Χαλαρή διάψευση της Κομισιόν για τα σχέδια έκτακτης ανάγκης

Προετοιμασίες για αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ φαίνεται ότι έχουν καταρτίσει χώρες της ευρωζώνης, ενώ η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξή τους, ωστόσο, αποκαλύπτει ότι έγινε δέκτης αιτημάτων πληροφόρησης σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία για τη δυνατότητα κράτους μέλους να κλείσει τα σύνορά του στη διακίνηση κεφαλαίων και προσώπων.

Οι

απαντήσεις που έδωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγίς σε σωρεία ερωτήσεων σε σχέση με ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επιβεβαιώνουν τη διάχυτη άποψη που επικρατεί τις τελευταίες βδομάδες στη βελγική πρωτεύουσα, σύμφωνα με την οποία οι εταίροι προετοιμάζονται και για το χειρότερο σενάριο, εν όψει των εκλογών της Κυριακής.

Κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα υποστηρίζουν ότι στις 21 Μαΐου έγινε διεξοδική συζήτηση για το θέμα στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (προετοιμάζει τις συνόδους των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης), όπου τονίστηκε η ανάγκη κατάρτισης εθνικού σχεδίου κρίσης απ’ όλες τις χώρες, ώστε να είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση σε περίπτωση επαλήθευσης και του ακραίου σεναρίου.

Στη χθεσινή ενημέρωση έγιναν δεκάδες ερωτήσεις προς τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, με αφορμή τηλεγράφημα του διεθνούς πρακτορείου Reuters περί προετοιμασίας της ευρωζώνης για το χειρότερο σενάριο στην Ελλάδα με επαναφορά ελέγχων προσώπων στα σύνορα, περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων και αναλήψεων.

Κατ’ αρχήν ο εκπρόσωπος επιχείρησε να αποφύγει την απάντηση, τονίζοντας ότι το τηλεγράφημα επικαλείται ανώνυμες ευρωπαϊκές πηγές και πως σε κάθε περίπτωση η Κομισιόν δεν είναι ενημερωμένη για τέτοιο σχέδιο.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτό που μπορεί να επιβεβαιώσει και ισχύει σήμερα είναι η παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, ο οποίος είχε αναφέρει ξεκάθαρα ότι στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη μια δημοκρατική διαδικασία, την οποία πρέπει να σεβαστούμε και να περιμένουμε τους Ελληνες να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Εχει επίσης τονίσει ότι σφοδρή επιθυμία των εταίρων είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Ομως, το μπαράζ των ερωτήσεων που ακολούθησε έφερε σημαντικές αποκαλύψεις από την πλευρά του εκπροσώπου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν ισχυρίστηκε πως δεν έχει γίνει συζήτηση (στο Eurogroup), αλλά ότι η Κομισιόν δεν γνωρίζει να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Πρόσθεσε δε ότι η Επιτροπή ασκεί καθήκοντα γραμματείας της ευρωζώνης ενημερώνοντας τα κράτη μέλη για την κοινοτική νομοθεσία ως έχει υποχρέωση με την ιδιότητα του θεματοφύλακα της Συνθήκης.

«Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες τι συζητείται στο Γιούρογκρουπ, από ό,τι διαβάζω σε δημοσιεύματα υπάρχουν σενάρια, εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε πληροφορίες σχετικά με τις πρόνοιες της κοινοτικής νομοθεσίας για ελεύθερη διακίνηση προσώπων και κεφαλαίων», ανέφερε. Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ζητήθηκε ερμηνεία της νομοθεσίας, αλλά αρνήθηκε να

Keywords
Τυχαία Θέματα