Νέα ανατροπή με μισθολόγιο δύο ταχυτήτων στο Δημόσιο

Και ξαφνικά ανοίγει ξανά νέο θέμα με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Όταν δε ακούτε ότι η τρόικα πιέζει για αλλαγές τότε είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν μειώσεις.

Η τρόικα διαπιστώνει ότι το ενιαίο μισθολόγιο δεν ισχύει παντού, ότι

υπάρχουν ανισότητες και ότι πρέπει να υπάρξουν ανατροπές. Μεταξύ των μισθολογίων είναι βεβαίως και τα «ειδικά» μισθολόγια, κυρίως των στρατιωτικών που κι αυτά ζητείται να ανατραπούν.

Και μη νομίζετε ότι οι τεχνοκράτες που το ζητούν αυτό κάνουν προτάσεις για αυξήσεις. Μειώσεις ονειρεύονται. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος λοιπόν το νέο μισθολόγιο για το προσωπικό των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας θα καταργεί τις μισθολογικές προαγωγές. Κάτι που όπως αναφέρει υπήρχε ως πρόβλεψη στο προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και αφαιρέθηκε έπειτα από πολιτικές πιέσεις στην κυβέρνηση. Με το νέο μισθολόγιο αναφέρει το δημοσίευμα οι στρατιωτικοί “θα προσπαθούν περισσότερο να πάρουν τις προαγωγές τους, καθώς δεν θα προκύπτει αυτόματη αύξηση μισθού, αν δεν προαχθούν”.

Το θα… προσπαθούν περισσότερο σημαίνει τι άραγε; Ότι θα παρακαλάνε για μια αύξηση; Ότι θα υπάρχει αξιολόγηση; Ότι κάποια αόρατος χειρ θα αποφασίζει πότε θα τους δώσει κανένα ευρώ παραπάνω;

Και για ποια αποκατάσταση των αδικιών μιλάμε όταν ξαναέρχεται στο προσκήνιο μια πιθανή νέα μείωση των μισθών τους; Θα προάγεται κάποιος σε ανώτατο βαθμό δεν θα παίρνει ούτε ένα ευρώ; Και γιατί να προάγεται τότε; Για την… σαρδέλα στο μπράτσο; Ωραία λογική.

Όμως και στους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους αναμένονται ανατροπές διότι προφανώς δεν έχουν πληγεί πολύ από την κρίση Αν και οι μισθοί στο δημόσιο έχουν μειωθεί κατά 35%, χάθηκαν δηλαδή 8 δις ευρώ από τις τσέπες τους, κάποιοι σκέφτονται νέες μειώσεις. Λέει το ρεπορτάζ ότι η τρόικα πιέζει ώστε οι μισθοί των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης - δηλαδή των αποφοίτων Γυμνασίου - και αυτών που έχουν τελειώσει μόνο το λύκειο να υποχωρήσουν στα επίπεδα των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα.

Από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα πριμοδοτηθούν οι αποδοχές των εργαζομένων ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης και των εργαζομένων στην εκπαίδευση και την υγεία.

Αυτό φαντάζει δίκαιο, όμως, η τρόικα μιλά με βάση τα όσα ισχύουν στην πατρίδα τους. Εδώ οι μισθοί είναι δύο φορές χαμηλότεροι από τους δικούς τους. Εδώ οι χαμηλής μόρφωσης υπάλληλοι δεν είναι χρυσοπληρωμένοι και αν τους κόψεις τους μισθούς θα πεινάσουν. Νέος γύρος εξαθλίωσης δηλαδή;

Βεβαίως και υπάρχουν στο δημόσιο αδικίες που πρέπει να αποκατασταθούν. Δε μπορεί να παίρνει η καθαρίστρια 2.500 ευρώ και ο καθηγητής πανεπιστημίου 1.500 ευρώ. Όμως, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει την κερκόπορτα για να σαρωθούν για άλλη μια φορά χιλιάδες εργαζόμενοι που ήδη βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης. Και δεν είναι συγκρίσιμο μέγεθος οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Αν κάποιος δηλαδή ανειδίκευτος παίρνει 400 ευρώ στο ιδιωτικό τομέα πρέπει και ο αντίστοιχος ανειδίκευτος στο δημόσιο να πάρει 400 ευρώ; Αντί να κάνουμε καλύτερους τους μισθούς για όλους, αντί να δώσουμε μάχη για την προς τα πάνω εξίσωσή τους θα τους εξαθλιώσουμε όλους μαζί;

Δυστυχώς τα σενάρια που πέφτουν στο τραπέζι δεν είναι καθόλου καλά για κανέναν.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα