις τηλεφωνικές επαφές συζητήθηκε και η τήρηση της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι θα αντιδράσει εάν υπάρξει περαιτέρω όξυνση της κατάστασης στα σύνορα, και προς τούτο έχουν κινητοποιηθεί επιπλέον δυνάμεις για την προστασία των συνόρων.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η κατάσταση είναι "μία μεγάλη δοκιμασία για την ευρωπαϊκή προστασία των συνόρων και η Αυστρία είναι έτοιμη να υποστηρίξει και προς τούτο θέτει σε διάθεση επιπλέον αστυνομικούς για στήριξη επί τόπου και είμαστε συνεχώς σε ανταλλαγή με τους Ευρωπαίους εταίρους μας".

"Στόχος όλων μας πρέπει να είναι, να μην προωθούμε πλέον τους ανθρώπους προς την Ευρώπη, αλλά να τους σταματούμε στα εξωτερικά σύνορα. Όμως σε έκτακτη ανάγκη είμαστε επίσης έτοιμοι να προστατέψουμε μόνοι μας τα σύνορά μας", επισήμανε στις δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ.

Την πρόθεση της χώρας του να υποστηρίξει οικονομικά και με επιπλέον αστυνομικούς τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδα και Βουλγαρία, για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με τους πρόσφυγες, είχε ανακοινώσει χθες βράδυ στην Βιέννη ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ζητώντας να υπάρξει μία συντεταγμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο καγκελάριος τόνισε χαρακτηριστικά ότι "σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί μία κατάσταση όπως το 2015. Στόχος μας πρέπει να είναι να προστατεύσουμε συντεταγμένα τα εξωτερικά σύνορα, να σταματήσουμε εκεί την παράνομη μετανάστευση και την περαιτέρω προώθηση παράνομων μεταναστών".

Όπως ανέφερε, "βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους εταίρους μας στην ΕΕ και κατά μήκος της Διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων. Εάν δεν επιτευχθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τότε η Αυστρία θα προστατεύσει τα δικά της σύνορα".

Βουλγαρία: Δεν έχουν περάσει μετανάστες από την Τουρκία

Η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας παραμένει ήρεμη σήμερα, με τη βουλγαρική κυβέρνηση να διαβεβαιώνει πως ούτε ένας μετανάστης δεν έχει περάσει παράνομα στο έδαφος της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση είναι ήρεμη», είπε ο υπουργός Άμυνας Κραζιμίρ Καρακατσάνοφ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση νωρίτερα σήμερα.

Η Βουλγαρία έχει ήδη ενισχύσει με αστυνομικούς τη φύλαξη των συνόρων της με την Τουρκία. Ο Καρακατσάνοφ είπε ότι μπορεί να αναπτυχθούν επίσης έως και 1.100 στρατιώτες, εφόσον κριθεί αναγκαίο, ενώ υπενθύμισε ότι τα εξωτερικά σύνορα είναι «καλά προστατευμένα» με συρματοπλέγματα και θερμικές κάμερες.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία και το μεταναστευτικό. Δεν διευκρίνισε ωστόσο πού ακριβώς θα γίνει αυτή η συνάντηση.

ΥΠΕΞ: Εκστρατεία παραπληροφόρησης από τις τουρκικές αρχές

Για εκστρατεία παραπληροφόρησης από τις τουρκικές αρχές κάνει λόγο με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σημειώνει τα στοιχεία που έχουν καταγράψει οι ελληνικές αρχές στον Έβρο.

«Συνεχίζεται εκστρατεία παραπληροφόρησης από τουρκικές αρχές», σημειώνεται στο σχετικό tweet. «Η πραγματικότητα: Από χθες πρωί ως σήμερα πρωί αποτράπηκε είσοδος σε ελλ.επικράτεια (όλο τον Έβρο) σε 10.000 άτομα. 73 άτομα χωρίς σχέση με Ιντλίμπ εισήλθαν παράνομα σε ελληνικό έδαφος, συνελήφθησαν και σχηματίστηκαν δικογραφίες».

Ενώ με δεύτερο tweet στα αγγλικά προσθέτει: «Κανείς δεν μπορεί να διασχίσει τα ελληνικά σύνορα. Όλοι όσοι επιχειρούν παράνομη είσοδο, εμποδίζονται αποτελεσματικά. Οι αριθμοί που αναφέρουν οι τουρκικές αρχές είναι εντελώς ψευδείς και παραπλανητικοί».

Κυβ. πηγές: Μηνύματα από την ελληνική κυβέρνηση σε ξένα κινητά στα σύνορα

Κυβερνητικές πηγές για τα μηνύματα που έχουν σταλεί από την ελληνική κυβέρνηση σε χιλιάδες ξένα κινητά που βρίσκονται στα ελληνικά σύνορα :

«Η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα πρόσφορα μέσα για την ενημέρωση των ανθρώπων που παρακινούμενοι από fake news κινούνται ή συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία των ανατολικών μας συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούμε τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων στα σύνορα ώστε να ενημερωθούν οι συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Προσθέτουν ότι χιλιάδες ξένα κινητά που βρίσκονται κοντά στην περιοχή λαμβάνουν τα παρακάτω μηνύματα καθώς πλησιάζουν τα σύνορα: «Από την Ελληνική Δημοκρατία: Η Ελλάδα αυξάνει τα μέτρα φύλαξης των συνόρων στο μέγιστο βαθμό. Μην αποπειραθείτε να περάσετε παράνομα τα ελληνικά σύνορα».

Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών ζητά ο Μ. Σχοινάς

Την έκτακτη σύγκληση των υπουργών Εσωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μετά την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της για τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Για τον σκοπό αυτό ο Επίτροπος έχει διαβουλεύσεις με την Κροατία -η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο. Βρίσκεται επίσης σε επαφή με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως ανακοίνωσε μέσω του Twitter, αύριο Δευτέρα ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα βρίσκεται στο Βερολίνο.

Πάνω από 75.000 οι μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα, ισχυρίζεται ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού

Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι επέτρεψε σε περισσότερους από 75.000 μετανάστες να περάσουν τα σύνορά της οδεύοντας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι μέχρι τις 10.00 το πρωί σήμερα (09.00 ώρα Ελλάδας) 76.358 μετανάστες είχαν περάσει τα σύνορα στην επαρχία της Αδριανούπολης.

Στην επαρχία αυτή συνορεύει τόσο με την Ελλάδα όσο και με τη Βουλγαρία. Καμία από τις δύο χώρες ωστόσο δεν έχει αναφέρει άφιξη τόσο μεγάλου αριθμού μεταναστών. Μάλιστα νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Κραζιμίρ Καρακατσάνοφ είπε ότι «δεν έχει περάσει ούτε ένας μετανάστης» στο βουλγαρικό έδαφος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
πηγες, συλληψεις, στρατος, ελλαδα, αθηνα, ηπα, λεωφορεια, καιρος, μυτιληνη, frontex, βρυξέλλες, twitter, tweet, fake, news, σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής, άφιξη, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, δακρυγονα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, προσφορες, Μις φαν ντερ ρόε, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, χωρες, αυτοκινητα, αφγανισταν, βερολινο, βουλγαρια, δημοκρατια, ηπα, κινητα, νησια, πλαισιο, ρουχα, τηλεοραση, χθες βραδυ, ωρα, news, αυστρια, αλκιβιαδης, απε, άφιξη, αφορμη, βαρκες, βιεννη, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, γινονται, δασος, δευτερο, δευτερα, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, δοθει, δοθηκε, εγινε, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, ενημερωση, εξι, ερντογαν, αισχος, εσωτερικων, ευρωπη, ζητα, ιδιο, υφυπουργος, καμερες, κυβερνηση, κειμενο, κινηση, κροατια, λιμενικο σωμα, λιμενικο, λογο, μαχαιρια, μηκος, μηνυματα, μηνες, μορια, ξυλα, ξημερωματα, ομαδα, οδευοντας, παιδια, πακισταν, πρωι, ροες, σαββατο, συγκεκριμενα, σιδερα, συγκεντρωση, συρια, σκαφη, σομαλια, σωμα, τουρκια, υπουργειο εξωτερικων, ωρες, ασφαλεια, εφαρμογη, εξοπλισμος, ελληνικα, ενωση, ετοιμη, fake, frontex, υπουργειο, κακος, ομαδες, tweet, σχοινας
Τυχαία Θέματα