The Binding of Isaac

Ο γνωστός θρησκευτικός μύθος με χαβαλεδιάρικη roguelike «ενδυμασία».

Προ μερικών ετών, οι λάτρεις του old school gaming παρακολουθούσαμε… ασθμαίνοντας την αγαπημένη μας βιομηχανία να εγκαταλείπει τα χαρακτηριστικά που την έκαναν μοναδική και αρεστή στα πλήθη (δηλαδή την φαντασία και την πρωτοτυπία) και να εστιάζεται στην αναπαραγωγή 5–6 θεμάτων, κρίνοντας ότι αυτά «πουλάνε» περισσότερο. Ευτυχώς ένας σεβαστός αριθμός από παλιούς gamers εισήλθε δυναμικά στα γρανάζια της βιομηχανίας με στόχο την διακοπή παραγωγής

συνηθισμένων video games και την ολική επαναφορά της δημιουργικότητας που κινδύνευε να θυσιασθεί στον βωμό του χρήματος.

Ανάμεσα στο «νέο αίμα» που εμφανίστηκε στην βιομηχανία είναι ο Edmund McMillen, αμερικανός σχεδιαστής παιχνιδιών που ξεκίνησε την καριέρα του σκιτσάροντας κόμικς. Συνδυάζοντας τις δύο του αγάπες (video games-κόμικς), ο McMillen δημιούργησε το απίθανο platform Super Meat Boy στα τέλη του 2010 και ταυτόχρονα έριξε στην αγορά και μια σειρά από τεύχη με πρωταγωνιστή τον ήρωα του παιχνιδιού, τον Meat Boy. Στηριγμένο στην αγαπημένη όσο και «απάνθρωπη» συνταγή τίτλων σαν τα Super Mario Bros και Ghosts &Goblins, το Super Meat Boy ανάγκασε όσους το αγόρασαν να αυξήσουν κατακόρυφα τις ικανότητες τους προσπαθώντας να περάσουν 300 levels γεμάτα παγίδες όπου το παραμικρό λάθος σημαίνει restart.

Ξεπερνώντας το φράγμα του ενός εκατομμυρίου πωλήσεων το Super Meat Boy επέτρεψε στον McMillen να ασχοληθεί αμέσως με το επόμενο project του, το The Binding of Isaac. Σε αντίθεση με το Super Meat Boy, το Binding of Isaac προέκυψε Action-Adventure με roguelike διαμόρφωση των μπουντρουμιών του κάθε φορά που ξεκινάτε το παιχνίδι. Η κυκλοφορία του στα τέλη του 2011ήταν μια πρώτη γεύση από την συνολική εμπειρία του Binding που ολοκληρώθηκε μισό χρόνο αργότερα τον Μάιο του 2012, με το λανσάρισμα του DLC εν ονόματι Wrath of the Lamp. Το να ασχοληθείτε με το Binding χωρίς το Wrath of the Lamp δεν έχει κανένα νόημα διότι το τελευταίο «γεμίζει» το gameplay με 70% περισσότερο περιεχόμενο (items, bosses, levels, endings κ.ο.κ.)

Οι δοκιμασίες ενός νηπίου
Από τον τίτλο καταλαβαίνετε οι περισσότεροι ότι το Binding of Isaac είναι εμπνευσμένο από το γνώριμο παραμύθι της Παλαιάς Διαθήκης στο οποίο ο Γιαχβέ a.k.a. Θεός αποφάσισε να δοκιμάσει την πίστη του Αβραάμ σε αυτόν, διατάζοντας τον να θυσιάσει τον γιό του Ισαάκ. Για να μην σπιλωθεί το όνομα του «Θεού» και πάψουν οι άνθρωποι να τον θεωρούν πανάγαθο, στο τέλος της ιστορίας ένας άγγελος σταματάει τον Αβραάμ από το να σκοτώσει το παιδί του λίγο πριν τελέσει την πράξη.

Στο The Binding of Isaac ο μικρός Ισαάκ ζει με την μητέρα του σε ένα μικρό σπίτι σε λόφο και διάγει μια ξέγνοιαστη ζωή ζωγραφίζοντας και παίζοντας με τα παιχνίδια του. Η μητέρα του από την άλλη είναι στημένη μπροστά στην τηλεόραση και ακούει νυχθημερόν θρησκευτικές εκπομπές, αφήνοντας ελεύθερο το παιδί της να αναπτύξει την δημιουργικότητα του. Μια ωραία πρωία, η μητέρα του Ισαάκ, έχοντας σαλτάρει προφανώς από την πολύωρη θέαση τηλεοπτικών σκουπιδιών, ακούει μια φωνή στο κεφάλι της που υποστηρίζει ότι είναι ο Θεός της!

Η πρώτη εντολή του «Θεού» είναι να στερήσει αμέσως από τον γιό της όλα τα υλικά αντικείμενα που τον ωθούν προς το κακό, δηλαδή τα παιχνίδια, τις φωτογραφίες, τις κονσόλες, ακόμα και τα ρούχα που φορά! Η «θεούσα» υπακούει άμεσα, βυθίζοντας τον φουκαρά Ισαάκ στην θλίψη. O «Θεός» δεν δείχνει να ικανοποιείται από τα τεκταινόμενα και διατάζει την μουρλή να κλειδώσει το παιδί της στο δωμάτιο του, αποκόπτοντάς τον από τον κόσμο “που είναι φίσκα στην αμαρτία”. Μόλις η μητέρα του υπακούει στην δεύτερη εντολή σκάει και η τρίτη εντολή: ο «Θεός» δεν έχει πειστεί ακόμα για την αφοσίωση της και της ζητά να σφάξει τον γιό της σαν… αρνί. Ενώ η τρελή τρέχει με το κουζινομάχαιρο στο δωμάτιό του για να τον «περιποιηθεί», ο Ισαάκ καταλαβαίνει τον σκοπό της και ανοίγει μια καταπακτή που βρισκόταν στο δωμάτιό του, πέφτοντας στο υπόγειο και ξεκινώντας την περιπέτεια του.

Προσωπικά υποκλίνομαι στην τόλμη του McMillen που έφτιαξε ένα ασυνήθιστο και σκληρό σενάριο το οποίο καυτηριάζει προφανώς την τρέλα που δέρνει όσους παίρνουν στα σοβαρά τα θρησκευτικά παραμύθια, τις ψυχολογικές συνέπειες που έχουν αυτά στα υγιή άτομα και τον φαύλο κύκλο που δημιουργούν. Στην αρχή της εκάστοτε πίστας βλέπετε τον Ισαάκ να κλαίει και να οδύρεται βλέποντας απίστευτους εφιάλτες, από την απόρριψη της μητέρας του μέχρι τις κοροϊδίες που τρώει από τον κοινωνικό περίγυρο του. Είναι πραγματικά θλιβερό το ότι η Nintendo, μια εταιρεία στην οποία οφείλουμε χιλιάδες ώρες κορυφαίας διασκέδασης, απέρριψε την κυκλοφορία του Binding of Isaac στο Nintendo 3DS με το πρόσχημα ότι έχει αμφισβητούμενο θρησκευτικό περιεχόμενο!

Η εισαγωγή και το μενού του Binding of Isaac είναι μοναδικά. Φάτσα κάρτα βλέπετε την ζωγραφιά του Ισαάκ που περιμένει να πατήσετε Start για να ξεκινήσει το σώου και δίπλα μύγες να τον περιτριγυρίζουν. Η επιλογή stats απεικονίζει την πρόοδο σας στην περιπέτεια με τις φορές που έχετε πεθάνει, πόσες φορές σκοτώσατε την μητέρα σας καθώς και πόσα items – secrets έχετε αποκτήσει. Εκτός από το κυρίως παιχνίδι σας αναμένουν δέκα challenges για να τα ολοκληρώσετε. Βρήκα τα challenges τρομερά διασκεδαστικά αλλά εξαιρετικά δύσκολα, σκεφτείτε τι όμορφα που θα είναι να περιφέρεστε στις πίστες δίχως χάρτη ή με μια μαύρη γάτα στον ώμο που σας γκαντεμιάζει αδιάκοπα για να καταλάβετε τι σημαίνει «πρόκληση».

Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα!
Το The Binding of Isaac σας τοποθετεί στον ρόλο του θλιμμένου παιδιού το οποίο, προσπαθώντας να γλιτώσει από την παλαβιάρα μάνα του, ανακαλύπτει ότι τα μπουντρούμια κάτω από το σπίτι του είναι γεμάτα κινδύνους αλλά και ανταμοιβές. Ο Ισαάκ πρέπει να διασχίσει 8 ολόκληρα επίπεδα μέχρι την τελική λύτρωση, 6 αν είναι η πρώτη φορά που φτάνετε στο boss με την μορφή της μάνας του.

Σε άψογο roguelike στυλ, κάθε φορά που εισέρχεστε στον εφιαλτικό κόσμο του παιχνιδιού, τα δωμάτια των dungeons αναδημιουργούνται τυχαία από την αρχή, συνεπώς η gaming εμπειρία μεταβάλλεται αδιάκοπα, εξολοθρεύοντας την όποια τάση βαρεμάρας. Τα μπουντρούμια είναι χωρισμένα σε δωμάτια που περιλαμβάνουν εχθρούς, παγίδες, bonuses και ειδικά δωμάτια που θέλουν κλειδιά για να ανοίξουν οι πόρτες τους.

Εντός των μπουντρουμιών θα βρείτε καρδιές που ανανεώνουν την ενέργεια του μικρού, κλειδιά, βόμβες για ανατίναξη βράχων, τοίχων και εχθρών και τα coins, το απαραίτητο συνάλλαγμα στο παιχνίδι με το οποίο αγοράζετε χρήσιμα αντικείμενα. Επίσης θα επισκεφτείτε treasure rooms για την συλλογή φοβερών items, shops γεμάτα χρήσιμα αλλά πληρωτέα αντικείμενα, μυστικά δωμάτια με μπόλικο χρήμα εντός τους, χώρους μονομαχίας για να τσακίσετε τρία κύματα εχθρών και δωμάτια με πόρτες-σαγόνια που σας κόβουν λίγη ενέργεια διαβαίνοντας τις, χωρίς να σας εξασφαλίζει κανείς ότι το περιεχόμενο τους αξίζει την απώλεια.

Ο χειρισμός του Ισαάκ είναι…παιχνιδάκι αφού είναι ελάχιστα τα πλήκτρα που χρησιμοποιούνται για να εξαπολύει τις επιθέσεις και τα items που διαθέτει. Κινείστε και εξαπολύετε δάκρυα προς τέσσερις κατευθύνσεις, συνδυάζοντας βελάκια και WASD. Ο μικρός ήρωας σκοτώνει τους αντιπάλους με τα δάκρυα του και στην πορεία ενισχύει δραματικά το damage που προκαλούν χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα items. Για παράδειγμα, το αντικείμενο Cyclops ενοποιεί τα μάτια του Ισαάκ σε ένα τεράστιο μάτι στο κέντρο του προσώπου το οποίο εξαπολύει ανάλογου μεγέθους δάκρυα. Το item Laser είναι από τις καλύτερες προσθήκες στο οπλοστάσιο του μικρού διότι, παράλληλα με το δάκρυ του, ξαμολάει μια κόκκινη ακτίνα λέιζερ που προξενεί συνεχόμενο damage στο τέρας που σημαδεύει. Ο παράγοντας τύχη παίζει μεγάλο ρόλο στην πρόοδο του Ισαάκ αφού αν είναι τυχερός και βρει από την αρχή τα καλύτερα όπλα θα ανεβάσει σημαντικά τις πιθανότητες του για ένα αίσιο τέλος.

Αίμα, δάκρυα κι ιδρώτας!
Παράλληλα με τα καυτά δάκρυα του που λειώνουν τα τέρατα που επελαύνουν, ο Ισαάκ μπορεί να κρατά μόνο ένα αντικείμενο την φορά στο ειδικό slot που ενεργοποιείται πατώντας το space bar. Τα αντικείμενα που τοποθετούνται εκεί έχουν το χαρακτηριστικό ότι δεν είναι αναλώσιμα, συνεπώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές υπό την προϋπόθεση να είναι γεμάτη η ενεργειακή τους μπάρα. Η εν λόγω μπάρα αδειάζει όταν ενεργοποιείτε το αντικείμενο και γεμίζει σκοτώνοντας εχθρούς.

Έπαθα πλάκα με την ποικιλία των αντικειμένων και την χιουμοριστική τους υπόσταση. Ένα από αυτά είναι το Anarchist Cookbook (άμεση αναφορά στον Τσελεμεντέ του Αναρχικού που έγραψε ο William Powel), ένα βιβλίο με το σύμβολο του αναρχισμού στο εξώφυλλο. Ενεργοποιώντας το, το δωμάτιο που βρίσκεστε γεμίζει βόμβες οι οποίες σκάνε τσακίζοντας αδιακρίτως ότι βρίσκεται στην εμβέλεια τους! Εξίσου αποτελεσματικά, λιγότερο έξυπνα αλλά περισσότερο χιουμοριστικά, βρήκα τα σουτιέν και τις σερβιέτες της μάνας του που αμολάει σε τερατώδεις μάπες ο Ισαάκ, παγώνοντας τους για μερικά πολύτιμα δευτερόλεπτα!

Η δεύτερη κατηγορία αντικειμένων που φέρει ο βασανισμένος νεανίας είναι οι κάρτες Ταρώ που εναποθέτονται στο slot το ενεργοποιούμενο από το πλήκτρο Q. Κλασικά τα σύμβολά τους είναι τα αντίστοιχα της γνωστής τράπουλας και οι λειτουργίες τους ποικίλλουν. Έριξα μπόλικο γέλιο με την κάρτα The Fool που επαναφέρει τον Ισαάκ στην αρχή του μπουντρουμιού υποχρεώνοντας τον να διανύσει την ίδια διαδρομή σαν… βλάκας! Τέλεια κάρτα είναι η The Stars που σας πηγαίνει αυτόματα στο treasure room της περιοχής και η The Hermit η οποία οδηγεί στο πλησιέστερο shop χωρίς να ξοδεύετε τα πολύτιμα κλειδιά σας.

Οι εντυπωσιακότερες επιθετικές κάρτες Ταρώ για μένα είναι τα High Priestess και Empress. Η πρώτη εμφανίζει την λιπαρή ποδάρα της μητέρας του Ισαάκ από το πουθενά και πατάει σαν κατσαρίδα τον πλησιέστερο εχθρό ενώ η δεύτερη σας μεταμορφώνει σε ένα πολύ ωραίο… δαίμονα με κέρατα κ.τ.λ. αυξάνοντας damage και ταχύτητα.

Φανταστείτε την ευχάριστη έκπληξη που ένιωσα όταν είδα ότι ο Ισαάκ είναι ο πρώτος από τους έξι συνολικά playable χαρακτήρες που διαθέτει το παιχνίδι. Μπορεί το «άνοιγμα» τους να απαιτεί δύσκολα κατορθώματα αλλά οι δυνατότητες τους κάνουν την προσπάθεια να αξίζει τον κόπο.

Δεν θα πάρω απόψε τα χάπια μου!
Τα ψυχολογικά προβλήματα του Ισαάκ τον έκαναν χαπάκια από νηπιακή ηλικία αν κρίνουμε τα ποικιλόχρωμα χάπια που βρίσκονται διάσπαρτα στις πίστες. Πριν τα δοκιμάσετε δεν γνωρίζετε ποτέ τι περιέχει το χάπι που κρατάτε. Ένα χάπι μπορεί να σας ανανεώσει την ενέργεια, να αυξήσει την ταχύτητα και την δύναμη των δακρύων σας ή να σας στείλει σε άσχημο τριπάκι ναρκομανούς, να σας προξενήσει διάρροια, να αρχίσετε να πέρδεστε με λύσσα και πολλές ωραίες παρενέργειες.

