ΝΔ-ΔΗΣΥ: Λάσπη στους πολιτικούς αντιπάλους η επίκληση Τσίπρα "όλα στο φως"

16:12 8/3/2018 - Πηγή: Antinews

Μετωπική πολιτική σύγκρουση με φόντο το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα στην Ολομέλεια της Βουλής, στην συζήτηση επί της προτάσεως της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους υπουργούς Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ.κ. Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθό και Π. Πολάκη.

Στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης η κυβερνητική πλειοψηφία

απαντά καταψηφίζοντας την πρόταση για την σύσταση προανακριτικής της ΝΔ και ρίχνοντας στο "μίξερ" της σκανδαλολογίας και την υπόθεση με φερόμενες μίζες σε εργολαβίες κατασκευής του Μετρό – η δικογραφία της οποίας αναμένεται το επόμενο διάστημα στην Βουλή.

Ξεκινώντας ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Τασούλας υποστήριξε ότι είναι λάσπη στους πολιτικούς αντιπάλους η πρόταση της κυβέρνησης για προανακριτική στην οποία παραπέμφθηκαν δέκα πολιτικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί. Στην ίδια "γραμμή" και η Δημοκρατική Συμπαράταξη η οποία δια του Θ. Παπαθεοδώρου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έστησε "βιομηχανία λάσπης" ενώ την ίδια στιγμή καλύπτει τους δικούς της οι οποίοι ελέγχονται για συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις των υπουργών Υγείας που ζημίωσαν το δημόσιο.

"Εσείς που είστε όπως λέτε από άλλο υλικό, Δεν τολμήσατε να πείτε ναι στην Εξεταστική για το Νουρ 1, για το πώς φτάσαμε στα capital control και πως φτάσαμε εκεί και στο τρίτο Μνημόνιο, και προεξοφλήσατε ότι δεν υπάρχει λόγος για να γίνει Εξεταστική για την πώληση πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία" τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ. "Και την ίδια στιγμή, εμείς που δεν είμαστε από το ίδιο υλικό ψηφίσαμε για την διερεύνηση μέσω προκαταρκτικών και εξεταστικών για Παπαντωνίου, για τα δάνεια των κομμάτων, για την υγεία και παραμερίσαμε προς το παρόν την υπόθεση με το πολεμικό υλικό στην Σαουδική Αραβία λόγω της συγκυρίας. Η σύγκριση των συμπεριφορών τα λέει όλα", ανέφερε ο κ. Τασούλας.

Και κατέληξε λέγοντας ότι "η ΝΔ καταθέτει πρόταση εξαντλώντας θεσμικές δυνατότητες εσείς τις καταστρατηγείτε, κι επειδή ευθιξία συνώνυμη με φιλότιμο υπάρχει περιθώριο εσείς που λέτε ότι είστε από άλλο υλικό να δείξετε ότι έχετε φιλότιμο".

Σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ οι υπουργοί Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν φρόντισαν το 2015 να υπογραφούν οι σχετικές αποφάσεις για την τιμολόγηση του φαρμάκου που είχαν νομοθετηθεί 2013, και η παράλειψη αυτή στοίχισε σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και κόστος προς το Δημόσιο

Ο Σπύρος Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι οποιοδήποτε αδίκημα παραμείνει σε Επιτροπή της Βουλής έχει πέσει στην παραγραφή, οποιοδήποτε αδίκημα κριθεί ότι έγινε κατά καθήκοντα πέφτει σε παραγραφή αυτό θέλουν τα κόμματα "εμείς θα φροντίσουμε να πάει στην Δικαιοσύνη γιατί μόνο εκεί δεν υπάρχει παραγραφή και επέρχεται τιμωρία. Αυτό θα κάνουμε".

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε για την ουσία της πρότασης της ΝΔ: "υπάρχουν στο έγγραφο εισαγγελέα ειδικοί λόγοι να μην τεθεί στο αρχείο; Όχι. Άρα τίθεται στο αρχείο. Και δεν υπάρχουν λόγοι να μην τεθεί αρχείο. Επίσης η πρότασή σας στηρίζεται σε ανώνυμη καταγγελία".

Αποχή από την μυστική ψηφοφορία αποφάσισε το ΚΚΕ, σε αντιδιαστολή από την πάγια θέση του να ψηφίζει "ναι" σε κάθε πρόταση για σύσταση Προανακριτικής και Εξεταστικής Επιτροπής. Όπως είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος απευθυνόμενος κυρίως προς τη ΝΔ "δεν θα σας ακολουθήσουμε σε εκφυλιστικές καταστάσεις που στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων".

"Παρών" θα δηλώσει η Ένωση Κεντρώων.

Υπενθυμίζεται πως την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, κατά τις διατάξεις των άρθρων 86 παρ. 3 του Συντάγματος, 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και 5 του ν. 3126/2003: "Ποινική Ευθύνη των Υπουργών", όπως ισχύουν, για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας περί την υπηρεσία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 256 περ. γ΄ εδ. ββ΄ του Ποινικού Κώδικα σε συνδυασμό και με το άρθρο 1 παρ.1 του ν.1608/1950 "Περί αυξήσεως των ποινών των προβλεπομένων δια τους καταχραστάς του Δημοσίου", όπως ισχύουν, από τους κ.κ.: Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, υπογράφουν 73 βουλευτές- δεν την υπέγραψε ο Μάριος Σαλμάς με το αιτιολογικό ότι έχει παραπεμφθεί στην προκαταρκτική για τη Novartis.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με τη μυστική ψηφοφορία που θα γίνει σε τρεις κάλπες – μία για καθέναν από τους κ.κ. Κουρουμπλή, Ξανθό και Πολάκη.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα