Telegraph: Η ΕΕ "πουλά την ψυχή της" για συμφωνία με την Τουρκία

13:27 7/3/2016 - Πηγή: Antinews

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατηγορούνται ότι "πωλούν την ψυχή τους", καθώς ελπίζουν να εξασφαλίσουν μια συμφωνία με την Τουρκία τη Δευτέρα, για την "μεγάλης κλίμακας και ταχεία" απέλαση των μεταναστών. Ο Ντέιβιντ Κάμερον μαζί με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες θα πιέσουν τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να τερματίσει τις επικίνδυνες θαλάσσιες διαβάσεις των μεταναστών προς την Ελλάδα και να αποδεχθεί την μετακίνηση δεκάδων

χιλιάδων προσφύγων που συγκεντρώθηκαν στη χώρα. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, είπε ότι η Ελλάδα, που ήδη παλεύει με τη συσσώρευση 30.000 μεταναστών, αναμένεται να λάβει "ακόμα 100.000" μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν μια στρατηγική για τον περιορισμό της κρίσης στην Ελλάδα. Κατά τις προηγούμενες μέρες, η ροή των μεταναστών προς τον Βορρά έχει μειωθεί σε μόλις μερικές εκατοντάδες την ημέρα, λόγω του κλεισίματος των συνόρων από την ΠΓΔΜ. Η χώρα τώρα θα γεμίσει με ενισχύσεις, ενώ η αστυνομία και αξιωματούχοι που ασχολούνται με το άσυλο θα πρέπει να αναπτυχθούν σε όλη την Ευρώπη, με την ελπίδα οι μετανάστες να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή να απελαύνουν στην Τουρκία τους μετανάστες που παραμένουν.

Ένα σχέδιο δήλωσης που ετοίμασαν οι ηγέτες και κυκλοφόρησε μεταξύ των πρεσβευτών στις Βρυξέλλες την Κυριακή αναφέρει: "Οι παράτυπες ροές μεταναστών κατά μήκος της δυτικής διαδρομής των Βαλκανίων πλησιάζουν στο τέλος. Η διαδρομή αυτή έχει πλέον κλείσει. Η ΕΕ θα σταθεί στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τη βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση που έχει προκύψει ως συνέπεια αυτής της εξέλιξης". Το κείμενο προειδοποιεί ότι οι ηγέτες πρέπει να "παραμείνουν σε επαγρύπνηση" για τον κίνδυνο να ανοίξουν νέες διαδρομές.

Το σύστημα μετεγκατάστασης της ΕΕ έχει μέχρι στιγμής αποτύχει, καθώς έχουν μετακινηθεί μόλις μερικές εκατοντάδες μετανάστες από το στόχο των 160.000. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η ανοιχτή διαδρομή μέσω των Βαλκανίων αποθαρρύνει τους πρόσφυγες να συμμετέχουν στο σύστημα, το οποίο έχει ως στόχο να μεταφέρει όσους επιλεγούν για άσυλο σε άλλες χώρες του μπλοκ. Ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να κάνει έκκληση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Την Κυριακή, η ΠΓΔΜ πίεσε κι άλλο την Ελλάδα, επιτρέποντας μόνο σε Ιρακινούς και Σύρους να περνούν τα σύνορά της, που προέρχονται από πόλεις που είναι σε πόλεμο. Αυτό σημαίνει ότι ένας μετανάστης από το Χαλέπι, για παράδειγμα, θα μπορεί να περάσει, αλλά από τη Δαμασκό ή τη Βαγδάτη όχι. Προέκυψε επίσης ότι η ΠΓΔΜ, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, είχε στείλει στην ΕΕ αιτήματα για την οχύρωση των συνόρων, την 1η Μαρτίου, που περιλάμβαναν εξοπλισμό για την κατασκευή ενός φράχτη επιπλέον 300 χιλιομέτρων και ενός στρατοπέδου για 400 άτομα. Η λίστα περιελάμβανε επίσης λεπτομέρειες για τον εξοπλισμό ελέγχου του πλήθους από την αστυνομία, όπως σπρέι πιπεριού, tasers και σφαίρες από καουτσούκ.

Ο Μίλος Ζέμαν, ο πρόεδρος της Τσεχίας, πρότεινε οι ηγέτες της ΕΕ να πιάσουν "μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια", επιτρέποντας στην Ελλάδα να αποπληρώσει τα τεράστια χρέη της, φιλοξενώντας τους πρόσφυγες στο έδαφός της. Δεκαοκτώ ακόμα άνθρωποι πνίγηκαν την Κυριακή όταν το σκάφος τους βυθίστηκε στη διαδρομή Τουρκίας- Ελλάδας. Παρά τις τουρκικές δεσμεύσεις για περιπολίες στις ακτές, ακόμα μέχρι και 3.000 άτομα την ημέρα κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι και οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν καθώς βελτιώνεται ο καιρός.

Υπό τη συμφωνία με την Τουρκία το περασμένο έτος, η ενταξιακή πορεία της προς την ΕΕ θα πρέπει να επανενεργοποιηθεί , ενώ θα λάβει χρηματοδότηση 3 δις ευρώ για να περιορίσει τη ροή των μεταναστών. Αλλά η συμφωνία έρχεται εν μέσω μιας νέας επίθεσης στην κοινωνία των πολιτών. Την Παρασκευή, η αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία της "Zaman", της τουρκικής εφημερίδας με τη μεγάλη κυκλοφορία που επέκρινε την κυβέρνηση. Η έκδοση της Κυριακής περιελάμβανε ένα ρεπορτάζ για την προγραμματισμένη υποδοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και την επίσκεψη του προέδρου στην περιοχή της γέφυρας που χτίζεται στα Στενά του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη. Δεν περιείχε καμία κάλυψη των διαδηλώσεων από υποστηρικτές της εφημερίδας, τους οποίους η κυβέρνηση διέλυσε με δακρυγόνα και κανόνια νερού.

Ο Γκυ Βερχόφστατ, ηγέτης του φιλελεύθερου συνασπισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε: "Το να μεταθέτουμε τα προβλήματά μας στην Τουρκία είναι αφελές. Δεν θα πρέπει να πουλήσουμε την ψυχή μας για μια συμφωνία με μια χώρα, μόνο και μόνο επειδή δεν είμαστε ικανοί να ασχοληθούμε με τα προβλήματά μας και να εφαρμόσουμε μια πραγματικά ευρωπαϊκή λύση". "Και πάλι, συνεχίζουμε να δεχόμαστε κενές υποσχέσεις, όπως η επαναπροώθηση όλων των μη-Σύριων μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία. Με άλλα λόγια, δεχόμαστε μια συμφωνία για να επιστρέψουν οι μετανάστες σε μια χώρα που φυλακίζει δημοσιογράφους, επιτίθεται στις πολιτικές ελευθερίες, ενώ επικρατεί μια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, υποβάθμισε τις πιθανότητες μιας τουρκικής ένταξης. "Θα περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν φτάσουμε στο τέλος των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία", δήλωσε στο BBC. "Αυτό είναι ένα ερώτημα για τα επόμενα χρόνια, δεν είναι μια ανησυχία της στιγμής". Ο Γιοχάνες Χαν, επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, έγραψε στο Twitter: "Εξαιρετικά ανήσυχος για τις τελευταίες εξελίξεις στην εφημερίδα Zaman, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία σε άλλους τομείς". Πρόσθεσε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα "δεν είναι διαπραγματεύσιμα" για τα μελλοντικά μέλη της ΕΕ.

Η Τουρκία κρίθηκε επιλέξιμη για να ενταχθεί στην ΕΕ το 1997 και άρχισε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2005, αλλά η συνεχιζόμενη διαμάχη για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει επανειλημμένα καθυστερήσει τις συνομιλίες.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα