To Twitter δίνει σε δικαστή τα στοιχεία χρήστη του

Σε μια απόφαση που αναμένεται να αλλάξει όσα πιστεύαμε περί προσωπικών δεδομένων προχώρησε αμερικανικό δικαστήριο, το οποίο διέταξε στο twitter να παραδώσει τα μηνύματα ενός χρήστη του στη δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, το twitter παρέδωσε τα μηνύματα ενός διαδηλωτή του κινήματος Occupy Wall Street, ονόματι Μάλκομ Χάρις, στον Μάθιου Σκιαρίνο, δικαστή στο Μανχάταν της Νέας

Υόρκης. Ο 23χρονος Χάρις ήταν ένας εκ των εκατοντάδων συλληφθέντων στη Γέφυρα του Μπρούκλιν, τον Οκτώβριο του 2011. Ο δικαστής ζήτησε τα tweets του, τα οποία πλέον δεν είναι online, επειδή όπως υποστήριζε σε αυτά, η αστυνομία οδηγούσε τους διαδηλωτές στο οδόστρωμα της γέφυρας Μπρούκλιν μόνο και μόνο για να τους συλλάβει για παρεμπόδιση κυκλοφορίας. Το twitter και ο Χάρις είχαν αμφισβητήσει την κλήτευση, αλλά ο δικαστής απέρριψε τα επιχειρήματά τους τον Ιούνιο. Το twitter άσκησε έφεση, η οποία θα εκδικαστεί τον Νοέμβριο.

Η υπόθεση αφορά ένα ακανθώδες νομικό ζήτημα με το οποίο ασχολείται για πρώτη φορά, ίσως, η δικαιοσύνη: αν οι χρήστες του Twitter έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο δικαστήριο σε περίπτωση που η δικαιοσύνη αποφασίσει ότι η επιβολή του νόμου απαιτεί τα tweets τους.

Ο Χάρις, ως ο συγγραφέας των επίμαχων tweets, θα πρέπει να έχει νομική υπόσταση για την καταπολέμηση της κλήτευσης. Το twitter, στους όρους παροχής υπηρεσιών του, καταστά σαφές ότι οι χρήστες έχουν οι ίδιοι τα δικαιώματα των αρχείων τους. Ο Σκιαρίνο, ωστόσο, έχει πει ότι μόνο το Twitter μπορεί να αμφισβητήσει νομικά το αίτημα επιβολής του νόμου για τα tweets, δεδομένου ότι είναι η εταιρεία, και όχι ο χρήστης, στην οποία ανήκει το εν λόγω περιεχόμενο. Σύγκρινε την περίπτωση με την κλήτευση των τραπεζικών εγγραφών, για την οποία τα δικαστήρια έχουν αποφανθεί ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από τον κάτοχο του λογαριασμού.

Η περίπτωση έχει προκαλέσει, όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον πολύ μεγάλων νομικών εταιρειών, οι οποίες ανησυχούν ότι θα προκαλέσει νομικό προηγούμενο, μεταβιβάζοντας το βάρος της ευθύνης στις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης για να προστατέψουν τους χρήστες τους από την ποινική δίωξη.

Ο δικαστής είχε δώσει προθεσμία στο twitter μέχρι την περασμένη Παρασκευή να παραδώσει τα στοιχεία _όπερ και έκανε_ ειδάλλως θα του επέβαλε σημαντικό πρόστιμο. Ο δικηγόρος του Χάρις δήλωσε απογοητευμένος από την απόφαση της εταιρείας. Την άλλη εβδομάδα, το κίνημα Κατάληψης της Γουόλ Στριτ ετοιμάζεται ν γιορτάσει την πρώτη επέτειό του, με ανάλογες κινήσεις από αύριο, Δευτέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα