Η Ελλάδα έδειξε στην Τουρκία “τα δόντια του δράκου”!

13:35 7/6/2012 - Πηγή: Antinews

Στο πλαίσιο ελέγχου σε όλα τα επίπεδα των ετοιμοτήτων, των διαδικασιών, της αποτελεσματικότητας και της ικανότητας εφαρμογής των επιχειρησιακών σχεδίων των Ενόπλων Δυνάμεων το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ενημέρωσε ότι από τις 07:30 της 6/6/12,πραγματοποιήθηκε μία ακόμα άσκηση ώστε να διαπιστωθεί η ετοιμότητα της Διακλαδικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης.

Η άσκηση αυτή έρχεται να προστεθεί στις επιτυχημένες βολές που πραγματοποίησε η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό στο Πεδίο Βολής Κρήτης καθώς και προηγούμενη

άσκηση ενεργοποίησης της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης.

Θεωρείται ότι αποτελεί έμμεση απάντηση στη συνεχιζόμενη  παραβατική συμπεριφορά των Τούρκων,όπως στην πρόσφατη άσκηση τους με τα Ηνωμένα Εμιράτα νοτίως της Ρόδου, αλλά και σε προκλητικές τους δηλώσεις και έκδοση παράνομων αδειών για έρευνες υδρογοναθράκων εντός της ελληνικής ΑΟΖ στην ίδια περιοχή.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση: “… Σκοπός είναι να γίνουν όλες οι διαδικασίες ενεργοποίησης (προετοιμασία, φορτώσεις κ.λπ.). Δεν θα υπάρξουν μετακινήσεις όπως πτή-σεις αεροσκαφών ή μετακινήσεις πλοίων και η Άσκηση θα σταματήσει με την ολοκλήρωση των ενεργειών μέχρι την φάση μετακίνησης”…….

Όπως συμπληρώνει η ανακοίνωση: «Είναι το σενάριο (το κομμάτι) που ουσιαστικά συμπληρώνει την Άσκηση Πυρπολητής (διεξήχθη στις 6 Απριλίου στο Δοκό Ύδρας) η οποία περιελάμβανε τη δράση μετά την προετοιμασία και φόρτωση».

Αργότερα ο Α/ΓΕΕΘΑ μέσω προσωπικών μηνυμάτων (Twitter) ανέφερε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της άσκησης και έδωσε συγχαρητήρια στο προσωπικό αναφέροντας ότι «….. Μετρήσαμε λοιπόν σήμερα τα δόντια του δράκου. Είναι όλα στη θέση τους και πολύ-πολύ κοφτερά».

Στην άσκηση αυτή το ΓΕΕΘΑ δεν επανέλαβε το λάθος που έπραξε  στις 15 Μαΐου όπου είχε διατάξει σε ανάλογη άσκηση να προχωρήσουν σε απογείωση μεγάλος αριθμός μαχητικών και άλλων αεροσκαφών/ελικοπτέρων και να κατευθυνθούν στο Αιγαίο για προσβολή στόχων σύμφωνα με την απο-στολή τους.

Το ANTINEWS με το άρθρο του «Πολλά ερωτηματικά για την δοκιμή της Δύναμης Άμεσης Επέμβασης» είχε επισημάνει το λάθος αυτό αναφέροντας ότι δεν εξυπηρετούσε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο καμμία σκοπιμότητα η αύξηση-κλιμάκωση εκ μέρους μας της έντασης στο Αιγαίο (ήταν παράλληλα σε εξέλιξη εγκεκριμένες αεροναυτικές ασκήσεις της Τουρκίας).

Συγκεκριμένα αναφέραμε ότι: «Η απόφαση του αρχηγού των Ε.Δ. της χώρας να ελέγξει στην πράξη επιχειρησιακά σχέδια που αφορούν την ενεργοποίηση της Διακλα-δικής Δύναμης Άμεσης Επέμβασης προκάλεσε πολυποίκιλα σχόλια. Και αυτό γιατί όταν λέμε «στην πράξη» έδωσε εντολή να προχωρήσουν και στην απογείωση των εμπλεκο-μένων μαχητικών και άλλων αεροκαφών και την κατεύθυνσή τους στο Αιγαίο όταν συ-νήθως ο έλεγχος των σχεδίων γίνεται οδηγώντας τα αεροσκάφη μέχρι τη φάση της τροχοδρόμησης (αποκαλύπτοντας  έτσι και λεπτομέρειες των σχεδίων μας) με αποτέλεσμα τη δημιουργία επιπλέον έντασης στο Αιγαίο, αλλά κυρίως την κορύφωση αύξησης του κινδύνου δημιουργίας ενός θερμού επεισοδ

Keywords
Τυχαία Θέματα