Αυτό είναι το αριστερό Μνημόνιο

(Ανανεωμένο) Αποκαλύφθηκε η ελληνική πρόταση που βρίσκεται στα χέρια των Θεσμών και μελετώνται προκειμένου να υπάρξει συμφωνία την Πέμπτη στο νέο Eurogroup.

Πρόκειται για το... αριστερό μνημόνιο ύψους 8 δισ. ευρώ το οποίο θα υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας υπογράφοντας και την οριστική του κολωτούμπα προς το μνημονιακό στρατόπεδο. Μαζί και όλοι οι τζάμπα αντιμνημονιακοί που έκαναν καριέρες

και έγιναν υπουργοί και στελεχάρες πουλώντας επανάσταση και αντίσταση.

Τα μέτρα είναι σοκαριστικά και απέχουν έτη φωτός από το περίφημο mail Χαρδούβελη για το οποίο έριξαν την κυβέρνηση Σαμαρά.

Πριν μερικούς μήνες ο Σαμαράς ήταν προδότης. Τώρα ο Τσίπρας που θα πέταγε με τις κλωτσιές τη Μέρκελ και την τρόικα τι είναι. Διότι τα μέτρα που είδαν το φως της δημοσιότητας και αποτελούν την επίσημη ελληνική πρόταση, είναι μέτρα άκρως υφεσιακά, διαλύουν τη μεσαία τάξη, τις επιχειρήσεις και φέρνουν απολύσεις και καταστροφή.

Πληρώνουμε τα τραγικά λάθη πέντε μηνών αλλά έχουμε και ένα... καλό νέο. Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέλους γίνεται κι αυτός... Γερμανοτσολιάς. Για να δούμε πώς θα διαχειριστεί την ξεφτίλα του την προσωπική αλλά και όλης της κυβέρνησης; Πώς θα καταφέρει να αντικρίσει τους πολίτες που τον εμπιστεύτηκαν ότι θα διώξει τα μνημόνια; Ότι δεν θα κάνει μειώσεις στις συντάξεις και τους μισθούς;

Γιατί το να βαφτίσεις τις μειώσεις ως αύξηση των εισφορών δεν κάνεις απολύτως τίποτε. Απλά δεν μπορείς να ομολογήσεις την ντροπή σου, πόσο ξεφτίλας είσαι.

Σύμφωνα με την πρόταση προβλέπονται μέτρα ύψους 2,7 δισ. ευρώ για το 2015, αυξημένα κατά 700 εκατ. σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση, και 5,2 δισ. για το 2016, από 3,6 δισ.

Πέρα από τα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα, όπως ο ΦΠΑ (που δεν έχει κλείσει ακόμη αν η εστίαση θα πάει στο 23%), το βάρος πέφτει στις συντάξεις καθώς σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, το προηγούμενο σχέδιο προέβλεπε απόδοση της τάξης των 71 εκατ. ευρώ για το 2016, ενώ τώρα ανέρχεται σε 60 εκατ. φέτος και 300 εκατ. το 2016.

Στις κύριες συντάξεις, περιλαμβάνεται επαναφορά των ασφαλιστικών εισφορών, με την απόδοση του μέτρου να διαμορφώνεται σε 350 εκατ. φέτος και 800 εκατ. το 2016. Επιβεβαιώνεται ακόμη η αύξηση των εισφορών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με απόδοση 135 εκατ. φέτος, 270 εκατ. του χρόνου για τις κύριες και άλλα 240 εκατ. για τις επικουρικές.

Προβλέπεται επίσης αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις από 3% σε 3,5% με απόδοση 120 εκατ. φέτος και 250 εκατ. του χρόνου.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι προκύπτουν μειώσεις στις συντάξεις αλλά με έμμεσο τρόπο καθώς αυξάνονται οι εισφορές, επομένως και οι μηνιαίες κρατήσεις.

Επιβεβαιώνονται τέλος και οι πληροφορίες ότι η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις θα επιβάλλεται για κέρδη από 500.000 ευρώ και πάνω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνεται και η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, παρά τις αντιδράσεις που έχει εκφράσει δημοσίως ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος.

Κατά τα λοιπά, τα φορολογικά μέτρα είναι λίγο - πολύ γνωστά καθώς περιλαμβάνουν:

•Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και έσοδα 220 εκατ. φέτος 250 του χρόνου.

•Ειδικός φόρος 12% στα εταιρικά κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ, με έσοδα 945 εκατ. ευρώ φέτος και 405 εκατ. ευρώ του χρόνου. Το αρχικό σενάριο έκανε λόγο για 5 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια έπεσε στο 1 εκατ. και τώρα στο μισό. Πρόκειται για ένα φόρο που θα γονατίσει την επιχειρηματικότητα και θα προκαλέσει κύμα λουκέτων ή μαζική φυγή εταιρειών στο εξωτερικό.

•Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

•Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες ώστε να έλθουν έσοδα φέτος ύψους τουλάχιστον 2,65 δις ευρώ.

•Από φόρο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις αναμένονται 100 εκατ. ευρώ φέτος και 100 εκατ. ευρώ το 2016.

•Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες για εξοικονόμηση 0% φέτος και 200 εκατ. ευρώ του χρόνου.

•Έσοδα από τη χορήγηση αδειών για ηλεκτρονικό στοιχηματισμό. Προϋπολογίζονται έσοδα για φέτος ύψους 35 εκατ. και 225 εκατ. ευρώ για το 2016.

•Άδειες κινητής τηλεφωνίας 4ης και 5ης γενιάς 0 φέτος 350 εκατ. ευρώ το 2016.

•Επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και αύξηση του συντελεστή του φόρου από το 10% στο 13% για τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών.

•Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από 26% σε 29% για έσοδα 0 φέτος 410 εκατ. το 2016.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα