Για το πραξικόπημα κατά της Τράπεζας της Ελλάδος θα μιλήσει κανείς;

16:12 8/3/2018 - Πηγή: Antinews

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί ο πόλεμος που έχει ανοίξει η κυβέρνηση κατά του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα είναι απλά πολιτικός. Ότι δηλαδή αφού ο νυν διοικητής ήταν υπουργός Οικονομικών του Σαμαρά, επειδή ήταν «μνημονιακός» υπουργός, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που… δεν ψήφισε ποτέ μνημόνιο,

πρέπει να τον χτυπήσει.

Κάποιοι αναρωτιούνται και γιατί οι επιθέσεις κατά του Στουρνάρα έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό. Να είναι μόνο το γεγονός ότι ο διοικητής έχει τη δύναμη και την ευχέρεια, ως ανεξάρτητος, να λέει τη γνώμη του και να επισημαίνει τις γκάφες της κυβέρνησης;

Είναι αυτά και άλλα πολλά. Και οι επιθέσεις θα συνεχιστούν μέχρι να δημιουργήσουν μείζονα θέματα στον διοικητή της ΤτΕ, πιστεύοντας ότι θα τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση.

Ένας λόγος, και κατά τη γνώμη μας ο βασικότερος, είναι ο έλεγχος της κεντρικής τράπεζας από το καθεστώς Τσίπρα. Αν έφευγε ο Στουρνάρας και στη θέση του πήγαινε π.χ. ο Δραγασάκης ή ο νυν υποδιοικητής Συριζαίος κ. Μητράκος ή ένας… Κουτεντάκης, η ΤτΕ θα ήταν υποχείριο της κυβέρνησης. Αυτό ακριβώς επιδιώκουν. Αφενός να φιμώσουν την τελευταία θεσμική, μη πολιτική, φωνή. Και αφετέρου να πάρουν στα χέρια τους την ΤτΕ, επομένως και το σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

Διακαής πόθος του Τσίπρα και της παρέας του, από το 2014, ήταν να βρουν τρόπους για να ελέγξουν την ΤτΕ και να βάλουν χέρι στις εμπορικές τράπεζες. Κι αν οι συστημικές ελέγχονται από τον SSM και τα περιθώρια είναι περιορισμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα επεδίωκε τη δημιουργία μιας δικής του τράπεζας. Είτε μια συνεταιριστική, είτε το Ταμείο Παρακαταθηκών, είτε η τράπεζα Αττικής, να ελέγχεται από το υπουργείο Οικονομικών και να κάνει τις μπίζνες που θέλει η κυβέρνηση.

Με έναν κεντρικό τραπεζίτη ανεξέλεγκτο, όπως ο Στουρνάρας, είναι δύσκολο. Με έναν δικό τους άνθρωπο είναι εύκολο.

Και για του λόγου το αληθές σας ενημερώνουμε ότι μόλις προ ενός έτους, ομάδα Συριζαίων, με εντολή Δραγασάκη, όπως έλεγαν, πήγε σε εταιρεία και ζήτησε συμβουλές για το πώς θα μπορούσε να μετατρέψει μια συγκεκριμένη τράπεζα σε δικό τους χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Αυτό που πήγαν να κάνουν με την Αττικής αλλά δεν τους το επέτρεψε η ΤτΕ.

Μην ξεχνάμε ότι μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί χρήμα να μοιράσει και τράπεζα για να «ξεπλένει».

Βεβαίως, επιδιώκουν να έχουν μια πιο «φιλική» ΤτΕ με αφορμή την έξοδο στις αγορές. Όταν οι πάντες λένε ότι καθαρή έξοδος δεν μπορεί να υπάρξει, όταν τονίζουν ότι το να δανείζεσαι με επιτόκιο 4% και 5%, από 1% με 1,5% που είναι σήμερα, απλά θα αυξήσεις το χρέος σου, άρα θα προκαλέσεις ζημιά, τι καλύτερο στην κυβέρνηση να έχει δική της την κεντρική τράπεζα και να παρουσιάζει τα πάντα ειδυλλιακά;

Βεβαίως, αγνοούν ότι υπάρχουν πανίσχυροι μηχανισμοί, και στις Βρυξέλλες και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που δεν θα αφήσουν κανέναν ημίτρελο Μαδούρο να κάνει ό,τι του γουστάρει.

Όμως, επειδή είναι άσχετοι κι επικίνδυνοι αποφάσισαν απλά να εμπιστευτούν πρώην μεγαλοτραπεζίτη για να τους «στήσει» το κόλπο. Αφενός της σύγκρουσης με τον Στουρνάρα και αφετέρου της παράλληλης τράπεζας.

Και θα αναρωτηθεί κανείς; Γιατί ένας πρώην μεγαλοτραπεζίτης να κάνει deal με το Μαξίμου; Η απάντηση είναι απλή. Κρύβεται σε έναν ογκωδέστατο φάκελο που έχει μέσα σημεία και τέρατα. Και που είναι αντικείμενο πίεσης, εκβιασμού ή ό,τι άλλο θέλετε προς την πλευρά του μεγαλοτραπεζίτη.

Το ερώτημα, όμως, είναι γιατί η ΝΔ σιωπά; Γιατί δεν παρεμβαίνει και να απαιτήσει να σταματήσουν οι επιθέσεις σε μια ανεξάρτητη αρχή όπως η ΤτΕ;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τράπεζας, Ελλάδος,trapezas, ellados