Μήνυμα Μοσκοβισί προς κυβέρνηση: Είναι προς το συμφέρον όλων να συνεχισθεί ο διάλογος

Με προσεκτικά αλλά σαφή μηνύματα από τους δανειστές προς την Ελλάδα ξεκίνησε η σύνοδος του Eurogroup. Ο Επίτροπος Μοσκοβισί έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι είναι προς το συμφέρον όλων να συνεχισθεί ο διάλογος και έκανε σαφές ότι συνεχίζεται η καταμέτρηση των παροχών του 2019-2020.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απηύθυνε έμμεση προειδοποίηση για προσοχή και για προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην πρόσβαση στις αγορές. Ο κ. Σεντένο δεν απέκλεισε παρά το ότι η Ελλάδα

είναι εκτός επίσημης Ατζέντας να προκύψει συζήτηση.

Μοσκοβισί: Σε συνεχή επικοινωνία

"Είμαστε στην διαδικασία υπολογισμού των μέτρων του 2019 – 2020 και θα το κάνουμε στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας που θα ανακοινωθεί όταν πρέπει και η ώρα αυτή δεν είναι σήμερα", απάντησε ο επίτροπος Μοσκοβισί, ερωτώμενος για τα πρωτογενή πλεονάσματα κατά την είσοδο του στην σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Προχώρησε δε και σε μία επισήμανση. Είπε ότι "καθώς η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα, η κυβέρνησή της έχει την πλήρη ευθύνη να παρουσιάσει τις δικές της αποφάσεις". Ωστόσο, πρόσθεσε ότι "η Ενισχυμένη Εποπτεία λαμβάνει επίσης υπόψη της την επίδραση που τυχόν θα έχουν αυτά τα μέτρα".

"Για αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να συνεχίσουμε τον διάλογο (με τις ελληνικές αρχές) και αυτό είναι βεβαίως που κάνουμε" επισήμανε ο επίτροπος. "Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία" είπε.

Πρόσθεσε πάντως ότι "αυτός ο διάλογος εντοπίζεται στον δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων, αλλά βεβαίως και στην επίπτωσή τους στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή γιατί πιστεύομε ότι περισσότερη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη είναι υψηλής προτεραιότητας για τους Έλληνες πολίτες μετά από τοσα χρόνια κρίσης".

Την άποψη ότι η Ελλάδα είναι μια "ιστορία επιτυχίας" γιατί κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές και την πεποίθηση ότι θα είναι "προσεκτική" προκειμένου να παραμείνει, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup.

Προειδοποίηση Σόλτς για τις αγορές

Στην περιγραφή της Ελλάδας ως μία "ιστορία επιτυχίας" που κατάφερε πλέον να επιστρέψει στις αγορές προέβη ο υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup. Ωστόσο, προζχώρησε και σε έμμεσες συστάσεις.

Επισήμανε ότι τα κράτη πρέπει να συνειδητοποιούν ποια είναι τα "προβλήματα" που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πρόσβασή τους σε αυτές, Μάλιστα προέβη στην εκτίμηση ότι "νομίζω πως στο τέλος όλοι θα είναι προσεκτικοί".

Μπορεί να συζητηθεί το θέμα Ελλάδα

"Δεν θα είναι στην ατζέντα σήμερα" το θέμα Ελλάδα δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, προσερχόμενος στη σημερινή σύνοδο και ερωτηθείς σχετικά με το αν ανησυχεί για την πρόσφατη παροχολογία.

Ωστόσο αναφερόμενος στην ατζέντα του Eurogroup που επικεντρώνεται στην οικονομία κάθε κράτους της Ευρωζώνης (spring forecasts) άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί εμμέσως να έρθει στην κουβέντα και η Ελλάδα. Σημείωσε ότι θα μπορούσε να προκύψει κάποια συζήτηση για το ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για την οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης.

"Η 3η αποστολή που έγινε σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας ετοιμάζει το τελικό κείμενο της έκθεσης", πρόσθεσε, ζητώντας από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Σε ερώτημα σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα και την πρόθεση της κυβέρνησης να τα μειώσει, επανέλαβε ότι "δεν θα συζητήσουμε σήμερα την Ελλάδα". Αναφέρθηκε σε ισχυρά πλεονάσματα της ελληνικής οικονομίας και σε επιστροφή στην ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι "θέλουμε να διατηρηθούν τα εν λόγω επιτεύγματα".

Απών ο Τσακαλώτος

Στην σύνοδο μετέχει και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης (αντικαθιστά τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο). Ο κ. Χουλιαράκης δεν απάντησε σε ερωτήσεις κατά την είσοδό του.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε ενημερώσει ότι δεν θα παραβρεθεί στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, επικαλούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός ότι δεν υπάρχει θέμα "Ελλάδα" στην Ατζέντα. Ωστόσο, έχει πάρει ελάχιστες "απουσίες" από τις εν λόγω συνόδους. Έτσι η σημερινή του στάση συνδέεται από πηγές της αγοράς με τις ευρωεκλογές, αλλά και με την προσπάθεια να μην "σηκωθεί" το θέμα Ελλάδα στη σημερινή συνάντηση.

Η ατζέντα του Eurogroup

Η σημερινή σύνοδος είναι διπλή: Η τακτική σύνθεση έχει μόνο επίσημο θέμα την "μακροοικονομική κατάσταση και τις προκλήσεις πολιτικής". Αναφέρεται λιτά στην Ατζέντα ότι "το Eurogroup θα ανταλλάξει απόψεις για την οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης και θα συζητήσει για τις κύριες προκλήσεις πολιτικής με βάση τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής". Βασίζεται στις εαρινές προβλέψεις που δημοσίευσε η Επιτροπή στις 7 Μαΐου.

"Οι τακτικές συζητήσεις για την οικονομική κατάσταση και τις προκλήσεις πολιτικής διαμορφώνουν τη βάση για τις προσπάθειες που καταβάλλει το Eurogroup προκειμένου να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας", επισημαίνεται.

Ακολουθεί η σύνοδος σε "Διευρυμένη σύνθεση" με αντικείμενο το "Δημοσιονομικό μέσο σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας" δηλαδή η συζήτηση για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).

Οι υπουργοί θα συζητήσουν πτυχές σχετιζόμενες με τα έσοδα και θα εξετάσουν μια επισκόπηση όλων των χαρακτηριστικών του δημοσιονομικού μέσου σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και του μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών II σε εθελοντική βάση. Στόχος είναι το Eurogroup να προετοιμάσει ένα σχέδιο συμφωνίας για τον Ιούνιο.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα