Μετά τον αγώνα, οι Ιάπωνες καθαρίζουν και το γήπεδο

Το γύρο του κόσμου κάνουν οι φωτογραφίες των Γιαπωνέζων φιλάθλων που έχουν ακολουθήσει την Εθνική Ιαπωνίας στη Βραζιλία οι οποίοι μετά το τέλος του κάθε αγώνα της ομάδας τους, καθαρίζουν το γήπεδο! Το έκαναν μετά τον αγώνα με την Ελλάδα, το έκαναν και μετά τον αγώνα με την Ακτή του Ελεφαντοστού. Καθαρίζουν όποιο και αν είναι το σκορ που έχει πετύχει η ομάδα τους, ακόμη και αν έχει χάσει.

Όπως δηλώνουν οι ίδιοι μιλώντας στους δημοσιογράφους, πρόκειται για «παράδοση».

«Το να ζει κανείς χωρίς σκουπίδια είναι προφανώς καλύτερο από το να ζει με σκουπίδια» δηλώνει πχ ο σύμβουλος επιχειρήσεων Κεντζί Γιοσίντα, που κατοικεί στο Λος Άντζελες και έχει ταξιδέψει στη Βραζιλία μαζί με τη γυναίκα του για να παρακολουθήσουν την Εθνική Ιαπωνίας στην προσπάθειά της στο Μουντιάλ.

Όπως σημειώνεται στην Ιαπωνία θεωρείται σωστό να καθαρίζει κανείς το σημείο στο οποίο έχει σταθεί ή καθίσει σε δημόσια γεγονότα και εκδηλώσεις, όπως πχ σε συναυλίες, σε αθλητικές συναντήσεις, σε πολιτιστικά φεστιβάλ. Μάλιστα, αν δεν υπάρχει στο χώρο συγκεκριμένο σημείο όπου μπορεί κανείς ν’ αφήσει τα σκουπίδια (δηλαδή ειδικοί κάδοι), τότε συχνά οι Ιάπωνες τα παίρνουν μαζί τους και τα πετούν στο σπίτι τους ή αν βρουν κάδο στο δρόμο προς αυτό. Συχνά θα δει κανείς πελάτες να καθαρίζουν το τραπέζι στο οποίο έφαγαν σε ένα γνωστό εστιατόριο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει σέρβις, αλλά γενικώς επικρατεί η αντίληψη ότι καλό είναι να αφήνεις ένα χώρο έτσι όπως τον βρήκες.

«Ξεκινήσαμε να καθαρίζουμε τα στάδια μετά από αγώνες ποδοσφαίρου, πριν από κάποια χρόνια, σε διοργανώσεις όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο. Προσπαθούμε να καθαρίσουμε κάπως, όχι απαραίτητα να είναι τέλειο, θέλοντας να δείξουμε το σεβασμό μας στη χώρα που φιλοξενεί το Μουντιάλ ή το όποιο αθλητικό γεγονός και παράλληλα να δείξουμε ότι στην Ιαπωνία τα πράγματα είναι πολύ καθαρά. Και θα θέλαμε να συνεισφέρουμε ώστε να γίνει και αλλού αυτό» δήλωνε ο Κέι Καουάι, επίσης φίλαθλος που έχει ταξιδέψει στη Βραζιλία. Και συμπληρώνει ότι στην Ιαπωνία τα παιδιά μαθαίνουν στο σχολείο ότι πρέπει να καθαρίζουν πολύ καλά τα πράγματά τους αλλά και να καθαρίζουν το δημόσιο χώρο στον οποίο έχουν λερώσει, για να τον αφήσουν πιο καθαρό από ό,τι ήταν.

Οι δε Βραζιλιάνοι εμφανίζονται εκστασιασμένοι με τη συμπεριφορά αυτή. Πολύ περισσότερο δε τα συνεργεία καθαρισμού που έχουν αναλάβει την καθαριότητα των σταδίων καθώς από όπου έχουν περάσει οι Γιαπωνέζοι φίλαθλοι δεν απομένουν και πολλά για να καθαρίσουν όταν πιάνουν δουλειά. Μάλιστα, στα βραζιλιάνικα κοινωνικά δίκτυα, οι Γιαπωνέζοι φίλαθλοι έχουν, ήδη, κερδίσει τον τίτλο αυτών που δείχνουν τον μεγαλύτερο σεβασμό στη χώρα.

Πηγές: Daily Mail, nydaily news, Russia Today

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα