Βασικός στόχος του Σαμαρά η αποχώρηση του ΔΝΤ

Με τελικό στόχο την έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα κινηθεί το επόμενο διάστημα o Αντώνης Σαμαράς που επεξεργάζεται ένα σχέδιο σταδιακής απεξάρτησης της χώρας από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και ειδικά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον κυριαρχεί η άποψη της μεθοδευμένης, στοχευμένης και συγκρατημένης εξόδου στις αγορές, αν και τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες,

το Βερολίνο και τη Νέα Υόρκη, όπου η έδρα του ΔΝΤ, είναι ότι δεν ήρθε η ώρα να ξεφύγει η Ελλάδα από τη μέγκενη των μνημονίων. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ευρωπαίοι θεσμικοί παράγοντες βλέπουν με καλό μάτι την παραμονή του ΔΝΤ στην Ευρώπη, αλλά το αντίθετο.

Οι πιστωτές δεν θέλουν σε καμία περίπτωση η χώρα να αποκτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία και ως εκ τούτου σε Βερολίνο και Βρυξέλλες, ναι μεν βλέπουν θετικά την προοπτική της απεμπλοκής του ΔΝΤ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα έχουν ρόλο. Ο μόνιμος μηχανισμός εποπτείας είναι δεδομένος, αλλά είναι διαφορετικό να μπορεί να διαπραγματευθεί ο Σαμαράς με τους ευρωπαίους και να μην μπει σε συζήτηση με το ΔΝΤ.

Στην Καγκελαρία ξέρουν πολύ καλά ότι για να φύγει το ΔΝΤ οριστικά από την Ευρώπη, τις πύλες της οποίας πέρασε με την καταστροφική απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να βάλει τη χώρα στο μνημόνιο, πρέπει να απεμπλακεί οριστικά από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς ήδη έχει αποχωρήσει από Ιρλανδία και Πορτογαλία. Πολλά θα εξαρτηθούν από το μελλοντικό σχέδιο του Πρωθυπουργού για έξοδο στις αγορές, το οποίο όπως φάνηκε το στηρίζει και ο Κινέζος ομόλογός του Λι Κετσιάνγκ που το είπε και δημόσια.

Το κρίσιμο επίσης στοιχείο είναι τι θα γίνει και με την διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία μπορεί να σηματοδοτήσει την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Εάν γίνει αυτό, τότε θα σηματοδοτήσει και την πλήρη απεμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα» με ότι αυτό συνεπάγεται από πολλές πλευρές.

Εάν προχωρήσουν όλα κατ’ ευχήν, αυτό μπορεί να είναι το βασικό πολιτικό όπλο του Αντώνη Σαμαρά για να πάει σε πρόωρες εκλογές και να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η Κομισιόν και η ΕΚΤ, αν και θεωρούν πως ο ρόλος του ΔΝΤ ως «θεματοφύλακα» των προγραμμάτων διάσωσης έχει πλέον εκλείψει, ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως δεν έχει έλθει ακόμη ο χρόνος απεμπλοκής του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Στελέχη των Βρυξελλών υποστηρίζουν μάλιστα πως μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων διάσωσης της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, η παρουσία του Ταμείου στην ευρωζώνη λειτουργεί μάλλον αποσταθεροποιητικά.

Η παρεμβατικότητα του ΔΝΤ στα πράγματα της ευρωζώνης «ενοχλεί» πλέον τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη που επιζητούν τρόπους σταδιακής υποβάθμισης του ρόλου του Ταμείου. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει το ΔΝΤ να απεμπλακεί οριστικά από το ελληνικό πρόγραμμα.

Βασικό πρόβλημα -αλλά όχι το μόνο- είναι το πώς θα καλυφθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα που για το διάστημα Σεπτεμβρίου 2014 - Φεβρουαρίου 2016 ανέρχεται σε 16 δισ. ευρώ.

Μάρκος Αυρήλιος

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα