Bloomberg: Άνεργοι Έλληνες «κλέβουν» ρεύμα για να επιβιώσουν

Ένα ακόμα… αφιέρωμα των ξένων Μέσων στην χώρα μας και στην τραγική κατάσταση που βιώνουν πολλοί Έλληνες κάνει το Bloomberg, αυτή τη φορά με επίκεντρο την διακοπή ηλεκτροδότησης σε απλήρωτους λογαριασμούς. «Ο Κώστας Ιωαννίδης, ένας άνεργος μεταλλεργάτης με άρρωστη μητέρα και ανάπηρη σύζυγο δεν μπορεί να πληρώσει για το ρεύμα. Έτσι, το κλέβει» γράφει το άρθρο, αναφερόμενο στη νέα τακτική όσων καταφεύγουν στην παράνομη επανασύνδεση του ρεύματος.

Οι

διακοπές για απλήρωτους λογαριασμούς φτάνουν τις 257.000, σημειώνει το Bloomberg. Ένας 35χρονος ακτιβιστής που έχει επαναφέρει το ρεύμα σε δεκάδες σπίτια στη Θεσσαλονίκη δηλώνει: «Είναι ανήθικο να κόβεις το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κάτι που όλοι στον πλανήτη θα έπρεπε να έχουν δωρεάν». Όπως λέει, δε ζητά χρήματα για τις επανασυνδέσεις και δεν θεωρεί πως η βοήθεια που προσφέρει είναι «φιλανθρωπία».

Ανάμεσα σε αυτούς που έχει βοηθήσει είναι και μία 42χρονη γυναίκα, μητέρα πέντε παιδιών, που περιγράφει πώς ήταν η ζωή χωρίς ρεύμα: «Τα παιδιά έπρεπε να διαβάζουν πολύ γρήγορα, πριν πέσει ο ήλιος. Έπρεπε να ζεστάνουμε νερό στη σόμπα για να κάνουμε μπάνιο. Αν δεν έχεις ηλεκτρικό, δεν έχεις ανέσεις». Ένας 59χρονος άνεργος μηχανικός ζει εδώ και τρεις μήνες χωρίς ρεύμα, αφού η ΔΕΗ του έκοψε την παροχή για χρέος 1.000 ευρώ, που οφείλεται στο «χαράτσι». «Είναι άδικο, πλήρωσα για αυτό το σπίτι, γιατί να πληρώσω πάλι; Αν θέλουν να πληρώσω, θα έπρεπε πρώτα να μου βρουν δουλειά», δηλώνει.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει επιβεβαιώσει 3.500 περιπτώσεις κλοπής ρεύματος στην Ελλάδα και έχει παραπέμψει 310 υποθέσεις στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Διαχειριστή Μελίνα Καλαμπόκα, η οποία τονίζει πως η ο Διαχειριστής θέλει να αποφύγει την δίωξη ατόμων με χαμηλά εισοδήματα ή άλλες «κοινωνικά ευπαθείς» οικογένειες. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, από το 2010, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που έχουν απαιτήσει οι διεθνείς δανειστές σε αντάλλαγμα για τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας, η χώρα έχει επιβάλει νέους φόρους και έχει προχωρήσει σε περικοπές στην παροχή υπηρεσιών, στους μισθούς του δημόσιου τομέα και στις συντάξεις. Οι αυξήσεις στον φόρο κατανάλωσης έχουν συμβάλει στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 59% από το 2007.
http://www.bloomberg.com/news/2013-12-05/unemployed-greeks-reconnect-as-underground-electricians-defy-law.html

Keywords
Τυχαία Θέματα