Έσβησαν από το λεξικό τη λέξη «πρόσληψη»

«Είδος υπό εξαφάνιση» εξακολουθούν να αποτελούν οι προσλήψεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας για τις προοπτικές απασχόλησης, στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τη Manpower (την πολυεθνική που δραστηριοποιείται στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού) μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Την ώρα κατά την οποία, με βάση τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), τα ποσοστά «μαύρης εργασίας» έχουν φτάσει στο 35%, οι διοικήσεις των περισσότερων από τις

8 στις 10 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα δηλώνουν ότι είτε –στην καλύτερη περίπτωση– θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού, είτε θα προχωρήσουν σε νέες απολύσεις.

Οι αριθμοί

«Οι εργοδότες αναμένουν ότι το κλίμα προσλήψεων στην Ελλάδα θα παραμείνει δυσοίωνο. Καθώς το 6% αυτών αναμένουν αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν, το 24% μείωση και το 61% δεν προβλέπει μεταβολή. Οι συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο -18%. Πρόκειται για τις ασθενέστερες εκτιμήσεις από την έναρξη της έρευνας, το β’ τρίμηνο του 2008, ενώ ο δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης παραμένει αρνητικός για έβδομο (!) συνεχόμενο τρίμηνο», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 754 εργοδοτών. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, επισημαίνεται από τη Manpower, οι προοπτικές προσλήψεων μειώνονται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ακόμη και σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2011 οι εκτιμήσεις των εργοδοτών καταγράφονται αποδυναμωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Πιο αναλυτικά, οι εργοδότες και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας της χώρας εκτιμούν ότι ο αριθμός των ατόμων που απασχολούν μειώθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2012 και, όπως όλα δείχνουν, με τα ισχύοντα δεδομένα αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κατά κλάδο

Οι δυσχερέστερες προοπτικές καταγράφονται στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου καθώς και του τουρισμού, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -26% και στο -24%, αντίστοιχα. Δυσοίωνα μηνύματα εξακολουθεί να «εκπέμπει» και ο τομέας των Κατασκευών, όπου ο δείκτης της απασχόλησης διαμορφώνεται στο -22%. Στο -21% φτάνουν οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στο Δημόσιο Τομέα και στις Κοινωνικές Υπηρεσίες.

Αρνητικές αναμένονται οι προοπτικές απασχόλησης και στους τομείς της Μεταποίησης και της Γεωργίας, με το δείκτη να διαμορφώνεται στο -20% και το -17%, αντίστοιχα. Παράλληλα, οι εργοδότες στον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και Υδρευση αναφέρουν ασαφείς προθέσεις προσλήψεων, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης που διαμορφώνονται στο -1%.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα σχέδια προσλήψεων των εργοδοτών καταγράφονται ασθενέστερα σε έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι σημαντικότερες μειώσεις, ύψους 14 και 13 ποσοστιαίων μονάδων, αναφέρονται στον τομέα της Γεωργίας και το Δημόσιο Τομέα καθώς και τις Κοινωνικές Υπηρ

Keywords
Τυχαία Θέματα