Πορτογαλία: στο «σφυρί» και έργα τέχνης

18:44 6/2/2014 - Πηγή: Antinews

Την τελευταία στιγμή αναβλήθηκε, αργά το απόγευμα της Τρίτης, η προαναγγελθείσα δημοπρασία του γνωστού οίκου Christie’s στην οποία δημοπρατούνταν συλλογή έργων του γνωστού ζωγράφου Ζουάν (ή Χουάν κατά το ισπανικότερο) Μιρό που ανήκουν στο πορτογαλικό δημόσιο. Την απόφαση πώλησης της συλλογής έχει λάβει η πορτογαλική κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η χώρα για την αύξηση των εσόδων και την ελαχιστοποίηση των δαπανών με γνώμονα το δικό της μνημόνιο

και τη δική της τρόικα.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις σε σειρά φορέων που υποστήριξαν ότι πρόκειται για έγκλημα η πώληση τέτοιου πολιτιστικού πλούτου. Η πορτογαλική αντιπολίτευση (το Σοσιαλιστικό κόμμα) έσπευσε στα δικαστήρια ζητώντας να εκδοθεί περιοριστική διαταγή καθώς, όπως υποστήριξε, η συλλογή είχε βγει από τα πορτογαλικά σύνορα παράνομα. Αν και, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης, ο οίκος Christie’s η διαταγή αυτή δεν εκδόθηκε, ο ίδιος αποφάσισε ν’ αναβάλει τη δημοπρασία καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια νομική διαδικασία που μπορεί να θέσει υπό απειλή τα συμφέροντα των πελατών του. Ο οίκος εξέφρασε την ελπίδα το νομικό κώλυμα να ξεπεραστεί γρήγορα και η δημοπρασία να προχωρήσει κανονικά.

Στη συλλογή περιλαμβάνονται 85 πίνακες του Μιρό μεταξύ των οποίων το γνωστότερο, ίσως, έργο του, «Γυναίκες και Πουλιά», καθώς και το «Μπλε Αστέρι», που το 1912 είχε πωληθεί στο Λονδίνο 37 εκατομμύρια δολάρια (με την τότε αξία του δολαρίου). Τα έργα πέρασαν στη δικαιοδοσία του πορτογαλικού δημοσίου το 2008 μετά την εθνικοποίηση της πορτογαλικής τράπεζας BNP και είχαν αποτιμηθεί ότι έχουν αξία 49 εκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα