Πόλεμος μεταξύ Epic Games και Apple/Google

Εκτός AppStore και Google Play το Fortnite

Ένας πρωτοφανής πόλεμος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες μεταξύ των Epic Games και των Apple και Google, με νέα επεισόδια να εκτυλίσσονται από ώρα σε ώρα. Το όλο ζήτημα φαίνεται να ξεκίνησε από την απόφαση της Epic Games

να καθιερώσει ένα νέο σύστημα αγοράς V-Bucks και άλλων cosmetics στο Fortnite στις πλατφόρμες των AppleStore και GooglePlay. Το “Epic direct payment”, όπως ονόμασε η εταιρία το σύστημα πληρωμής της, παρακάμπτει στην ουσία τις χρεώσεις που επιβάλλει η Apple και η Google αντίστοιχα στις πλατφόρμες τους για αγορές σε apps ( ένα ποσοστό της τάξεως των 30%) ενώ παράλληλα, σαν αντίδωρο, προσφέρει στους χρήστες του Fortnite που θα προτιμήσουν αυτό το σύστημα πληρωμής, εκπτώσεις έως και 20%. Μάλιστα οι εκπτώσεις αυτές, σύμφωνα με την εταιρία θα είναι μόνιμες. Η εταιρία έχει εκφράσει και στο παρελθόν την δυσαρέσκειά της προς την Apple και την Google για τον τρόπο διαχείρισης των apps τους και τα ποσοστά τα οποία κρατούνται στις πληρωμές σε αυτά, καθυστερώντας μάλιστα να κυκλοφορήσει το Fortnite στο Google Playstore στο παρελθόν.

Η απάντηση ήρθε άμεσα από το στρατόπεδο των platform holders των κινητών τηλεφώνων και συγκεκριμένα από την Apple, η οποία κατέβασε, χωρίς καμία προειδοποίηση, από το Appstore, το ψηφιακό της κατάστημα, το Fortnite. Η Epic, χωρίς καθυστέρηση, πέρασε στην αντεπίθεση προχωρώντας σε μήνυση προς την Apple,όπως γνωστοποίησε μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, ενώ παράλληλα streamαρε μια μικρού μήκους ταινία με τίτλο Nineteen Eighty-Fortnite (μια αναφορά στην θρυλική διαφήμιση των Macintosh του 1984), με την οποία καυτηριάζει την απόφαση της Αμερικανικής εταιρείας. Μάλιστα, η ταινία της Epic κλείνει με το hashtag #FreeFortnite να εμφανίζεται στην οθόνη. Στον αντίποδα η Apple, με επίσημη δήλωσή της, ξεκαθάρισε πως η απόφαση για την αφαίρεση του τίτλου βασίζεται στο γεγονός ότι η Epic Games παραβίασε τα guidelines του App Store, τα οποία εφαρμόζονται οριζοντίως σε όλες τις εφαρμογές που φιλοξενούνται στην ψηφιακή της πλατφόρμα, και εγκαθίδρυσε ένα feature στην συγκεκριμένη εφαρμογή της, χωρίς αυτό να γίνει πρώτα αποδεκτό από την Apple.

Στο χορό δεν άργησε να μπει, όμως, και η Google η οποία με την σειρά της αφαίρεσε το διάσημο battle royale από την δική της ψηφιακή πλατφόρμα. Τον τίτλο μπορεί κανείς ακόμα να τον κατεβάσει σε ένα Android κινητό καθώς το λογισμικό επιτρέπει το sideloading των εφαρμογών στις συσκευές της, και συγκεκριμένα όσον αφορά το Fortnite μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας. Ωστόσο η Google με ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει πως εφαρμογές που παραβιάζουν τις πολιτικές της, όπως έπραξε το Fortnite, δεν έχουν θέση στο επίσημο store της. Η Epic προχώρησε εκ νέου σε νομικές ενέργειες ενάντια στην Google, συντάσσοντας μηνυτήρια αναφορά ενάντια στην εταιρία, στην οποία εμπλέκει την εταιρία OnePlus και την LG, αναφέροντας ότι συγκεκριμένες εκδόσεις του τίτλου (πχ. Η έκδοση που τρέχει το παιχνίδι στα 90Hz) δεν ήταν διαθέσιμες στα κινητά των παραπάνω εταιρειών με sideloading αλλά μόνο μέσω του Playstore της Google.

Δεν είναι απίθανο σύντομα να έχουμε νεότερες εξελίξεις σε αυτόν τον ιδιάζοντα οικονομικό πόλεμο.

Click to open image!Click to open image!
Keywords
Τυχαία Θέματα