Το DLC του Binding of Isaac έβαλε στο παιχνίδι και τα trinkets, αντικείμενα που ενεργοποιούνται μόλις τα πάρετε και τα ευεργετήματα τους είναι μόνιμα. Πιρούνια, σπίρτα, μάτια, ματωμένα νομίσματα, κομμένα ανθρώπινα μέλη, ακόμα και ένας ομφάλιος λώρος περιλαμβάνονται στην δυναμική συλλογή από trinkets που μπορεί να συναντήσετε στα μπουντρούμια. Μην σας ξεγελούν οι περίεργες μορφές τους, τα trinkets με βοήθησαν πολλές φορές να επιβιώσω από σκληρές μάχες σε στενά δωμάτια δίνοντας μου ενέργεια ανά kill, αυξάνοντας το drop rate των καρδιών, τροφοδοτώντας τον Ισαάκ μου με έναν φασματικό υπηρέτη που πυροβολεί τους εχθρούς του κ.ο.κ.

Τα συναρπαστικά Adventuring και RPG στοιχεία (ο Ισαάκ δυναμώνει ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του όταν ξεκάνει ένα boss) λειτουργούν επικουρικά στο shooting στοιχείο που κυριαρχεί στο gameplay του παιχνιδιού. Από δωμάτιο σε δωμάτιο ο Ισαάκ μας πέφτει πάνω σε πλάσματα γεννημένα από την νοσηρότερη φαντασία: δηλητηριώδεις αράχνες, ματωμένα πουκάμισα, παραμορφωμένα πλάσματα, εγκέφαλοι που σέρνονται αφήνοντας μια γραμμή αίματος στο πέρασμα τους. Όσο βαθύτερα βυθίζεστε στα μπουντρούμια τόσο δυνατότερα και ανθεκτικότερα γίνονται τα τέρατα. Το μοναδικό modus operandi που ακολουθεί το κάθε τέρας, καθιστά σκέτη πρόκληση όχι μόνο την εξολόθρευση αλλά και την αποφυγή του αφού μιλάμε για στενά δωμάτια γεμάτα εμπόδια συνήθως.

Ο Γολγοθάς του Ισαάκ
Θεωρώ παράλειψη την αδυναμία του Ισαάκ να «ξεράσει» τα δάκρυά του διαγώνια αλλά αυτή ακριβώς η αδυναμία ανεβάζει την δυσκολία του τίτλου. Ο μικρός μπορεί να ρίξει τις βολές του στην πλευρά που κοιτάει και οι εχθροί έχουν επίσης συγκεκριμένη εμβέλεια για να ρίξουν τα πυρά τους. Είναι άπειρες οι φορές που κατέφυγα σε τρελές μανούβρες για να αποφύγω τα πυρά και αστραπιαία μπήκα στην ίδια τροχιά με τα τέρατα προκειμένου να τους ρίξω τα βόλια μου με επιτυχία.

Η αποθέωση της δυσκολίας έχει την μορφή αηδιαστικών bosses που καραδοκούν σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο του dungeon για να σας πάρουν την ζωή. Το πιο χαριτωμένο boss είναι ο Chub, ένα τεράστιο σκουλήκι με αστεία φατσούλα. Μόλις δει τον Ισαάκ στην ίδια ευθεία, ο Chub κάνει σπριντ προς το μέρος του μαζί με τα σκουληκάκια που τον συνοδεύουν. Το boss Gemini έχει πλάκα στον τρόπο που επιχειρεί εναντίον του Ισαάκ (ο μεγάλος δίδυμος προσπαθεί να τον χτυπήσει από κοντά και ο μικρός από μακριά) ενώ το The Duke of Flies είναι μακράν το πιο αδύναμο αφού απλώς περιφέρεται στον χώρο και παράγει επιθετικές μύγες.

Το A.I. των αντιπάλων είναι το αναμενόμενο τουτέστιν σούπερ επιθετικό. Με την είσοδο του Ισαάκ σε ένα δωμάτιο, όλα τα τέρατα αρχίζουν να κινούνται προς το μέρος του για να τον φάνε…λάχανο! Η αδιάκοπη ανανέωση των μπουντρουμιών δεν εξασφαλίζει απλά μια φρέσκια εμπειρία με κάθε playthrough αλλά και replayability που δεν έχει τελειωμό. Το Binding of Isaac έχει την δυσκολία ενός arcade game της παλιάς σχολής, αλλά την διάρκεια ενός σύγχρονου τίτλου. Μόνο για το βασικό story θα σας κρατήσει για τουλάχιστον 12-15 ώρες, αλλά αν συμπεριλάβετε και τα extras τότε μπορεί να το παίξετε 40 ώρες και να μην το τερματίσετε ή ακόμα και να μην έχετε «ξεκλειδώσει» τους έξτρα χαρακτήρες, όλα τα μυστικά και τα items. Συνεπώς η διάρκεια του θα εξαρτηθεί από την τύχη σας in-game αλλά και το πόσο γρήγορα θα το βαρεθείτε αν δεν το τερματίσετε μετά από αρκετές δεκάδες ώρες σκληρής προσπάθειας.

Production values χωρίς εξάρσεις
Ένα είναι βέβαιο. Δεν πρόκειται να σας θαμπώσουν τα γραφικά του Binding of Isaac. Είναι όμορφα σχεδιασμένα και δισδιάστατα ενώ θυμίζουν flash games, το είδος με το οποίο ξεκίνησε την καριέρα του ο Edmund McMillen. Αξίζει να σημειωθεί ότι το demo του παιχνιδιού διατίθεται και με την μορφή flash game. Μπορείτε να το παίξετε μέσω browser ακολουθώντας το σχετικό link σε αυτό το review.

Τα animations των εχθρών και των ηρώων είναι απλά και λειτουργικά και το design των δωματίων των dungeons αρκετά μονότονο. Παρά το μέτριο σχεδιαστικά περιβάλλον εντυπωσιάστηκα τρομερά από τις τεράστιες αλλαγές στο παρουσιαστικό του Ισαάκ κάθε φορά που ένα item ενισχύει τις δυνάμεις του. Ο μικρός μας ήρωας βγάζει δόντια, αλλάζει μορφή, κέρατα ξεπροβάλλουν από το μέτωπο του, βάζει σώβρακα, πανοπλίες, τεχνολογικό εξοπλισμό και ότι πιο παλαβό χωράει ο νους σας. Τα σκίτσα που απεικονίζουν τα όνειρα του Ισαάκ έχουν προξενούν άπειρο γέλιο με την απλότητα παρουσίασης των τραυματικών του εμπειριών.

Το soundtrack του Binding of Isaac ξεγλιστράει έξυπνα από το ένα μουσικό θέμα στο άλλο. Θα ακούσετε ροκιές, δυνατούς metal ήχους, δραματοποιημένη μουσική στις μονομαχίες με τα bosses και γενικά, αρκετά όμορφη μουσική υπόκρουση. Τα ηχητικά εφέ εναρμονίζονται με το γλοιώδες κλίμα των μπουντρουμιών και την αηδιαστική φύση των συμμετεχόντων στην περιπέτεια: ήχοι συρσίματος, υγρών που στάζουν, βουητά εντόμων και αρκετές ακόμα ανατριχιαστικές ηχητικές πληροφορίες για να ενισχύσουν την ατμόσφαιρα.

Quo Vadis Isaac?
Για τους old school gamers αλλά και όσους «ψήνεστε» για video games με αυξημένο δείκτη δυσκολίας και μπόλικο τολμηρό περιεχόμενο που αγγίζει το χυδαίο, δεν νοείται να μην προσθέσετε το Binding of Isaac στην ψηφιακή σας συλλογή. Ο Edmund McMillen συνεχίζει μετά το Super Meat Boy να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Κάθε playthrough του The Binding of Isaac θα σας χαρίζει ολοκαίνουργιες εμπειρίες, ενώ το χαμηλό κόστος (5 ευρώ στο Steam, συν 2 επιπλέον ευρώ το DLC) εγγυώνται την διασκέδασή σας στο μέγιστο βαθμό για δεκάδες ώρες.

Θετικά:
- Μεγάλη διάρκεια
- «Βλάσφημο» σενάριο για σκεπτόμενους gamers
- Κάθε playthrough χαρίζει ολοκαίνουργιες εμπειρίες
- Ποικιλία από λαχταριστά αντικείμενα και ανατριχιαστικά τέρατα
- Old school gaming εμπειρία μέχρι το κόκκαλο

Αρνητικά:
- Γραφικά και ήχος που θυμίζουν shareware games και ίσως «ξενερώσουν» τους απαιτητικούς
- Ο Ισαάκ δεν ρίχνει διαγώνια τα βόλια του
- Το να φτάσετε στο τελικό boss και να «ψοφήσετε» ξεκινώντας από την αρχή μπορεί να σπρώξει ορισμένους στα ηρεμιστικά χάπια!

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 7
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8

Προσφέρει ατελείωτες ώρες δράσης σε όσους αρέσκονται στο μοτίβο τέτοιων games.

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
old school, super mario, nintendo 3ds, εν λόγω, quo vadis, school, video, games, super, mario, bros, ghosts, σημαίνει, project, dlc, θλίψη, αφοσίωση, αρνι, υγιή, nintendo, εταιρεία, boss, στυλ, laser, slot, space, william, fool, stars, room, shop, rpg, πουκάμισα, σπριντ, duke, game, flash, demo, browser, design, νους, άπειρο, steam, τελη κυκλοφοριας, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη ειναι ωραια, εξτρα, ταρω, τι σημαινει, βγαζει δοντια, συναλλαγμα, θλίψη, αβρααμ, γατα, ηχος, θεμα, θρησκευτικα, καριερα, μητερα, μουσικη, ονειρα, παιχνιδια, ρουχα, τηλεοραση, τυχη, φατσα, φωτογραφιες, boss, dlc, flash, games, game, ghosts, rpg, super mario, αγορα, αδυναμια, αξιζει, απλα, άπειρο, απωλεια, αστεια, ατμοσφαιρα, αφοσίωση, βιβλιο, βομβες, βρειτε, βρισκεται, γελιο, γευση, γινονται, γολγοθας, δακρυα, δυναμη, δειχνει, διαρροια, δοντια, δωματια, εφε, ευρω, ενεργεια, εν λόγω, εξι, επιτυχια, εταιρεία, ετων, εφιαλτες, εχθροι, ζωη, ζητα, ζωγραφια, υγιή, ιδια, ειδος, ηλικια, ηρεμιστικα, ηχητικα, ηχοι, θεος, ισαακ, κυματα, κλιμα, λαθος, λειζερ, λυσσα, λυτρωση, ματια, ματι, μυγες, μικρο, μορφη, μπορειτε, μυθος, μυστικα, νοημα, ομφαλιος λωρος, ομορφη, ονομα, παραμυθια, παιδι, περιβαλλον, πιστη, πιθανοτητες, πλακα, πορτες, προβληματα, ρολο, σεναριο, σειρα, συμβολα, σκιτσα, συνταγη, σπιτι, σπριντ, στυλ, σουπερ, σωβρακα, ταση, τολμη, τρια, τρελα, τριτη, φαντασια, φυση, φωνη, φορα, χρημα, χυδαιο, ψυχολογικα, ψηφιακη, ομορφα, ωρες, αραχνες, super, browser, demo, design, duke, adventure, δωματιο, ευθεια, εξυπνα, εκπομπες, fool, ηρωας, project, shop, κομικς, καρδιες, laser, mario, μπροστα, nintendo, nintendo 3ds, νους, room, stars, old school, πεφτοντας, παιχνιδι, πληροφοριες, πουκάμισα, school, σημαίνει, σκοτωνει, slot, σουτιεν, space, steam, τυχερος, τρωει, υλικα, william, χαπια, bros, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα