Γιατί είναι αφελές να ελπίζουμε ότι μια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ θα μειώσει τη ροή των προσφύγων

15:58 7/3/2016 - Πηγή: Antinews

Ενώ οι Σύριοι που είχαν πληγεί από τον εμφύλιο πόλεμο διαλύονταν από τα δακρυγόνα στα σύνορα της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωνε τους άλλους ηγέτες ότι όλα σύντομα θα εξομαλυνθούν. "Για πρώτη φορά από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης", έγραψε χαρούμενα, "μπορώ να δω μια ευρωπαϊκή συναίνεση να αναδύεται". Το καλό χιούμορ του Τουσκ οφειλόταν στο γεγονός ότι είναι αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία, στη σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες,

ώστε να δεχθεί πίσω μεγάλους αριθμούς μεταναστών που έχουν εισέλθει πρόσφατα στην Ευρώπη, αλλά που δεν είναι επιλέξιμοι για ευρωπαϊκό άσυλο. Αυτό θα ενίσχυε την προηγούμενη συμφωνία μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την οποία η Τουρκία συμφώνησε να σταματά τους μετανάστες πριν φύγουν από τις ακτές της.

Αλλά με δεδομένο το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να ξεχύνονται στο Αιγαίο ανεμπόδιστα, παρά εκείνη την προγενέστερη συμφωνία, που ήρθε με το τίμημα των 3 δις ευρώ, υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι αυτό το νέο αγκομαχητό θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα; Και η απόρροια, ότι η ΕΕ από την πλευρά της θα δεχθεί μεγάλο αριθμό νόμιμων προσφύγων, αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι ο Τουσκ ζει στην Ευρώ "λα-λα" γη. Ο Ούγγρος Βίκτορ Ορμπάν, για παράδειγμα, έχει κατηγορηματικά αποκλείσει το ενδεχόμενο να λάβουν άλλους, είτε νόμιμους είτε όχι.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τουσκ δήλωσε στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου ότι το σχέδιο για την μαζική επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών στην Τουρκία θα "διαλύσει αποτελεσματικά το επιχειρηματικό μοντέλο των λαθρεμπόρων". Το να διαλύσει το επιχειρηματικό μοντέλο είναι πράγματι μια ωραία φιλοδοξία, και είναι καλό να το ακούμε από τα χείλη ενός ανώτερου αξιωματούχου της ΕΕ. Αλλά αν πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί τόσο εύκολα, είναι ακόμα ένα σημάδι ότι βρίσκεται εντελώς εκτός επαφής. Το άσχημο γεγονός είναι ότι οι δουλέμποροι, ενδυναμωμένοι από τα τεράστια κέρδη που έχουν κάνει πολλά χρόνια πριν από το ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου πολέμου, καθώς και απ' όταν ξέσπασε, θα εξακολουθήσουν να έχουν το πάνω χέρι ανεξάρτητα από την ευρωπαϊκή συμφωνία με την Τουρκία. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων αποτελεί θεμελιώδες καθήκον των κυβερνήσεων, το οποίο όμως η ΕΕ δεν έχει λάβει σοβαρά υπόψη: οι λαθρέμποροι διοχετεύουν τους ανθρώπους στη νότια Ευρώπη με πλήρη ατιμωρησία.

Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος και οι επακόλουθες ροές των προσφύγων θα έθεταν μια μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη σε κάθε περίπτωση, αλλά το θέμα έχει γίνει φριχτά περίπλοκο από το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που διακινούνται - περίπου οι μισοί - προέρχονται από χώρες όπως το Μαρόκο, η Αλβανία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές και δεν έχουν καμία ρεαλιστική ελπίδα να κερδίσουν άσυλο.

Ο Νταβούτογλου έχει ήδη δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της ιδέας οι οικονομικοί μετανάστες να επιστρέφουν στην Τουρκία, κατ 'αρχήν, αλλά ακόμη και αν μια τέτοια συμφωνία υπογραφεί, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα λειτουργήσει στην πράξη. Όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Τουσκ, θέτει "μια υλικοτεχνική πρόκληση". Και η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας θα εμβαθύνει τη δυσάρεστη σχέση της Ευρώπης με το ολοένα και πιο τυραννικό καθεστώς Ερντογάν, του οποίου η κατάληψη της "Ζαμάν" στις 4 Μαρτίου, της πιο δημοφιλούς εφημερίδας της Τουρκίας, ήταν απόδειξη της αυτοπεποίθησης του που συνορεύει με την απερισκεψία. Η απάντηση της Ευρώπης σε αυτή την εξωφρενική επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης ήταν κυρίως η σιωπή, για προφανείς πολιτικούς λόγους.

Όσο η απειλή του λαού των δικτύων λαθρεμπόρων παραμένει χωρίς αντιμετώπιση, οι άθλιες και μη ρεαλιστικές συμφωνίες με την Άγκυρα ελάχιστα προβλήματα θα λύσουν. Ωστόσο, η φρουρά των συνόρων και των ακτών της ΕΕ που προορίζεται να αντικαταστήσει τον άχρηστο οργανισμό Frontex δεν θα είναι ενεργή μέχρι το Νοέμβριο, και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα ανταποκριθεί στο έργο της. Αυτή η κρίση θα συνεχιστεί για πολύ.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα