Ο Σαμαράς θέτει όρο τους λαθρομετανάστες στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ

Τα 18 μέτρα που πρότεινε την προηγούμενη εβδομάδα ο Σαμαράς για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου μαζί με τα 12 μέτρα που παρουσίασε χθες για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης αλλάζουν τα δεδομένα του προεκλογικού αγώνα και ξεκαθαρίζουν το τοπίο απέναντι στο επικίνδυνο των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο αυτά κυρίαρχα ζητήματα

της επικαιρότητας.

Σε ό,τι αφορά τα 18 μέτρα επαναδιαπραγμάτευσης είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στην Ισπανία ανοίγουν

το δρόμο και στην Ελλάδα για να διεκδικήσει την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και την προώθηση προγράμματος ανάπτυξης

Εξίσου σημαντικό είναι όμως και το μήνυμα που έστειλε χθες ο Α. Σαμαράς, με αφορμή τον δωδεκάλογο για τα μέτρα της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης. Με το οποίο για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν  οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες η Ελλάδα θέτει όρο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ:

“….Ενδέκατο, μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, για να υπάρξει ενιαία πολιτική ασύλου και ενιαία πολιτική μαζικού επαναπατρισμού των λαθρομεταναστών. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί πολλές από τις χώρες προέλευσής τους δεν τους δέχονται ή δεν τους αναγνωρίζουν ως δικούς τους υπηκόους. Χώρια που οι ίδιοι, πολλές φορές, καταστρέφουν τα επίσημα ταξιδιωτικά τους έγγραφα ή δεν διαθέτουν καθόλου ταξιδιωτικά έγγραφα!

Εδώ, λοιπόν, χρειάζεται η διπλωματική πίεση εκ μέρους ολόκληρης της Ευρώπης για να επαναπατρισθούν στις χώρες προέλευσής τους.

Όπως απαιτείται και η πίεση της Ευρώπης συνολικά. Ώστε να μην τους δίνουν διέξοδο οι «ενδιάμεσες χώρες» – όπως η Τουρκία – ώσπου να φθάσουν στα ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλαδή στην Ελλάδα.

Πρέπει να ξεκαθαρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα πράγματα με την Τουρκία. Δεν μπορεί να κατηγορεί την Ελλάδα για την αθρόα εισροή λαθρομεταναστών, όταν γνωρίζει ότι τους στέλνει στην Ελλάδα, δηλαδή σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Τουρκία. Κι εδώ υπάρχει ένα ισχυρό όπλο: να μπει επιτέλους ως όρος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία…

Εδώ, επομένως, χρειάζεται η πολιτική πίεση και το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης.

Για να επιτύχουμε τέτοιο συντονισμό και να φτάσουμε σύντομα σε ενιαία Ευρωπαϊκή πολιτική, έχω αρχίσει ήδη επαφές με ηγέτες – πρωθυπουργούς και Προέδρους – όλων των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου: Από την Πορτογαλία και την Ισπανία, μέχρι την Ιταλία και τη Μάλτα και την Κύπρο….”

Δείτε κι αυτό: Ο δωδεκάλογος Σαμαρά εναντίον του εγκλήματος και της λαθρομετανάστευσης

Keywords
Τυχαία Θέματα