«Δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τους οφειλέτες του Δημοσίου

11:55 7/6/2012 - Πηγή: Antinews

Κατασχέσεις σε ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα, τραπεζικές καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και λοιπά έσοδα και εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι δεν έχουν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τα χρέη τους, ζητά το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο που απέστειλε χθες σε όλες τις εφορίες. Τελικός στόχος είναι να έχουν εισπραχθεί ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο συνολικού ποσού 400 εκατ. ευρώ έως το τέλος Ιουνίου

και, συνολικά, άνω των 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους! Βάσει των αναλυτικών οδηγιών που δίδονται με την εγκύκλιο, οι εφορίες θα πρέπει να κυνηγήσουν κατά προτεραιότητα όσους οφειλέτες εισπράττουν ενοίκια ή κατέχουν πολυτελή αυτοκίνητα ή είναι δικαιούχοι απαιτήσεων από άλλα πρόσωπα καθώς και όσους χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ και κατέχουν ακίνητη περιουσία. Το υπουργείο ζητά ακόμη και την άμεση κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών του Δημοσίου, τη διενέργεια αυτεπάγγελτων συμψηφισμών απαιτήσεων των οφειλετών κατά του Δημοσίου με τα υφιστάμενα χρέη τους, ακόμη κι αν αυτά τελούν υπό αναστολή, καθώς επίσης και την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος οφειλετών με χρέη άνω των 5.000 ευρώ.

Οι οδηγίες

Αναλυτικά, το υπουργείο Οικονομικών –με την εγκύκλιό του προς τις εφορίες- ζητά:

1. Να αξιοποιηθούν άμεσα τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, τα οποία τους εστάλησαν και αφορούν:

οφειλέτες με εισοδήματα από ενοίκια,οφειλέτες που κατέχουν πολυτελή αυτοκίνητα,οφειλέτες που έχουν απαιτήσεις από τρίτους,οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 3.000 ευρώ, που έχουν ακίνητη περιουσία και απαιτήσεις κατά πελατών τους, με βάση στοιχεία από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων πελατών-προμηθευτών.

2. Να επιδιωχθεί η άμεση είσπραξη από τους αρμόδιους συμβολαιογράφους πλειστηριασμάτων (τιμημάτων προερχόμενων από πλειστηριασμούς), για τα οποία το Δημόσιο έχει καταταγεί κατόπιν αναγγελίας αυτού σε πλειστηριασμούς που διενεργήθηκαν με επίσπευση τρίτων.

3. Να διενεργούνται αυτεπάγγελτοι συμψηφισμοί των απαιτήσεων των οφειλετών κατά του Δημοσίου με τα υφιστάμενα βεβαιωμένα χρέη τους.

4. Για μικρού ύψους οφειλές, να πραγματοποιούνται κατασχέσεις απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων αντί κατασχέσεις ακινήτων. Ζητείται δηλαδή να κατάσχονται μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούνται να εισπράξουν οι οφειλέτες του Δημοσίου από τρίτους. Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προβλέπει την κατάσχεσή τους μέχρι ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση δε, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

5. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει στην κατοχή του πολλά ακίνητα, να εκδίδεται παραγγελία κατάσχεσης σε βάρος ακινήτου ελευθέρου βαρών, του οποίου η αξία είναι μεν μεγαλύτερη της οφειλής, όχι όμως πολλα

Keywords
Τυχαία Θέματα