Αυστραλία: Εγκρίθηκαν τα Saints Row IV και State of Decay

Οι developers άλλαξαν το περιεχόμενο των παιχνιδιών ώστε να κυκλοφορήσουν στην Αυστραλία. [UPDATE 4]

[Αρχική Δημοσίευση: 25/6/13] Ο βαθμός καταλληλότητας 18+ που εφαρμόστηκε από φέτος στην Αυστραλία δεν αποδεικνύεται αρκετός για την κυβέρνηση της χώρας, καθώς οι απαγορεύσεις των games λόγω βίας συνεχίζονται.

Η σειρά Saints Row υιοθέτησε ένα διαφορετικό στυλ μετά από το Saints Row:

The Third. Έγινε πολύ πιο προκλητικό αφού ο καθένας μπορεί να κυκλοφορήσει στο δρόμο γυμνός ή να χρησιμοποιήσει...sex toys ως όπλα! Το Saints Row IV, όπως έχουμε δει σε διάφορα τρέιλερ που έχουν κυκλοφορήσει, θα είναι ακόμα πιο extreme και αυτό είναι κάτι που δεν άρεσε στην Αυστραλιανή οργάνωση που είναι υπεύθυνη για να ελέγχει τα video games.

Σύμφωνα με ένα νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, το Saints Row IV είναι αδύνατο να χαρακτηριστεί ακόμα και ως R18+ στην κλίμακα των βαθμών καταλληλότητας για τα games. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει χαρακτηρήσει 17 παιχνίδια ως κατάλληλα για ενηλίκους αλλά το Saints Row IV δεν μπορούσε να μπει καν σε αυτή την κατηγορία. Ο λόγος είναι ότι περιλαμβάνει σεξουαλικό περιεχόμενο, πολλή βία και trophies/achievements για την χρήση ναρκωτικών.

Τελικά αποφασίστηκε ότι το Saints Row IV δεν θα πωληθεί σε κανένα κατάστημα της Αυστραλίας. Οι Αυστραλοί θα μπορέσουν να το προμηθευτούν από το εξωτερικό με δική τους ευθύνη και μπορούν να το έχουν στην κατοχή τους χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τον νόμο. Παρόλα αυτά, η νομοθεσία της χώρας προβλέπει ότι δεν μπορούν να το εκθέτουν σε κοινή θέα.

Οι λόγοι της απαγόρευσης
Μετά την απόφαση της Αυστραλιανής κυβέρνησης να απαγορεύσει την πώληση του Saints Row IV στην Αυστραλία, ξέσπασε μεγάλος σάλος. Έτσι το συμβούλιο που έκρινε το παιχνίδι ακατάλληλο αναγκάστηκε να απαντήσει τον λόγο για τον οποίο προέβη σε μια τέτοια πράξη.

Ο πρώτος λόγος είναι ένα in game όπλο, το Alien Anal Probe. Αυτό το όπλο μοιάζει με sex toy από την μέση και πάνω και ο τρόπος για να σκοτώσετε ή να τραυματήσετε τον στόχο είναι άκρως ακατάλληλος. Την στιγμή που θα επιτεθείτε σε κάποιον κρατώντας αυτό το όπλο, αυτόματα θα πηγαίνεται από πίσω του, θα πλησιάζετε το όπλο κοντά του και αμέσως μετά θα εμφανιστούν τετραγωνάκια από πίξελ που σημαίνει ότι τοποθετήθηκε σε...ένα μέρος του σώματος που χρησιμοποιείται για αφόδευση.

Εκτός από αυτό, στο campaign υπάρχει μια αποστολή την οποία αναλαμβάνετε μόνο εάν θελήσετε. Εκεί θα πρέπει να δοκιμάσετε ναρκωτικά, τα λεγόμενα "alien narcotics" τα οποία δίνουν στον χρήστη σούπερ δυνάμεις. Η Deep Silver και η Volition είναι πρόθυμες να αφαιρέσουν το όπλο και τα συγκεκριμένα ναρκωτικά έτσι ώστε να επαναξεταστεί η καταλληλότητα του Saints Row IV, όπως ακριβώς έπραξε και η Bethesda όταν το Fallout 3 χαρακτηρίστηκε και αυτό ως υπερβολικό από τον ίδιο Αυστραλιανό οργανισμό.

[UPDATE: 27/6/13 - State of Decay] Η κυβέρνηση της Αυστραλίας μοιάζει...ασταμάτητη καθώς μετά το Saints Row IV σειρά στις απαγορεύσεις είχε το State of Decay, ένα Zombie Survival Horror.

Η είδηση αυτή ανακοινώθηκε από την εταιρεία ανάπτυξης Undead Labs στο forum της και αργότερα επιβεβαιώθηκε από την οργάνωση αξιολόγησης της Αυστραλίας και την Microsoft. O λόγος ήταν η χρήση ναρκωτικών που σχετίζται με τα rewards του παιχνιδιού. Συγκεκριμένα οι ουσίες στα φάρμακα του State of Decay, περιλαμβάνουν τόσο νόμιμες, όσο και παράνομες ουσίες, όπως οι μεθαδόνι, μορφίνη, αμφεταμίνες, παρακεταμόλη, ιβουπροφένη, κοδεϊνη, ασπιρίνη, παυσίπονα κ.ο,κ.

Το παιχνίδι έχει πουλήσει πάνω από 500.000 αντίτυπα στο Xbox Live του Xbox 360, ενώ μελλοντικά θα κυκλοφορήσει και για PC. Μείνετε συντονισμένοι για το σχετικό review.

[UPDATE: 2/7/13 - Συνεχίζονται τα pre-orders] Παρόλο που το πολυαναμενόμενο Saints Row 4 έχει απαγορευτεί από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, τα pre-orders συνεχίζονται κανονικά μέσω Steam. Στις προπαραγγελίες εμφανίζεται ωστόσο μία "low violence version" ειδικά για τους gamers της συγκεκριμένης χώρας!

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την ανακοίνωση της Deep Silver ότι οι developers της εταιρείας δουλεύουν πάνω σε έναν εναλλακτικό κώδικα του Saints Row 4, βάση του οποίου θα αναγκαστούν να αφαιρέσουν το υλικό το οποίο είναι υπεύθυνο για την απαγόρευση που του υπεβλήθη. Σκοπός της Deel Silver είναι μη χαθεί η αγορά της Αυστραλίας για το Saints Row 4 καθώς αυτό συνεπάγεται μεγάλες οικονομικές απώλειες. Με την αφαίρεση υλικού σεξουαλικής βίας ή των "alien narcotics" υπάρχει αισιοδοξία ότι θα αρθεί η απαγόρευση.

To Saints Row 4 θα κυκλοφορήσει στις 23 Αυγούστου για PC, PS3 και Xbox 360.
[UPDATE: 12/7/13]

Αίσιο τέλος είχε τελικά το θέμα της κυκλοφορίας του State of Decay καθώς η κυβέρνηση της Αυστραλίας έδωσε την άδεια για τον βαθμό καταλληλότητας 18+.

Υπενθυμίζουμε ότι το State of Decay είχε απαγορευθεί στην Αυστραλία λόγω της χρήσης διαφόρων νόμιμων και μή ουσιών όπως μεθαδόνη, μορφίνη, αμφεταμίνες, παρακεταμόλη, ιβουπροφένη, κοδεϊνη, ασπιρίνη, παυσίπονα κλπ. Μετά λοιπόν τις απαραίτητες διορθώσεις που έκανε η εταιρεία ανάπτυξης Undead Labs όσον αφορά τις συγκεκριμένες ουσίες επετράπη η κυκλοφορία του. Οι αλλαγές έχουν να κάνουν με την αντικατάσταση των ονομάτων των ουσιών ώστε να μην παραπέμπουν στις κλασικές ονομασίες.

{youtube}IPDI4LQ8B_k|500|300{/youtube}

To State of Decay από τον Ιούνιο για PC και Xbox 360. Διαβάστε το review του State of Decay από το GameWorld.

[UPDATE: 29/7/13] Το Saints Row IV "έφαγε άκυρο" σήμερα για δεύτερη φορά από την αρμόδια επιτροπή της κυβέρνησης της Αυστραλίας, αφού κρίθηκε οριστικά ακατάλληλο για κυκλοφορία.

Παρόλο που οι developers της Deep Silver αφαίρεσαν το υλικό σεξουαλικής βίας που υπάρχει στην original έκδοση του παιχνιδιού, εντούτοις η απόφαση ήταν ομόφωνη καθώς το τελικό προϊόν εξακολουθεί να περιέχει στοιχεία που παραπέμπουν σε ναρκωτικά. Το γεγονός αυτό από μόνο του δεν επιτρέπει στο Saints Row IV να πάρει τον βαθμό καταλληλότητας 18+, η οποία εισήχθη από φέτος στην Αυστραλία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της συγκεκριμένης επιτροπής ήταν το Alien Anal Probe, ένα όπλο που μοιάζει με sex toy από την μέση και πάνω και ο τρόπος για να σκοτώσετε ή να τραυματίσετε τον στόχο είναι άκρως ακατάλληλος. Το συγκεκριμένο όμως όπλο αφαιρέθηκε από την έκδοση του Saints Row 4 για την Αυστραλία και ουσιαστικά το μόνο στοιχείο που μένει για το πράσινο φως είναι η αφαίρεση οποιονδήποτε ναρκωτικών ουσιών. Στην Ευρώπη το όπλο Alien Anal Probe θα είναι διαθέσιμο ως μέρος του Season Pass του Saints Row 4.

Όσοι μένουν στην Αυστραλία και θέλουν να αγοράσουν το Saints Row 4 θα μπορέσουν να το απολαύσουν μόνο σε μία πιο "συντηρητική" μορφή, με το υλικό που θα έχει αφαιρεθεί να είναι ακόμα...ασαφές. Το παιχνίδι θα κυκλοφορήσει στις 23 Αυγούστου για PC, PS3 και Xbox 360.

[UPDATE: 3/8/13] Πράσινο φως άναψε επιτέλους η αρμόδια επιτροπή της κυβέρνησης της Αυστραλίας για την κυκλοφορία του Saints Row 4 και μάλιστα με βαθμό καταλληλότητας 15+.

Αυτό βέβαια έγινε μετά από κάποιες "θυσίες" της Deep Silver η οποία και αφαίρεσε το Alien Anal Probe weapon αλλά και μία ολόκληρη αποστολή διάρκειας περίπου 20 λεπτών η οποία ήταν συνδεδεμένη με την ύπαρξη κάποιων ναρκωτικών ουσιών. Μετά και την αφαίρεση των δύο αυτών στοιχείων τα μέλη της επιτροπής έδωσαν τον πιο "φιλικό" βαθμό καταλληλότητας 15+ αντί για τον αντίστοιχο 18+ τον οποίο και περίμεναν όλοι. Όπως ήρθαν τα πράγματα οι fans της σειράς στην Αυστραλία είναι κάπως κερδισμένοι καθώς το υλικό που αφαιρέθηκε δεν είναι και τόσο μεγάλο σε έκταση αλλά επίσης θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν το Saints Row 4 χωρίς να υπάρχει κάποιο θέμα νομιμότητας. Αν θέλουν την κανονική έκδοση του παιχνιδιού θα πρέπει φυσικά να την αγοράσουν από το εξωτερικό μέσω Internet.

Το Saints Row 4 θα κυκλοφορήσει στις 23 Αυγούστου για PC, PS3 και Xbox 360.

Keywords
Τυχαία Θέματα