Έτοιμη να ζητήσει στήριξη η Κύπρος

10:39 7/6/2012 - Πηγή: Antinews

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα από τη Λευκωσία για εισαγωγή κυπριακών τραπεζών στο μηχανισμό διάσωσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ωστόσο, η προσφυγή της Κύπρου εκτιμάται στις Βρυξέλλες ότι είναι θέμα ημερών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Ολι Ρεν

ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα αίτημα της Λευκωσίας, ενώ αρνήθηκε να μπει στη λογική της «σεναριολογίας», όπως είπε, σχετικά με το πόσο κοντά βρίσκεται η Κύπρος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Είναι εκτεθειμένη

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η Κύπρος είναι εκτεθειμένη στην ελληνική κρίση και αυτό εκτός από το χρηματοπιστωτικό τομέα επηρεάζει όλους τους τομείς της οικονομίας. Επιπλέον, συνέχισε, ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου είχε απώλειες από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων με αποτέλεσμα ο αντίκτυπος να γίνει αισθητός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πρόσθεσε ότι οι κυπριακές αρχές λαμβάνουν σοβαρά υπόψη αυτό τον κίνδυνο και πως η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος και λαμβάνει τις αποφάσεις του.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν αντιρρήσεις ή απογοήτευση των Βρυξελλών και των εταίρων για τις επαφές που έχει η Κύπρος με τρίτες χώρες για την παροχή στήριξης, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν υπάρχουν ούτε αντιρρήσεις αλλά ούτε και απογοήτευση σε σχέση με αυτές τις επαφές».

Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι τελικά η Κύπρος θα ενταχθεί στο μηχανισμό διάσωσης και μάλιστα επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με την Κομισιόν και εταίρους για υποβολή σχετικού αιτήματος. Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες και πριν από τις ελληνικές εκλογές, ώστε να μην υπάρξει σύνδεση του αιτήματος με τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Επαφές στις Βρυξέλλες

Το όλο θέμα συζήτησε στις Βρυξέλλες με ανώτατους κοινοτικούς αξιωματούχους και ο πρόεδρος του κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2013 στην Κύπρο, Νίκος Αναστασιάδης.

Στις συναντήσεις που είχε προχθές και χθες με τους προέδρους της Κομισιόν και της Ε.Ε. Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επισήμανε τον προβληματισμό της Λευκωσίας για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και συζήτησε τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου και τη βοήθεια που αναμένει από την Ε.Ε. Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε από τους δύο αξιωματούχους να θεωρηθούν τα κυπριακά ομόλογα ως επαρκής εγγύηση από το ΕΤΧΣ.

Η κυπριακή περίπτωση έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την Ισπανία, δεδομένου ότι οι δύο χώρες επιθυμούν να μπουν στο μηχανισμό μόνο για τη διάσωση τραπεζών και δεν θέλουν να συρθούν σε Μνημόνιο, όπως προβλέπει ο κανονισμός του ταμείου διάσωσης.

Η Κύπρος δεν θέλει γιατί θα οδηγηθεί σε μια διαπραγμάτευση με τους εταίρους για τη λήψη μέτρων, όχι στο δημοσιονομικό τομέα, όπου βρίσκεται στο σωστό δρόμο καθώς εκτιμάται ότι φέτος θα μειώσει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, αλλά σε άλλους τομείς, όπως στη φορολογία. Η Κύπρος εφαρμόζει σήμερα

Keywords
Τυχαία Θέματα