ΕΕ-Τουρκία: Συμφωνία για την επανεισδοχή μεταναστών

Μια συμφωνία που αν τηρηθεί μπορεί να αλλάξει πολλά στο θέμα του μεταναστευτικού, υπογράφουν η Τουρκία και η ΕΕ. Η Άγκυρα, επιτέλους μπαίνει στο δρόμο της νομιμότητας καθώς συμφώνησε, με ανταλλάγματα φυσικά, να υπογράψει στις 16 Δεκεμβρίου τη συμφωνία επανεισδοχής στην Τουρκία παράνομων μεταναστών από τρίτες χώρες

Τη Δευτέρα, το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας συζήτησε σχετικά με τη συμφωνία επανεισδοχής και αποφάσισε να την θέσει στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπου προγραμματίζεται να συζητηθεί μέσα στο Δεκέμβριο. Η υπογραφή της

συμφωνίας αυτής με την ΕΕ αποτελούσε προϋπόθεση για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης.

Η ΕΕ θα εισαγάγει τη δυνατότητα έκδοσης βίζας πολλαπλής εισόδου για συγκεκριμένες κατηγορίες Τούρκων πολιτών, απλοποιώντας τις διαδικασίες και μειώνοντας το κόστος για την απόκτηση θεώρησης εισόδου.

Έπειτα από μια μεταβατική περίοδο 6 μηνών, οι Βρυξέλλες μπορεί να διευκολύνουν περαιτέρω τις διαδικασίες για την έκδοση θεωρήσεων. Η Τουρκία με τη σειρά της θα απλοποιήσει τις διαδικασίες για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών στην έκδοση των οποίων προχωρούν κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι μετανάστες θα διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς μέχρι να επαναπροωθηθούν στις χώρες τους.

Μετά από τρία χρόνια οι Τούρκοι υπήκοοι θα εξαιρεθούν πλήρως από την υποχρέωση να λαμβάνουν θεωρήσεις εισόδου για να ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να μειωθούν σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, εφόσον βέβαια η τουρκική κυβέρνηση επιδείξει σοβαρότητα και προχωρήσει σε άγριο κυνήγι των δουλεμπόρων που αφήνει εδώ και χρόνια ανεξέλεγκτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα