Ο λαός θέλει εκλογές!

Παρακολούθησα αυτόν τον ορυμαγδό των δημοσκοπήσεων των τελευταίων ημερών. Δεν ξέρω καμιά άλλη χώρα που να διεξάγονται τόσες πολλές δημοσκοπήσεις, από τόσες πολλές εταιρείες και τόσο συχνά.

Μερικές  ακόμα παρατηρήσεις:

Ανήκω σ’ εκείνους που ούτε αποθεώνουν τις δημοσκοπήσεις, όταν τα ευρήματα είναι θετικά, αλλά ούτε τις απορρίπτουν όταν είναι αρνητικά. Οι δημοσκοπήσεις,

ακόμα και οι λεγόμενες κακές, δεν παύουν να είναι χρήσιμες!

Δεύτερον, θεωρώ ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να καθορίζουν την πολιτική τους με βάση τις δημοσκοπήσεις. Έτσι αυτοακυρώνονται. Αντίθετα, πρέπει να εφαρμόζουν  το πρόγραμμά τους, ακόμα και όταν η κοινή γνώμη εναντιώνεται προσωρινά.

Τρίτον, σ’ ένα τόσο έντονα φορτισμένο περιβάλλον κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.  Οι πολίτες λειτουργούν  περισσότερο με βάση το συναίσθημα της στιγμής, παρά  τη λογική.

Οι δημοσκοπήσεις που θα μας δώσουν μια πρώτη απεικόνιση του εκλογικού αποτελέσματος  θα είναι αυτές που θα γίνουν αφού προκηρυχθούν οι εκλογές.

Η δημοσκόπηση της GPO

Παρακολούθησα χθές βράδυ τη δημοσκόπηση της GPO  που παρουσίασε ο κ.  Πρετεντέρης στο MEGA. Συνοπτικά τα  «νούμερα»

Πρώτον, το 77,2% των πολιτών θέλει πάση θυσία να παραμείνουμε στο ευρώ.

Δεύτερον, το 48% των πολιτών θεωρεί αναγκαία τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα, αν και τα θεωρεί άδικα.

Τρίτον, το 52,4 των πολιτών κρίνει αρνητικά τον κ. Παπαδήμο

Τέταρτον, το 66,9%  κρίνει αρνητικά το έργο της Κυβέρνησης Παπαδήμου

Πέμπτον, το 62.2% θέλει εκλογές  τον Απρίλιο.

Έκτο, στην ανοιχτή ερώτηση ποιόν θέλει  για πρωθυπουργό μετά τις εκλογές, το 20% επιλέγει  τον κ. Σαμαρά, το 16.5% τον κ. Βενιζέλο και μόλις το 6.3% τον κ. Παπαδήμο!

Έβδομο, στην πρόθεση ψήφου:

ΝΔ: 19.4% ( -2)

ΠΑΣΟΚ: 13.1%  (-2)

ΔΗΜΑΡ 12%

ΚΚΕ 9.5%

ΣΥΡΙΖΑ 8.5%

ΛΑΟΣ  5.1%  (-2)

Όγδοο, στο ερώτημα τι κυβερνήσεις θέλει μετά τις εκλογές, το 63% θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας, ενώ το 30%   αυτοδυναμία

Πολιτικά συμπεράσματα:

Κατ΄ αρχήν μια εισαγωγική παρατήρηση. Θεωρώ οτι ήταν τουλάχιστον άκομψο εκ μέρους του παρουσιαστή, να   μην καλέσει εκπροσώπους από τα άλλα κόμματα που αναγνωρίζονται από τον Κανονισμό της Βουλής (δηλαδή ΚΚΕ, Συνασπιμό και ΛΑΟΣ) και να δώσει βήμα και άφθονο χρόνο σ’ ένα …κόμμα που δεν μπαίνει στη Βουλή (ΔΗΣΥ) και σ΄ ένα άλλο ΔΗΜΑΡ, που προς το παρόν είναι απλώς δημοσκοπικό φαινόμενο. Αν αυτό δεν είναι αβάντα, τότε τι είναι; Επιπλέον, μου ακούγονταν μάλλον υποκριτικό οι κύριοι Μαργαρίτης και Ζαφειριάδης να παριστάνουν τους νεόκοπους του πολιτικού μας συστήματος, όταν αμφότεροι έχουν θητεύσει (και μάλιστα επί μακρόν) σε άλλα κόμματα και να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους υπέρ της συνεργασίας, όταν δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν στα κόμματα που ανήκαν προηγουμένως.

Επί της δημοσκόπησης τώρα:

Πρώτον, το εκλογικό σώμα, στη συντριπτική του πλειοψηφία, θέλει εκλογές τον Απρίλιο. Aυτό σημαίνει ότι παρά την καταστροφολογία και την συστηματική πίεση που ασκείτα

Keywords
Τυχαία Θέματα