Μια ελληνική έξοδος από το ευρώ, θέτει σε κίνδυνο και την Ασία

Η Σεούλ ίσως να είναι το καλύτερο σημείο στην Ασία, από όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την εξέλιξη της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Η κατάρρευση της Ν. Κορέας το 1997, μετέτρεψε μια τοπική οικονομική κρίση σε παγκόσμια, όπως σίγουρα θα κάνει και μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη. Η μόνη διαφορά είναι ότι η Ν. Κορέα μπόρεσε και επανήλθε δριμύτερη, κάτι που δύσκολα θα μπορέσει να το καταφέρει η Ελλάδα.

Υπάρχει μια ακόμη διαφορά.

Τα τεκταινόμενα της Ευρώπης έχουν την δυναμική να είναι πολύ πιο καταστροφικά από αυτά που ήταν για τον υπόλοιπο πλανήτη τα αντίστοιχα της Ασίας πριν από 15 χρόνια. Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, μπορεί κάλλιστα να συμπαρασύρει μαζί της και την Ισπανία, που αποτελεί την 12η ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο.

Και ένα τέτοιο ενδεχόμενο γεννά το ερώτημα: Είναι η Ασία προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια κρίση, πολύ μεγαλύτερη από την δική της; Μάλλον όχι.

Όπως λέει ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής του LGT Group της Σιγκαπούρης Simon Grose-Hodge: «Το κλειδί για την Ασία δεν είναι το αν θα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, αλλά το πώς… μια άτακτη έξοδος αυξάνει τις πιθανότητες διάχυσης, αυξάνει την αποφυγή ρίσκων από πολλούς  και πλήττονται οι πιο ασταθείς αγορές, όπως είναι η Ασία. Το 2008 μας έδειξε πως όσο μεγαλύτερο είναι το σοκ, τόσο μεγαλύτερη και η πανικόβλητη απομάκρυνση από τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο, ασχέτως του αν ευσταθεί ή όχι  ο πανικός».

Σε αναφορά του για την ασιατική έκθεση απέναντι σε ένα χαοτικό ελληνικό διαζύγιο, οι αναλυτές της Moody’s F. Gibson και G. Levine είναι ελαφρώς αισιόδοξοι. Όπως λένε, οι ασιατικές επιχειρήσεις, και οι Ασιάτες πολιτικοί, βρίσκονται σε καλή θέση για να αντιμετωπίσουν μια κρίση.

Η πιστωτική κρίση του 2008 οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες της Ασίας στο να αυξήσουν τις ανταλλαγές, ενώ οι επιχειρήσεις κατέστρωσαν σχέδια για να βρουν εναλλακτικές πηγές κεφαλαίων και προμήθειας υλικών, προκειμένου να ανταποκριθούν σε μια αναστάτωση.

Από την άλλη, υπάρχουν και άσχημα νέα, κυρίως επειδή τα προβλήματα του ευρώ μπορεί να οδηγήσουν σε μια άνευ προηγουμένου αποσταθεροποίηση. Η βασική ατμομηχανή της ασιατικής ανάπτυξης είναι η Κίνα, η οποία δεν είναι τόσο έτοιμη όσο παλιά. Στη διάρκεια της τελευταίας κρίσης, μετά την πτώχευση της Lehman Brothers Holdings Inc. η Κίνα ξεκίνησε  πρωτοφανή δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα, κερδίζοντας το στοίχημα, επιτυγχάνοντας τεράστια ανάπτυξη. Το πρώτο τρίμηνο του 2012, σημείωσε ανάπτυξη 8.1%.

Είναι όμως αμφίβολο αν θα μπορέσει να συνεχίσει έτσι, παρόλο που δείχνει να προετοιμάζεται, με βάση τις μειώσεις των επιτοκίων της τελευταίας εβδομάδας.

Σε μια πρόσφατη αναφορά της, η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της χώρας China International Capital Corp προέβλεψε πως μια ελληνική κατάρρευση μπορεί να μειώσει την κινεζική ανάπτυξη κατά 6.4% φέτος, κάτι που θα αποτελέσει ιστορικό χαμηλό ρεκόρ.

Για μια χώρα που αναπτύσσεται με αυτούς τους ρυθμούς, κάτι τέτοιο ενέχει πολλούς κινδύνους, μεταξύ

Keywords
Τυχαία Θέματα