Ψυχρολουσίας... συνέχεια

(Ανανεωμένο) Όλοι ή σχεδόν όλοι στις Βρυξέλλες προς το παρόν δείχνουν να φτιάχνουν το έδαφος για επίτευξη συμφωνίας την ερχόμενη Πέμπτη. Οι δηλώσεις όλων των αξιωματούχων της ΕΕ που έχουν ρόλο και λόγο στις διαπραγματεύσεις δείχνουν προς την τακτική σύνοδο κορυφής της ΕΕ και μάλιστα προαναγγέλλουν και νέα συνεδρίαση του Eurogroup, που σημαίνει ότι αν μείνουν έτσι τα

πράγματα προεξοφλεί κατά κάποιο τρόπο συμφωνία. Επιπλέον το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τους δανειστές είναι πως η πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί βάση συζήτησης.

Ωστόσο μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση στο όνομα της υπερήφανης και σκληρής διαπραγμάτευσης κατέληξε να φλερτάρει με τη χρεοκοπία και το grexit και τώρα βρίσκεται μπροστά στην υπογραφή ενός βαρύτατου μνημονίου για να αποφευχθεί η ρήξη.

Το κύριο χαρακτηριστικό των προτάσεων είναι ένα νέο κύμα φοροεπιδρομής, ακούγεται (μένει να αποδειχθεί) μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί ακόμα και την κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, καθώς και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, για να καλυφθούν οι αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και εταίρων. Μια τέτοια συμφωνία είναι κυριολεκτικά βατερλό για τη διαπραγματευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και του Καμμένου.

Την ίδια στιγμή ο Τσίπρας πήγε στις Βρυξέλλες με την ουρά στα σκέλια και είναι πολύ χαρακτηριστική η σκηνή με τον Γιούνκερ όταν την ώρα που έκανε δηλώσεις ο πρωθυπουργός ο πρόεδρος της Κομισιόν ρωτήθηκε αν συμφωνεί με τον Τσίπρα και απάντησε ότι δεν γνωρίζει ελληνικά για να ανταποκριθεί ο Τσίπρας λέγοντάς του ότι είπε πράγματα με τα οποία συμφωνεί και ο ίδιος ο Γιούνκερ.

Στα ευτράπελα είναι το γεγονός ότι τα ξένα ΜΜΕ υποστήριζαν ότι η ελληνική κυβέρνηση έστειλε αρχικά λάθος προτάσεις για να στείλει στη συνέχεια το κανονικό κείμενο. Από την πλευρά της κυβέρνησης διαψευδόταν η συγκεκριμένη είδηση υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έστειλε πρόσθετες προτάσεις στο βασικό κείμενο που απέστειλε, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ερωτηθείς για το θέμα μίλησε για δύο βερσιόν στις προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης.

Πιθανότατα η αλήθεια είναι κάπου στη μέση ωστόσο όλο αυτό το σκηνικό μαρτυράει πως η κυβέρνηση μάλλον βρίσκεται σε πανικό και αμηχανία και προσπαθεί την ύστατη ώρα να μαζέψει την κατάσταση και σε κάθε περίπτωση καταγράφεται το γεγονός ότι ο Τσίπρας σήμερα στις Βρυξέλλες όχι μόνο δεν χορεύει πεντοζάλη τις αγορές αλλά τον χορεύουν - δυστυχώς για τη χώρας μας - στο ταψί.

Η νύχτα ακόμα είναι μακριά αλλά τα πρώτα δείγματα είναι σαφή. Η κυβέρνηση δέχεται φτυσιές και προσποιείται ότι ψιχαλίζει.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα