Καταρχήν συμφωνία για χρηματοδοτική στήριξη της Ισπανίας

Για τη χρηματοδοτική στήριξη της Ισπανίας, προχθές το βράδυ επιτεύχθηκε στην ομάδα εργασίας του Eurogroup καταρχήν συμφωνία πάνω στα βασικά σημεία του Μνημονίου, η οποία θα οριστικοποιηθεί την Παρασκευή στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών.

Το Μνημόνιο περιέχει περίπου 30 όρους για την αναδιάρθρωση

του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι οποίοι θα πρέπει να τηρηθούν από την ισπανική κυβέρνηση. Η πρώτη δόση του δανείου ύψους 30 δισ. ευρώ θα δοθεί μέχρι τέλος Ιουλίου, ενώ η επόμενη δόση εκτιμάται σε 45 δισ. ευρώ και θα δοθεί τον Νοέμβριο. Το πρόγραμμα στήριξης των ισπανικών τραπεζών ύψους 100 δισ. ευρώ θα υλοποιηθεί σε διάστημα 18 μηνών.

Οι ισπανικές τράπεζες θα χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και τη δυνατότητά τους να τις καλύψουν. Στη συνέχεια θα ετοιμαστούν σχέδια αναδιάρθρωσης, τα οποία θα κριθούν από τις ευρωπαϊκές αρχές ως προς τη βιωσιμότητά τους. Οσες τράπεζες δεν κριθούν βιώσιμες, θα δρομολογηθεί η εκκαθάρισή τους, υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας και των ευρωπαϊκών αρχών. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, οι αυστηροί όροι που τίθενται για την επανακεφαλαιοποίηση θα οδηγήσουν σε εκκαθάριση αρκετές τράπεζες.

Εν τω μεταξύ, η Ισπανία θα λάβει την πρώτη δόση των 30 δισ. ευρώ από το προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ενώ τις υπόλοιπες από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) που θα καταστεί λειτουργικός από τις αρχές Σεπτεμβρίου, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης. Μάλιστα, το επιτόκιο δανεισμού του ΕΜΣ θα είναι ψηλότερο από το ΕΤΧΣ, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ισπανία στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup να παραμείνει το ίδιο επιτόκιο.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα το Συμβούλιο Ecofin ενέκρινε την επιμήκυνση κατά  ένα έτος του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ισπανίας. Ετσι, το δημόσιο έλλειμμα από 8,9% το 2011 θα μειωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014 και του 2013 όπως προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση του Συμβούλιο Ecofin. Από την πλευρά της η Μαδρίτη ανακοίνωσε τη λήψη πρόσθετων μέτρων 65 δισ. ευρώ, ώστε να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος του δημόσιου ελλείμματος μέχρι το τέλος του 2014.

 Νίκος Μπέλλος για τον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα