Marvel's Avengers - Preview

Πρώτες εντυπώσεις, βασισμένες στην closed beta.

To περασμένο Σαββατοκύριακο (8 και 9 Αυγούστου) έγινε διαθέσιμη η κατ’ ευφημισμό “closed beta” του Marvel’s Avengers, το πρώιμο δηλαδή δείγμα του νέου τίτλου των Crystal Dynamics και Square Enix, για όσους έκαναν προ-παραγγελία την έκδοση για PlayStation 4.

To νέο... "gaas-οπαίχνιδο" της αγοράς μάς μεταφέρει στο πασίγνωστο σύμπαν των υπερ-ηρώων της Marvel και εμείς, αφήνοντας τη Square Enix να τρίβει τα χέρια από ικανοποίηση για το εγγυημένο “recurring revenue” που θα της προσφέρει ο τίτλος, δεν χάσαμε την ευκαιρία και μπήκαμε στον κόσμο του παιχνιδιού, παίζοντας εκτενώς τη – χορταστική κατά τα άλλα από περιεχόμενο- beta του Marvel’s Avengers.

Περί τεχνικών ζητημάτων, δυσκολίες δηλαδή που αντιμετωπίσαμε παίζοντας το παιχνίδι σε αυτό το στάδιο, θα σημειώναμε μόλις δύο που έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Η μια έχει να κάνει με το matchmaking, όπου θέλει μια σχετική φροντίδα, μιας και συχνά-πυκνά, ενώ έβρισκε έστω έναν ακόμα τυχαίο παίκτη, δεν ξεκινούσε την αποστολή. Το καλό εδώ είναι ότι το παιχνίδι δίνει ανά πάσα στιγμή την επιλογή για ενεργοποίηση/ απενεργοποίηση του matchmaking με το πάτημα ενός πλήκτρου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να παίξουμε σόλο είτε τελείως μόνοι μας, με τον ήρωα της επιλογής μας, είτε με ομάδα έως και τεσσάρων ηρώων, οι οποίοι ακολουθούν τις ρουτίνες των προγραμματιστών. Δυστυχώς, στην παρούσα φάση δυνατότητα παιξίματος με τη friend list δεν υπήρχε, μάλλον ως ένδειξη ότι αυτή δεν αποτελείται από ένθερμους οπαδούς της Marvel – ή απλά αποφεύγει τα preorders αμφιβόλου ποιότητας τίτλων.

Ένα δεύτερο έχει να κάνει με το optimization του τίτλου, όπου σε PS4 Pro και σε Performance mode, όταν τα εφέ μάχης κατέκλυζαν την οθόνη, οι βούτες στα frames γίνονται αισθητές. Το συγκεκριμένο βέβαια είναι λίγο μια κατάσταση “take it or leave it” μιας και επιδρά διαφορετικά στον καθένα. Σε βάθος χρόνου έγινε συνήθεια, όπως τόσες άλλες φορές σε τόσους άλλους τίτλους, σε εμφάνιση όμως με διάρκεια κουράζει και ταλαιπωρεί, μιας και οι αστραπιαίες εναλλαγές στις γωνίες της κάμερας μέσα σε ένα χαμό από εκρήξεις, θέλεις να γίνονται αστραπιαία.

Εκρηκτική είναι και η αφετηρία του τίτλου, με τη γνωστή από τα trailers σκηνή στη γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο, όπου μέσα από μια γραμμική σεκάνς γεμάτη ανελέητο ξύλο και δεκάδες εκρήξεις, παίρνουμε το ρόλο όλων των Avengers εναλλάξ, μαθαίνοντας τις βασικές κινήσεις του παιχνιδιού σε ένα tutorial-υπερθέαμα. Ενώ οι ήρωες ανταλλάσουν μάπες με τον Taskmaster και προσπαθούν να κρατήσουν όρθια τη γέφυρα, βόμβα σκάει, «σκοτώνει» τον Captain America, διαλύει τη μισή πόλη, και όλος ο κόσμος κατηγορεί τους Avengers ως υπαίτιους της καταστροφής, δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο την αχαριστία τους για όλα εκείνα τα χρόνια που έσωζαν το τομάρι τους.

Πέντε χρόνια αργότερα, στον παρόντα χρόνο για το παιχνίδι, οι Avengers δεν υπάρχουν πια. Ως αποτέλεσμα της έκρηξης, πολλοί άνθρωποι άρχισαν να παρουσιάζουν μεταλλάξεις, αποκτώντας σούπερ δυνάμεις από το πουθενά, και σε έναν κόσμο όπου ναι μεν ζητωκραυγάζουμε με αγαλλίαση όταν μας σώζουν από υπεργαλαξιακές απειλές, τους έχουμε και από κοντά να τους τσεκάρουμε γιατί πρόκειται για φρικιά. Τώρα δε που γέμισε ο τόπος από δαύτα, τρέχουν όλοι ποιος θα ανάψει πρώτος την πυρά. Καθήμενοι στο σκαμνί, οι εναπομείναντες Avengers κρίνονται ένοχοι των δεινών και διαλύονται δια παντός. Ώσπου, σε αντιστοιχία που ουδεμία σχέση έχει με τον παίκτη και όλως τυχαίως συνέβη, μια οπαδός των Avengers, η Kamala Kahn, είναι εκείνη που θα αναζητήσει να ανάψει ξανά τη φλόγα της επανένωσης, σε έναν κόσμο όπου ο ορθολογισμός της ανθρώπινης διανόησης μέσω της Advanced Idea Mechanics (ΑΙΜ) έχει εξαπολύσει ένα αβυσσαλέο κυνηγητό μίσους κατά οποιουδήποτε μεταλλάχθηκε στα τραγικά γεγονότα εκείνης της ημέρας, που έμεινε στη θύμηση με την ονομασία A-Day (…).

Και… κάπου εδώ τα αφήνουμε όλα αυτά στην άκρη. Οτιδήποτε έχει να κάνει με την ιστορία, την αφήγηση, την πλοκή του παιχνιδιού, βρίσκεται μόνο στην πρώτη αποστολή της beta, μετά το εισαγωγικό μέρος στο Σαν Φρανσίσκο (που δεν μπορεί να ξαναπαιχτεί), όπου η Kamala με τον Bruce Banner ξεκινούν αρχικά να βρουν τον Jarvis και, κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού τους, έναν έναν τους Avengers ώστε να τους επαναφέρουν στην παλιά τους δόξα και να αντιμετωπίσουν τις νέες απειλές. Η συνέχεια, στο πλήρες παιχνίδι. Είναι ένα ορθό αφηγηματικό μοτίβο, εξάλλου, για να μπορέσει να εισαχθεί ομαλά το – δωρεάν κατά τα λεγόμενα – νέο υλικό με την εμφάνιση νέων υπερ-ηρώων. Στη beta έχουμε διαθέσιμους τους Μs. Marvel (Κamala Kahn), Hulk, Iron Man και Black Widow, με κάθε χαρακτήρα να περπατά κοινά βήματα στον τρόπο παιξίματός του, έχοντας όμως πολύ συγκεκριμένες λεπτομέρειες που τους διαφοροποιούν – έστω και κατ’ ελάχιστο.

Ο Hulk είναι ένα τρένο πάνω σε ράγες που δεν σταματάει πουθενά. Όταν τον βλέπεις να βρίσκεται κάπου αλλού και όχι μέσα στα μπουλούκια, τότε αυτός που παίζει μάλλον έχει αφήσει το χειριστήριο. Παίζει με τον μηχανισμό Rage, μια πράσινη μπάρα κάτω από τη μπάρα ζωής του, που όσο ξύλο δίνει τόσο αυτή γεμίζει. Με πατημένο ύστερα το R2, ανεβάζει άμυνες, ανεβάζει δύναμη, γεμίζει ζωή και προκαλεί χάος. Αν και το παιχνίδι δεν παίζει με στιβαρή trinity (tank-healer-dps), ούτε βασίζει τον ρου της μάχης πάνω σε αυτή, ο “tank-y” ρόλος του Hulk είναι διακριτός. Χαρακτηριστική η support ικανότητα στο L1, όπου αμέσως γεμίζει όλη τη του ζωή και τραβά την προσοχή και τα πυρά των εχθρών επάνω του.

Το κορίτσι-λάστιχο, η Kamala, είναι το alter ego του Hulk, μιας και η support ικανότητά της κάνει heal όλη την ομάδα, ενώ με την assault (R1) εκσφενδονίζει από κοντά της κάποιον αντίπαλο με μια τεράστια μούντζα. Μπορεί τα χτυπήματά της να μην είναι τόσο αποτελεσματικά σε ισχυρούς αντιπάλους, το κορμί της όμως της δίνει τη δυνατότητα για τεράστιο εύρος επιθέσεων σε κοντινές αποστάσεις, κάνοντάς την ιδιαίτερα αποτελεσματική σε μάχες με πολλούς, μικρότερους αντιπάλους. Κάτι που και η Black Widow μπορεί να κάνει εξίσου καλά, αλλά μόνο όταν ενεργοποιήσει την ultimate ικανότητά της (L1+R1) που τη μετατρέπει για λίγα δευτερόλεπτα σε φονική μηχανή. Σε κανονικές συνθήκες, η Natasha είναι ο καλύτερος χαρακτήρας στις ένας-εναντίον-ενός αναμετρήσεις, με ρεπερτόριο κινήσεων που μπορεί να καλύψει γρήγορα αποστάσεις, να σπάσει άμυνες, να ακινητοποιήσει τον αντίπαλο ή να χαθεί από τα μάτια του, μπαίνοντας σε stealth.

Ο Tony ήταν κάτι σαν το παρακατιανό της ομήγυρης, μιας και ενώ όλοι οι άλλοι είναι σταθεροί στα πόδια τους, αυτός αεροβατούσε. Άπαξ όμως και παρθεί το κολάι, ο Iron Man σπέρνει τρόμο και πανικό από αέρος. Δεν είναι κακός στις μάχες εδάφους, στον αέρα όμως είναι το πραγματικό πεδίο δράσης του. Το δύστροπο του ελέγχου εξισορροπείται με την απόλαυση στην εκτόξευση ριπών σε ό,τι και όποιον βρίσκεται στο διάβα του, την επί τόπου εναλλαγή σε είδος πυρομαχικών και τη στιγμή που η ultimate τον ρίχνει φαρδύ πλατύ στο έδαφος μέσα στο Hulkbuster, επισκιάζοντας τα πάντα με το επιβλητικό της παρουσίας του.

Μέσα από ένα κατεστραμμένο hub, όπου στην τελική έκδοση θα επιδέχεται αναβαθμίσεων τόσο οπτικά όσο και με πρακτικές προσθήκες, η προσοχή επικεντρώνεται στο War Table, το κυρίως μενού του τίτλου, από το οποίο θα επιλέγουμε αποστολές σε κάποια γωνιά της Γης. Κάποιες από αυτές τις αποστολές έκαναν εντύπωση με το πόσο σύντομα διαρκούσαν, με τις πιο γρήγορες από αυτές να μην ξεπερνούν τα δέκα λεπτά. Μπαίνεις με την ομάδα, κάνεις το objective, ευχαριστούμε γεια σας. Κάποιες είχαν μεγαλύτερο εύρος δράσης, με δευτερεύοντα, προαιρετικά ζητούμενα, ενώ υπήρχε και μια που ξεχώριζε χαρακτηριστικά, τόσο σε στήσιμο όσο και σε διάρκεια. Σε αυτή, η δομή έμοιαζε περισσότερο με εκείνο που χαρακτηρίζουμε ως “group content”, τοποθετώντας set-pieces μάχης με elite εχθρούς και ένα τεράστιο boss για φινάλε, όπου ήθελε λίγη παραπάνω προσπάθεια, μιας και ζημιά έτρωγε μόνο σε συγκεκριμένα, αδύναμα σημεία.

Πέραν τούτου, ξύλο εις τη νιοστή, σε πολύ κλασικά για το είδος ζητούμενα. Προστάτευσε ένα χώρο μέχρι να γεμίσει η μπάρα, σκότωσε όλους τους στόχους, κατέλαβε τρία σημεία ελέγχου, διέλυσε πέντε σημεία ελέγχου. Μέσα στον κακό χαμό δύσκολα παρατηρείς τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους οι εχθροί σε σχεδιασμό, μιας και όλοι ακολουθούν ένα γενικό μοτίβο ανθρωποειδούς. Άνθρωποι, ρομπότ, συνθετικοί και κάποια droids συνθέτουν την παλέτα αντιπάλων στη beta, όπου με μια προσεκτικότερη ματιά, ερχόμενοι αντιμέτωποι μαζί τους, έχουν περισσότερες διαφορές από όσες αρχικά φαίνονται. Το button mashing μπορεί να φτάσει μέχρι ενός σημείου, διότι χωρίς την απαραίτητη προσοχή τα πράγματα εύκολα μπορεί να σκουρύνουν. Τα πάντα όμως είναι ορατά στην οθόνη, όλες οι αντίπαλες κινήσεις δίνουν οπτικά ερεθίσματα για άμεσες αντιδράσεις, γεγονός που μέσα σε ένα χαμό από εφέ επιθέσεων και ενός περιβάλλοντος που καταστρέφεται, είναι το χέρι βοηθείας του παίκτη, και στηρίζει άψογα τον φρενήρη ρυθμό της μάχης.

Από εκεί και ύστερα, εάν πλανάται ένα τεράστιο «γιατί;» κακώς απορείτε, είναι γνωστό το έργο. Πράξη πρώτη, level-up τους ήρωες μέχρι να σταματήσει να τρώει πλανήτες ο Galactus. Tα επίπεδα φτάνουν τους 40 ορόφους για κάθε ήρωα, με ενδιάμεσες προκαθορισμένες στάσεις όπου ξεκλειδώνεται και ένα δωράκι – μα θα είναι πρώτες ύλες, μια νέα λεζάντα, ένα νέο skin, απ’ όλα έχει ο μπαξές, για να μην μας λένε ότι τα cosmetics μπορείς να τα πάρεις μόνο στο marketplace. Για τους πιο ανυπόμονους ή “ενθουσιώδεις”, που δεν μπορούν να περιμένουν τον μύλο να αλέσει levels, μπορούν να αγοράσουν μπροστά αυτά τα δωράκια με το εικονικό νόμισμα του παιχνιδιού. Εμ, τι νομίζατε; Για καλύτερη μάλιστα εξυπηρέτηση των πελατών, παρέχεται μια γενική βιτρίνα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός παιχνιδιού, το marketplace, με ξεχωριστούς μάλιστα τομείς για κάθε ήρωα. Γιατί να περιμένεις άλλωστε να φτάσεις level 20 για εκείνο το καυτό emoticon της Black Widow; Με 600 πόντους γίνεται δικό σου.

Πράξη δεύτερη, το Loot. Ναι, το Loot, αυτή η καθαγιασμένη, ευλαβική λέξη που τόσες και τόσες γενιές έχει θρέψει. Οι ήρωες του Avengers έχουν τέσσερις βασικές κατηγορίες στατιστικών (επίθεση, άμυνα κ.λπ.), που ανεβαίνουν σε αριθμούς με κάθε νέο εξοπλισμό που φοράμε. Αν και το loot σύστημα παραπέμπει περισσότερο σε Destiny, με το χωρίς πολλούς πονοκεφάλους power level να ανεβαίνει, εν τούτοις κάθε μέρος στον εξοπλισμό του Avengers δείχνει να θέλει να γίνει λίγο πιο παιχνιδιάρικο, προσθέτοντας διάφορα ποσοστά και στατιστικά. Π.χ. 15% πιθανότητα οι light επιθέσεις να επιφέρουν ζημιά Gamma - χωρίς ποτέ να εξηγείται κάπου πώς λειτουργεί το σύστημα με τις διάφορες elemental παραμέτρους στο damage. Επομένως, σαν το Destiny, απλά φοράς αυτό που έχει το μεγαλύτερο αριθμό και ξενοιάζεις. Τώρα, τι ρόλο θα παίζουν όλα αυτά στην πορεία, και εάν θα υπάρξει ένα πραγματικό meta σύστημα με συγκεκριμένα χτισίματα χαρακτήρων και συνέργειες, μένει να το δούμε στην τελική έκδοση.

Και, πράξη τρίτη, ο συνδυασμός των δύο παραπάνω, που συντελεί στην ενδυνάμωση των ηρώων μέσα από την παραμετροποίηση που μπορούν να δεχτούν. Με τρεις, ξεχωριστές, καρτέλες γεμάτες ικανότητες για κάθε χαρακτήρα (μια μόνο διαθέσιμη στη beta), υπάρχει θεωρητικά ένα φάσμα διαφοροποίησης ακόμα και μεταξύ του ίδιου ήρωα, με τις νέες πάντως ικανότητες -έστω και στη μία από τις τρεις καρτέλες της beta- να προσθέτει και να ενδυναμώνει ικανοποιητικά το ρεπερτόριο κινήσεων κάθε ήρωα. Μένει να δούμε πόσο ξεχωριστά πραγματικά μπορεί να παίξει ο καθένας και εάν τα ψήγματα συνεργασίας που αχνοφαίνονται στη beta αποκτούν ουσιαστικότερη υπόσταση, ιδίως στα προχωρημένα επίπεδα, στο τέλος του παιχνιδιού.

Μιας και τα προσωνύμια έχουν αρχίσει πλέον να διευρύνονται, βλέποντας την έλευση του Godfall και το παρατσούκλι “looter-slasher” που υιοθετεί, τότε για το Avengers ένα ταιριαστό προσωνύμιο θα ήταν το “looter-brawler”. Η κυρίως δράση είναι ένα απολαυστικό, αν και σε στιγμές στρυφνό, beat’em up, στημένο και σχεδιασμένο στις επιταγές της "gaas" συνταγής των Destiny, Division και λοιπών συγγενών.

Η αίσθηση που άφησε συνολικά η beta είναι ενός παιχνιδιού που του λείπει μόνο το τελικό ραφινάρισμα, ενός παιχνιδιού που βάσει μηχανισμών δείχνει να απευθύνεται πρωτίστως στο casual gaming κοινό και ταυτόχρονα το φανατικό με τo σύμπαν της Marvel, ενός παιχνιδιού που ακολουθεί την πεπατημένη φόρμουλα του Gaas μοντέλου στο σχεδιασμό του, στοχεύοντας βεβαίως στο χτίσιμο σταθερού κοινού, στο αλισβερίσι που προτάσσει η κατηγορία που ανήκει. Πράγμα που, με τέτοιο όνομα που φιγουράρει, δύσκολα να μην το καταφέρει.

To Marvel's Avengers θα κυκλοφορήσει για PS4, PC και Xbox One στις 4 Σεπτεμβρίου του 2020. Το preview βασίστηκε σε κωδικό που προμηθεύτηκε το GameOver.gr κατόπιν προ-παραγγελίας του τίτλου.

pcps4xbox one
Keywords
avengers, avengers, square enix, playstation 4, captain america, iron man, xbox one, crystal, square, playstation, marvel, list, ps4, pro, performance, συγκεκριμένο, εμφάνιση, kahn, idea, αβυσσαλέο, bruce, banner, hulk, iron, black, rage, support, alter, ego, ultimate, hub, γεια, elite, boss, button, νέα, skin, power, light, εξηγείται, ψήγματα, δραση, xbox, gameover, σταση εργασιας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, 600 δις, τελος του κοσμου, ξανα, πλανητες, playstation 4, αχαριστια, γωνια, γωνιες, δωρεαν, ξυλο, φλογα, boss, ego, idea, iron man, ps4, square enix, square, ultimate, αβυσσαλέο, αμυνα, απλα, αφηγηση, βομβα, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γεια, γεφυρα, γινει, γινεται, γινονται, δευτερο, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δειχνει, δοξα, δομη, δειγμα, εγινε, εδαφος, εφε, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, εμφάνιση, εξηγείται, εξυπηρετηση, εχθροι, ζημια, ζωη, ζωης, ειδος, ηρωες, κυνηγητο, λεζαντα, λεπτομερειες, λειπει, ματια, μπορεις, ομαδα, παντα, οθονη, ονομα, οπτικα, πεδιο, πρασινη, ρομποτ, ρολο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, συμπαν, σουπερ, τρενο, τρια, τριτη, τιτλος, φαινονται, φορμουλα, χερι, χαος, χτισιμο, ψήγματα, ανηκει, banner, button, βηματα, black, bruce, captain america, crystal, elite, hulk, gameover, hub, ιδιαιτερα, iron, kahn, κακος, light, list, marvel, μπροστα, παιχνιδι, ποδια, power, rage, pro, support, set, σκηνη, skin, τρωει, υλικο, βεβαιως, χερια, performance
Τυχαία Θέματα