Τελεσίγραφο σους ευρωπαίους ηγέτες και “καμπανάκι” για την Ελλάδα, από την Λαγκάρντ

Οι Ευρωπαίοι έχουν λιγότερο από τρεις μήνες στη διάθεσή τους για να σώσουν το ευρώ, δήλωσε σε δραματικούς τόνους η Κριστίν Λαγκάρντ στο CNN, προσθέτοντας πως η πιθανή έξοδος της Ελλάδας «αποτελεί ζήτημα πολιτικής βούλησης». Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε τους Έλληνες να πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους για να ενισχύσουν το κράτος, ενώ έπλεξε το εγκώμιο της Άνγκελα Μέρκελ,

μιας «ισχυρής ηγέτιδας και θαρραλέας γυναίκας». Η μόνη παραχώρηση που δέχθηκε η κ. Λαγκάρντ είναι μια πιο σταδιακή εφαρμογή του Μνημονίου.

Την ίδια στιγμή μια άλλη πολιτικός «γερμανικής επιρροής», η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, δήλωσε ορθά κοφτά πως η Ελλάδα θα πάψει να λαμβάνει βοήθεια αν εκλέξει κυβέρνηση αντίθετη με τους όρους του Μνημονίου. «Θέλουμε πάση θυσία να αποφύγουμε την αναρχία. Η ευρωζώνη έχει τη σταθερή βούληση να βοηθήσει μια χώρα και όχι να την οδηγήσει σε πτώχευση», τόνισε η Χριστιανοδημοκράτισσα πολιτικός.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, ο γνωστός οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί, προειδοποίησε την Ε.Ε. από τις στήλες της «Bild» να μην τολμήσει να διακόψει τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα: «Η Γερμανία θα ήταν νάνος απέναντι σε ΗΠΑ-Κίνα χωρίς το ευρώ. Αν η Ε.Ε. τραβήξει την πρίζα στους Έλληνες, θα φέρει ντόμινο σε πορτογαλικές, ισπανικές και ιταλικές τράπεζες, προκαλώντας ολική διάλυση της ευρωζώνης». Μάλιστα, ο Ρουμπινί κάλεσε τη Μέρκελ να δώσει 1.000 ευρώ σε κάθε Γερμανό για να… κάνει διακοπές στην Ελλάδα!

Ανάλογο σκηνικό αποκάλυψης σε περίπτωση Grexit περιέγραψε και ο οίκος Fitch, με απώλεια του ΑΑΑ των Γερμανίας, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου και Φινλανδίας και τελική διάλυση του ευρώ. Να σημειωθεί πως εξαιρετικά πιθανή θεωρεί την επιστροφή στη δραχμή η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, με συνέπειες για το χρηματιστήριο και την κινεζική αγορά ακινήτων.

Στο μεταξύ τo «ισπανικό θαύμα» κράτησε μόνο μια μέρα, καθώς ο oίκος Fitch υποβάθμισε 18 ισπανικές τράπεζες και τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας χτύπησαν ιστορικό «ταβάνι», με 6,8% και 6,24% αντίστοιχα. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο ίδιος οίκος αξιολόγησης χαρακτήρισε ανέφικτο το στόχο περιορισμού του ισπανικού ελλείμματος στο 3% έως το 2014.

Το πρόγραμμα σωτηρίας των ισπανικών τραπεζών με κεφάλαια 100 δισ. -το οποίο θα υπογραφεί μεταξύ 21 και 28 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών- όχι μόνο δεν καθησύχασε τις αγορές, αλλά έφερε και την… Ιταλία ένα βήμα πιο κοντά σε μηχανισμό στήριξης! Σύμφωνα με τον Ιρλανδό υπουργό Παιδείας, Ρ. Κουίν, η ως τώρα αναποτελεσματικότητα του ισπανικού προγράμματος οφείλεται στην αβεβαιότητα που προκαλούν οι εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία.

Οι αρνητικές εξελίξεις προκάλεσαν τριβές ανάμεσα στον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, για την επισήμανσή της ότι μπορεί να χρειαστεί και η Ρώμη ένα πακέτο βοήθειας, ανάλογο με το ισπανικό. «Βρίσκω ανάρμοστα τα σχόλια στελεχών άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και δεν θέλω να τα σχολιάσω», είπε εμφανώς εκνευρισμένος ο Μόντι.

Keywords
Τυχαία Θέματα