Ο ΣΥΡΙΖΑ τρέχει να προλάβει τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης

«Για μας αυτό είναι ίσως η σημαντικότερη κόκκινη γραμμή, την οποία, αν δεν είναι διατεθειμένη να θέσει η κυβέρνηση, θα πρέπει να την θέσει η κοινωνία» ανέφερε πολύ χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, μία μέρα μετά την κατάθεση σχετικής τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητείται

η παράταση ενός ακόμη χρόνου στην απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας καθώς και η απαγόρευση πώλησης κόκκινων δανείων απ’ τις τράπεζες σε κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμφανιστεί ως δύναμη με προτάσεις επίλυσης καυτών κοινωνικών προβλημάτων και να πείσει πως είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για θέματα όπως στην περίπτωσή μας οι πλειστηριασμοί κατοικιών που μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους και να οδηγήσει σε μια κοινωνική έκρηξη χωρίς προηγούμενο και με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτή την περίπτωση όπως αποδεικνύεται έρχεται όλο και πιο κοντά στην κυβέρνηση και την κυβερνητική τακτική έναντι της τρόικας! Στις χθεσινές δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη συνάντηση του με τον Κωνσταντίνο Μίχαλο, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για ένα χρόνο ως τη «σημαντικότερη κόκκινη γραμμή».

Η φράση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι έρχεται μια μόλις μέρα μετά τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο πως δε θέλει να μιλήσει για το μνημονιακό παρελθόν της χώρας ή να σκιαμαχήσει για το μνημονιακό παρόν καθώς επίσης και τις αναφορές του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που έμμεσα οδηγούν απ’ το σκίσιμο του μνημονίου στη βελτίωση του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση!

Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ με την κοινοβουλευτική πρωτοβουλία να καταθέσει τροπολογία για τους πλειστηριασμούς στην κατεύθυνση των κυβερνητικών διακηρύξεων με βάση τις οποίες διεξάγεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα, επιχειρεί να δείξει με απτό και χειροπιαστό τρόπο ότι διαθέτει κυβερνητικό προφίλ. Ταυτόχρονα όμως, όταν σύμφωνα με τις ίδιες τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, είναι στα σκαριά η συζήτηση για ένα νέο μνημόνιο αποκτάει μια εξέχουσα σημασία η μετατόπιση της κόκκινης γραμμής σε ένα θέμα όσο σημαντικό και αν είναι αυτό.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι μετά το Τέξας ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει σε μια νέα φάση όσον αφορά τα πολιτικά του προτάγματα, προσπαθώντας να προσεγγίσει την κυβερνητική εξουσία και δείχνει διαθέσεις συμβιβασμού με την υπάρχουσα πολιτική τάξη πραγμάτων που προηγούμενα δεν τις εμφάνιζε στη ρητορική του.

Κάλχας

Keywords
Τυχαία Θέματα