Oι Ελληνες σταδιακά βρίσκουν την ελπίδα

11:33 18/7/2012 - Πηγή: 24wro

Περισσότερη αισιοδοξία μεταξύ των Ελλήνων καταναλωτών όσον αφορά...την πορεία της οικονομίας διαπιστώνει η τελευταία μελέτη της GfK Consumer Climate (Καταναλωτικό Κλίμα) σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά το β' τρίμηνο του 2012. Σύμφωνα με την GfK, «ακόμη και αν ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι μακρύς και αβέβαιος, οι Έλληνες σταδιακά αρχίζουν να βρίσκουν την ελπίδα».

Η έρευνα έδειξε ότι οι οικονομικές και εισοδηματικές προσδοκίες καθώς και η προθυμία για αγορές παραμένουν
σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, αλλά οι δείκτες όντως βελτιώθηκαν ελαφρώς το τελευταίο τρίμηνο. Κατά την εταιρεία μελετών, «αυτό οφείλεται πέραν κάθε αμφιβολίας εν μέρει στο ότι η Ελλάδα έως τώρα δεν ζητάει επιπλέον πακέτα διάσωσης», ενώ προσθέτει πως «δεδομένου ότι τώρα δημιουργήθηκε μια κυβέρνηση που αποτελείται από μία πλειοψηφία υποστηρικτών του ευρώ, υπάρχει ελπίδα ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τα επόμενα στάδια της μεταρρύθμισης και θα ξεπεράσει μεσοπρόθεσμα την κρίση».

Όσον αφορά στις οικονομικές προσδοκίες, δηλαδή πως θα εξελιχθεί η γενική οικονομική κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες, η επίδοση της Ελλάδας ήταν -36,1 βαθμοί, πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι -35 βαθμοί. Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερα επίπεδα από χώρες όπως η Ιταλία (-60,2 βαθμοί) και η Τσεχία (-57,1 βαθμοί) αλλά και η Πορτογαλία (-38 βαθμοί).

Εκεί που οι Έλληνες δείχνουν σχετικά απαισιόδοξοι είναι στις προσδοκίες που έχουν για την κατάσταση των οικονομικών του νοικοκυριού τους, όπου η χώρα μας καταγράφει τη δεύτερη χαμηλότερη επίδοση με -48,0 βαθμούς με μόνο την Ιταλία να μας ξεπερνά (-68 βαθμούς). Πάντως, είναι αξιοπρόσεκτο ότι τον Φεβρουάριο του 2012, η επίδοση της χώρας μας ήταν -66,6 βαθμοί, καθώς πλέον υπάρχει η ελπίδα ότι οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν θα εφαρμοστούν τελικά και θα δώσουν τη δυνατότητα στην οικονομία να ανακάμψει.

Όσον αφορά στην προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών να προβούν σε αγορές, η επίδοση είναι στους -45,2 βαθμούς με τη χώρα μας να απέχει πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των -23 βαθμών.

Σημειωτέον πως η έρευνα της GfK επικεντρώνεται σε 12 χώρες της Ε.Ε. και ο αριθμός των συνεντεύξεων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1500.
imerisia.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα