Από την άμεση καταστροφή στην αμφίβολη σωτηρία

Του Κώστα Ροδινού

Από  το πρωί   με ρωτάνε, αν  πρόκειται   για καλή   ή κακή συμφωνία.

Κατ’ αρχήν οι συμφωνίες κρίνονται  στην εφαρμογή τους.  Και η καλύτερη συμφωνία, αν δεν μπορεί να υλοποιηθεί  καταντάει  άχρηστη!  Άρα, ας μη σπεύδουμε να πανηγυρίζουμε προκαταβολικά..  Πολλώ δε μάλλον, όταν  ο κ. Παπανδρέου παρά λίγο να  μας κατέβαζε στους …δρόμους τον Μάϊο του 2010, τον  Μάρτιο του 2011, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του 2011. Και  τότε είχαμε επιτύχει …ιστορικές συμφωνίες.

Δεύτερον, μια

συμφωνία  αξιολογείται , επίσης,  με βάση τις εναλλακτικές δυνατότητες που είχαμε  και το κόστος τήρησής της.

Τρίτον, δεδομένου ότι και αυτή η συμφωνία στηρίζεται  σε παραδοχές και εκτιμήσεις της Τρόϊκα, θα μου επιτρέψετε να είμαι εξαιρετικά καχύποπτος, αν βγαίνουν τα …..νούμερα.   Γιατί  μέχρι σήμερα η Τρόϊκα έχει πέσει έξω σε όλες τις εκτιμήσεις της! Λέτε, για πρώτη φορά οι εκτιμήσεις της να είναι σωστές.  (κάποιος που ήταν  γνώστης των διαπραγματεύσεων μου αποκάλυψε ότι ο Τόμσεν και η παρέα του τούτη τη φορά στηρίχθηκαν μάλλον  στο απαισιόδοξο σενάριο για να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο)

Τέλος,  είναι  λυπηρό να διαπιστώνει  κανένας ότι ο ελληνικός λαός υφίσταται αυτή τη βίαιη προσαρμογή για να  επανέλθει το χρέος μας το 2020 εκεί που ήταν το …2009! Προτού ενσκήψει η λαίλαπα Παπανδρέου.

Μας δένουν …..χειροπόδαρα

Επί της ουσίας : Στα ….θετικά:

Τα θετικά

- Η απομείωση του χρέους μας κατά 107 δις ευρώ, σύμφωνα τουλάχιστον με τον IIF.

- Η μείωση του επιτοκίου στο 2% για  τα τρία πρώτα χρόνια και 3% για τα επόμενα 5 χρόνια.  ΄

Όμως, για τα επόμενα και μέχρι τα 30% το επιτόκιο σκαρφαλώνει στο 4.3 %!!!   Αυτό σημαίνει  ότι  το μεσοσταθμικό επιτόκιο  στα ομόλογα, σε όλη τη 30ετή διάρκειά τους, ανέρχεται στο 3,65%. Μάλλον αρκετά υψηλότερο από το επιτόκιο που κατά το ΔΝΤ καθιστούσε το χρέος μας βιώσιμο.

Οι χώρες  της Ευρωζώνης, που  παρέχουν διμερή δάνεια στην Ελλάδα στα πλαίσια του πρώτου πακέτου διάσωσης από το Μάιο του 2010, δέχθηκαν να μειώσουν το περιθώριο των δανείων αυτών στις 150 μονάδες βάσης (1,50%). Αυτό θα ελαφρύνει το χρέος της χώρας κατά 2,8% του ΑΕΠ της.

Οι χώρες της Ευρωζώνης, των οποίων οι κεντρικές τράπεζες διακρατούν ελληνικά ομόλογα , συμφώνησαν να μεταβιβάζουν στην Ελλάδα έως το 2020  τα μελλοντικά κέρδη που θα αποκομίζουν οι εν λόγω τράπεζες από τα ομόλογα αυτά. Αυτό θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος κατά 1,8% του ΑΕΠ έως το 2020.

Τα αρνητικά

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα  προειδοποίησε ότι το κείμενο της συμφωνίας που οριστικοποιήθηκε σήμερα το πρωί «πρέπει να τεθεί προς έγκριση στο σύνολο των μελών της, τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα επενδυτικά ταμεία, η απάντηση των οποίων θα κρίνει την επιτυχία της διαδικασίας απομείωσης του ελληνικού χρέους.»

Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ότι θα δεχθούν όλοι! Και αν δεν δεχθούν;

Η κ. Λαγκάρντ θα θέσει τη συμφωνία στο ΔΣ του ΔΝΤ για να αποφ

Keywords
Τυχαία Θέματα