Η κυρία Μέρκελ και οι ναζί

Η άνοδος των ακραίων φασιστικών μορφωμάτων, τύπου Χρυσής Αυγής, αλλά και των ακροδεξιών κομμάτων, είναι γεγονός σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, εκεί που εδώ και είκοσι χρόνια παρατηρείται διαρκής ισχυροποίησή τους, είναι στη Γερμανία και μάλιστα στην Ανατολική Γερμανία της «ενοποίησης» και του πιο σκληρού «μνημονίου». Πολύ σκληρότερου και από τα ελληνικά.

Πιστεύει άραγε κανείς, ότι οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα οι γερμανικές πολιτικές ηγεσίες εξεπλάγησαν από την ισχυροποίηση του ναζιστικού μορφώματος,

των νοσταλγών της χούντας και των εορτών του μίσους, στην Ελλάδα; Μέγα λάθος. Ειδικά, η Γερμανία ζεί εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια -από τότε δηλαδή που άρχισε η διαδικασία ενοποίησής της- την άνοδο των φασιστικών ομάδων που διακρίνονται για τις ιδιαίτερα ακραίες μεθόδους τους.

Το ανατολικογερμανικό μνημόνιο

Κατάστημα στην Ανατολική Γερμανία προς τιμήν του Μπρέβικ

Τι συνέβη στην Ανατολική Γερμανία, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και την ενοποίηση; Πλήρης διάλυση του κοινωνικού της ιστού, φτώχεια, ανεργία, μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων, φτηνή εργασία, και κυρίως έντονη ανάπτυξη ενός αποικιοκρατικού τύπου κοινωνικού ρατσισμού εκ μέρους των Δυτικογερμανών προς τους Ανατολικογερμανούς. Δεν είναι αντικείμενο του παρόντος κειμένου να αναλυθούν τα αδιέξοδα του ανατολικογερμανικού συστήματος και ότι αργά ή γρήγορα θα κατέρρεε. Το θέμα είναι ότι η διαδικασία ενσωμάτωσης της ανατολικογερμανικής κοινωνίας έγινε με άκρως βίαιο τρόπο. Όπως τώρα στην Ελλάδα, ίσως και χειρότερα. Και το σημαντικότερο: Ως ενθυμούνται άπαντες, η γερμανική ηγεσία των Μέρκελ-Σόϊμπλε, είχε δηλώσει ευθαρσώς ότι το μοντέλο που έπρεπε να ακολουθηθεί στην περίπτωση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, είναι αυτό που εφαρμόστηκε στην Ανατολική Γερμανία.

Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, η Ανατολική Γερμανία έχει κάνει σαφώς πολύ μεγάλα βήματα. Κυρίως όμως, χάρις στις αντοχές της γερμανικής οικονομίας. Το κόστος για την ανατολικογερμανική κοινωνία ωστόσο, ήταν και εξακολουθεί να είναι τεράστιο. Ένα από τα αποτελέσματα της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθήθηκε εκεί, ήταν η άνοδος των ναζί. Αυτή η τάση βέβαια, ήταν ανέκαθεν δημοφιλής και στη Δυτική Γερμανία, αλλά μετά την ενοποίηση, σάρωσε στην Ανατολική Γερμανία. Ένα φαινόμενο, που παρ’ότι το πολεμάει η γερμανική κοινωνία, όχι μόνο εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά σε μερικές πόλεις και περιοχές, μεγαλώνει. Είναι ενδεικτικό ότι σε πολλά Δημοτικά Συμβούλια υπάρχει μεγάλη εκπροσώπηση του νεοφασιστικού κόμματος,  NDP.

Συμμορίες δολοφόνων

Εμπρησμός κατοικίας μεταναστών

Την ίδια στιγμή, οι ναζιστικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν ως σλόγκαν τους συνθήματα κατά των μεταναστών και της κοινωνικής εξαθλίωσης (μέσες άκρες τα ίδια που έχει και η ΧΑ), έχουν σχηματίσει ιδιαίτερα σκληρούς ημιπαράνομους πυρήνες, οι οποίοι πραγματοποιούν βίαιες επιθέσεις ιδιαιτέρως κατά μεταναστών. Άπαντες ενθυμούνται ότι είχαν πυρπολήσει κατοικίες μεταναστών (Τούρκων κυρίως), με αποτέλεσμα τ

Keywords
Τυχαία Θέματα