Εφεδρεία για 45.000 υπαλλήλους αντί απολύσεων

09:02 8/8/2012 - Πηγή: Antinews

Να «λυγίσει» τις σκληρές απαιτήσεις της Τρόικας για 150.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015 επιχειρεί η κυβέρνηση, βάζοντας ξανά στο τραπέζι των διαβουλεύσεων το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας για περίπου 45.000 εργαζόμενους. Παράλληλα, δίνει σκληρή μάχη για να αποφευχθούν -τουλάχιστον για φέτος- οι μειώσεις κατά 12% στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί, διπλωμάτες, πανεπιστημιακοί κ.λπ.) και να «κλειδώσει» το σύνολο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την προσεχή διετία. Από το

πακέτο αυτό, 3,5 έως 4 δισ. ευρώ εξακολουθούν να βρίσκονται «στον αέρα», καθώς αφορούν περικοπές που δεν έχουν αξιολογηθεί ως ικανοποιητικές από τους δανειστές μας.

Πιέσεις από Τρόικα

Τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας έχουν συμπεριλάβει στον κατάλογο με τα μέτρα του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος την πρόβλεψη για απομάκρυνση 30.000 εργαζομένων στο Δημόσιο μέσω του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας φέτος. Ενδεικτικό των πιέσεων της τριμερούς είναι επίσης ότι τα στελέχη της έφθασαν στο σημείο να θέσουν ακόμα και ζήτημα εκ περιτροπής ή μερικής απασχόλησης (paid furlough) σε οργανισμούς του Δημοσίου, με το επιχείρημα ότι ο θεσμός αυτός αποκτά ολοένα μεγαλύτερη απήχηση στο εξωτερικό και πως όσα μέτρα εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να ισχύουν και για τον δημόσιο!

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, οι εκπρόσωποι των δανειστών παραμένουν αμετακίνητοι στο θέμα της δραστικής μείωσης προσωπικού στο Δημόσιο κατά 150.000 άτομα την προσεχή τριετία. Ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από τις συνταξιοδοτήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσουν τις 100.000 έως το 2015. Ούτως ή άλλως, όμως, η Τρόικα ζητεί απολύσεις «ακόμα και για συμβολικούς λόγους».

Χθες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε από τα υπουργεία, τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις και τις ΔΕΚΟ να αποστείλουν έως τις 20 Αυγούστου τις εκτιμήσεις τους για τις αποχωρήσεις προσωπικού τόσο φέτος όσο για και την περίοδο 2013-2016. Κύκλοι του υπουργείου έλεγαν με την αφορμή αυτή ότι ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων είναι εφικτός χωρίς απολύσεις.

Η κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει στην Τρόικα την υιοθέτηση της εργασιακής εφεδρείας επί τη βάσει της αναλυτικής πρότασης της Ν.Δ. Παράλληλα, δεσμεύεται για σχεδόν μηδενικές ανανεώσεις συμβάσεων, ώστε να περιοριστεί δραστικά και ο αριθμός των συμβασιούχων. Υπολογίζεται ότι περίπου 45.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν μέσω εργασιακής εφεδρείας έως το 2015 και επιπλέον 25.000 συμβασιούχοι δεν θα δουν τις συμβάσεις εργασίας τους να ανανεώνονται. Ετσι θα προκύψει μείωση των απασχολούμενων στο Δημόσιο κατά 70.000.

Το μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επινόησε μια αναποτελεσματική συνταγή αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων, διαστρεβλώνοντας την πρόταση της Ν.Δ. για την εργασιακή εφεδρεία, με αποτέλεσμα τα στελέχη της τριμερούς να ζητούν τώρα λεπτομερή εξειδίκευση του μέτρου, προτού εγκρίνουν την εφαρμογή του.

Τριε

Keywords
Τυχαία Θέματα