Νέα μεγάλη διαδήλωση κατά του Πούτιν

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν το Σάββατο, στην πρώτη μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας εδώ και τρεις μήνες που έλαβε χώρα στο κέντρο της Μόσχας. Αριστεριστές, φιλελεύθεροι και εθνικιστές ένωσαν τις φωνές τους με δασκάλους, φοιτητές, γκέι και άλλους απογοητευμένους από το καθεστώς Πούτιν, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ρωσία χωρίς Πούτιν» και «Εμείς είμαστε κυβέρνηση». Η πορεία εξελίχθηκε ομαλά, παρουσία 7.000 αστυνομικών και ενός ελικοπτέρου.

Η διαδήλωση

ανέδειξε την ισχύ της αντιπολίτευσης, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να υποβιβάσει το κίνημα διαμαρτυρίας του περασμένου χειμώνα που είχε κατεβάσει στους δρόμους 100.000 πολίτες που δεν ήθελαν μια τρίτη θητεία του Πούτιν. Μετά την τελευταία εκλογή του τον Μάιο, ο ρώσος πρόεδρος προέβη σε σειρά νέων κατασταλτικών νόμων, συλλήψεων και ανακρίσεων ακτιβιστών.

Τον Αύγουστο, δικαστήριο επέβαλε διετή ποινή φυλάκισης σε τρία μέλη του συγκροτήματος πανκ Pussy Riot για την εκτέλεση μιας αντι-Πούτιν «προσευχής»  στον καθεδρικό ναό της Μόσχας. Κάποιοι ακτιβιστές μάλιστα κατέβηκαν στο δρόμο φορώντας μάσκες με τα πρόσωπα των συλληφθέντων. Ο γνωστός blogger και ακτιβιστής Αλεξέι Ναβάνλι παρακίνησε τους διαδηλωτές να συνεχίσουν να πιέζουν το Κρεμλίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα