Έκθεση κόλαφος του ΟΗΕ για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο Βατικανό

18:44 6/2/2014 - Πηγή: Antinews

Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από το Βατικανό να «καθαιρέσει αμέσως» όλους τους κληρικούς οι οποίοι είναι γνωστοί ή ύποπτοι βιαστές ανηλίκων και να τους παραδώσει στις πολιτικές αρχές, σε μια πρωτοφανή και δηκτική έκθεση. Ο θεματοφύλακας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών δήλωσε ότι η Αγία Έδρα θα πρέπει επίσης να παραδώσει τα αρχεία της για τη σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων χιλιάδων παιδιών, έτσι ώστε οι ένοχοι και «όσοι καλύπτουν τα εγκλήματα τους» να λογοδοτήσουν.

Η ιδιαίτερα δριμεία έκθεση - η πιο εκτεταμένη κριτική της ιεραρχίας της Εκκλησίας από τον ΟΗΕ- ήρθε μετά την δημόσια επίπληξη στελεχών του Βατικανού, τον περασμένο μήνα. «Η Επιτροπή ανησυχεί βαθύτατα για το ότι η Αγία Έδρα δεν έχει αναγνωρίσει την έκταση των εγκλημάτων που διεπράχθησαν, δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και για την προστασία των παιδιών και έχει υιοθετήσει πολιτικές και πρακτικές που έχουν οδηγήσει στη συνέχιση της κατάχρησης και την ατιμωρησία των δραστών», ανέφερε η έκθεση. Το Βατικανό αναμένεται να δώσει μια απάντηση.

Η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού δήλωσε ότι η Καθολική Εκκλησία δεν είχε ακόμη λάβει μέτρα για να αποφευχθεί η επανάληψη περιπτώσεων, όπως το σκάνδαλο με τα «πλυντήρια της Μαγδαληνής» στην Ιρλανδία, όπου έβαζαν νεαρά κορίτσια σε καταναγκαστική εργασία. Ζήτησε μια εσωτερική έρευνα για το ίδρυμα και για παρόμοιους θεσμούς, έτσι ώστε εκείνοι που ήταν υπεύθυνοι να διωχθούν και να καταβληθεί «πλήρης αποζημίωση στα θύματα και τις οικογένειές τους».

Μια επιτροπή που δημιουργήθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο τον Δεκέμβριο θα πρέπει να διερευνήσει όλες τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, καθώς και «την καθοδήγηση της Καθολικής ιεραρχίας για την αντιμετώπισή τους», ανέφερε η έκθεση.
Οι θύτες είχαν μεταφερθεί σε άλλη ενορία ή χώρα «σε μια προσπάθεια συγκάλυψης των εγκλημάτων αυτών», πρόσθεσε.

«Εξαιτίας ενός κώδικα σιωπής που επιβάλλει σε όλα τα μέλη του κλήρου την ποινή του αφορισμού, οι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σχεδόν ποτέ δεν αναφέρονταν στις αρχές, στις χώρες όπου σημειώθηκαν τα εγκλήματα αυτά», δήλωσε ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών. Σε μία δημόσια συνεδρίαση τον περασμένο μήνα, η επιτροπή ώθησε εκπροσώπους του Βατικανού να αποκαλύψουν το περιεχόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που συμβαίνει εδώ και χρόνια από Ρωμαιοκαθολικούς ιερείς, που ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλεί ‘ντροπή της Εκκλησίας’.

Η αντιπροσωπεία της Αγίας Έδρας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ενός διεθνούς πάνελ ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο πριν από δύο δεκαετίες και πλέον, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για συγκάλυψη του Βατικανού και είπε ότι είχε θέσει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των παιδιών από άρπαγες ιερείς.

reuters

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα