Bug Fables: The Everlasting Sapling review

Το Bug Fables: The Everlasting Sapling είναι ένα παιχνίδι φτιαγμένο καθ' ομοίωσην του Paper Mario: A Thousand Years Door που κατά γενική ομολογία αποτελεί το κορυφαίο Paper Mario. Όχι και κατ’ εικόνα όμως, διότι η Nintendo έχει ως αγαπημένο χόμπι να στέλνει στρατιές απο εξώδικα.

Αντί για τον κόσμο του Mario, έχουμε τον κόσμο των εντόμων, που

χωρίζεται σε τέσσερα βασίλεια: Bee Kingdom Hive, Wasp Kingdom Hive, Ant Kingdom City και Termite Capitol. Όλα επισκέψιμα κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Η ιστορία που διηγείται το Bug Fables είναι αυτή της Vi, μιας θρασύτατης μέλισσας που υποστηρίζει ότι είναι η καλύτερη εξερευνήτρια του μελισσιού, ενός σκαραβαίου ονόματι Kabbu που προσπαθεί να εκπληρώσει μια υπόσχεση που είχε δώσει και είναι λιγουλάκι φαφλάτάς και του Leif που είναι ο στωικός και συχνά ψυχρός mage της παρέας. Αυτοί οι τρεις χαρακτήρες λοιπόν, ο καθένας για τον δικό του λόγο, ψάχνουν να βρουν το Everlasting Sapling, ένα φυτό που χαρίζει ατέρμονη νεότητα σε όποιο ζουζούνι φάει από τα φύλλα του. Βέβαια, η περιπέτεια φέρνει την τριάδα αντιμέτωπη με διάφορα μυστήρια, καταστάσεις που είναι άλλοτε αστείες και άλλοτε άβολες ή τραγικές, νέους φίλους και εχθρούς. Γενικότερα δεν είναι ιστορία που θα σας καθηλώσει. Μην περιμένετε επικό crossover του Game of Thrones με Τα Ζουζούνια Πάνε Διακοπές. Όμως η ιστορία είναι αρκετά καλή για να σας κρατήσει το ενδιαφέρον και να συνεχίσετε να παίζετε, λαμβάνοντας υπόψη ότι λείπει η συγκεκριμένη γοητεία του κόσμου του Mario. Οι συγγραφείς έπρεπε να κάνουν διπλάσια προσπάθεια, αφού έπρεπε να στήσουν ολόκληρο lore και χαρακτήρες εξαρχής. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ένα τηγανητό blooper που ζητάει εκδίκηση από τον Luigi επειδή το έριξε στην λάβα (το οποίο είναι εξαιρετικά αστείο, μην με παρεξηγείτε, απλά ήταν ένα αστείο που ετοιμαζόταν δεκαετίες για να το πουν στο A Thousand Years Door).

Αυτό όμως που φέρνει πίσω τόσο την αίσθηση του παλιού, καλού, πρόστυχου Paper Mario είναι το σύστημα μάχης. Υπάρχουν μηχανισμοί που απευθείας παρμένοι από τα παλιά παιχνίδια της Nintendo όπως το ότι χρειάζεται να πατάτε κουμπιά σε συγχρονισμό με το animation της κάθε επίθεσης, να μετακινήσετε τον αναλογικό μοχλό για να κάνετε περισσότερη ζημιά στους εχθρούς ή να δεχτείτε λιγότερη ζημιά από τα χτυπήματα. Το level-up σας επιτρέπει να βάζετε τα skill points σας σε διάφορες πτυχές του χαρακτήρα σας. Βέβαια υπάρχουν και νέοι μηχανισμοί όπως το turn relay που επιτρέπει να παραχωρήσετε τη σειρά ενός χαρακτήρα σας στον επόμενο, με κόστος στο strength του ενός, αλλά ο επόμενος κάνει τρομερή ζημιά. Επίσης υπάρχουν τα medals που αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού, επιτρέποντας να αυξήσετε την δυσκολία με διάφορα handicaps όπως να κάνετε τα χτυπήματα των εχθρών πιο δυνατά αλλά να έχετε καλύτερο loot ή να παίρνετε περισσότερα HP ανά γύρο ή να αποκτάτε αντίσταση κατά του poison ή άλλα status effects.

Το πρωταγωνιστικό τρίο.

Φυσικά, ο κάθε χαρακτήρας έχει τις ικανότητές του που αποκτάτε όσο παίζετε στα διάφορα κεφάλαια. Μερικές τις παίρνουν αυτόματα καθώς ανεβαίνουν rank, άλλες τις μαθαίνουν από εξοπλισμό που κάνετε equip ή απο medals. Κάποιες τις μαθαίνουν μέσω της ιστορίας. Κλασικά, αυτές οι κινήσεις χρησιμοποιούν TP. Υπάρχουν και πιο δυνατά skills που μπορεί να μάθει το party σας και πρέπει κάποια από τα μέλη της ομάδας σας να χάσουν τη σειρά τους στην μάχη για να κάνουν την επίθεση. Τέτοιες επιθέσεις φυσικά έχουν περισσότερο TP, αλλά κάνουν αντίστοιχα πιο μεγάλη ζημιά. Οι εχθροί, πέρα από τη χαριτωμένη εμφάνισή τους που εναρμονίζεται με την όλη αισθητική του παιχνιδιού, προσφέρουν τις συνηθισμένες προκλήσεις για τους βετεράνους των RPG. Αντιμετωπίζετε άλλα ζουζούνια όπως τσαντισμένες αράχνες, προνύμφες κτλ. Η δυσκολία έχει αρκετά καλή κλιμάκωση, ειδικά όταν μπείτε στο νόημα των διάφορων μηχανισμών. Φυσικά τα boss είναι το κερασάκι στην τούρτα και οι μάχες με αυτά αρκετά δύσκολες, ειδικά στα τελευταία επίπεδα. Απαιτούν προσοχή και καλό management, κάτι που βλέπουμε όλο και λιγότερο στην εποχή μας. Αν θέλετε επιπλέον δυσκολία στα boss, το ανάλογο medal κάνει την δουλειά του μια χαρά. Αρκεί να θέλετε να κάνετε την ζωή σας πιο δύσκολη...

Όπως καταλαβαίνετε, οι φανατικοί των RPG έχουν κάθε λόγο να πετάξουν την σκούφια τους, αφού το Bug Fables προσφέρει αρκετό βάθος στους μηχανισμούς gameplay του και έχει αρκετά πράγματα προς δοκιμή μέσω των medals. Ακόμα και εκτός της μάχης, υπάρχουν field skills που είναι διαφορετικά από χαρακτήρα σε χαρακτήρα και σας βοηθάνε στο ελαφρύ platforming και να ενεργοποιήσετε ancient crystals για να κάνετε save. Στο platforming όντως χρειάζεται βοήθεια, αφού υπάρχουν μικροπροβλήματα εδώ κι εκεί. Κυρίως σε ότι αφορά το clipping στις διάφορες πλατφόρμες και τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι χαρακτήρες όταν είστε εκτός μάχης. Τίποτα τρομερό, μην φανταστείτε, αλλά αρκετό για μικρούς εκνευρισμούς.

Οι μάχες είναι η χαρά του RPG fan.

Ο οπτικοακουστικός τομέας είναι άλλο ένα ενδιαφέρον μέρος του παιχνιδιού. Κυρίως γιατί ενώ οι χαρακτήρες και πολλά από τα στοιχεία του περιβάλλοντος είναι επίπεδα, δεν υπάρχει η αισθητική του χαρτιού όπως στα Paper Mario. Δεν βλέπετε χαρακτήρες να τσαλακώνονται ή να διπλώνουν πολύ συχνά και τα περιβάλλοντα αν και cel-shaded δεν είναι απαραίτητα φτιαγμένα σαν διοράματα. Αντ’ αυτού, το cel-shading δίνει την εντύπωση ότι είναι ζωγραφισμένα και ταιριαστά με τον σχεδιασμό των χαρακτήρων, που έχουν αρκετά έντονες μαύρες γραμμές. Το animation όμως είναι άλλη ιστορία. Ο τρόπος που κινούνται τα πάντα στην μάχη είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου παρμένος από τα Paper Mario. Κάτι που κρίνεται θετικό, αφού ένα indie παιχνίδι καταφέρνει να έχει τόσο ωραία κίνηση στους χαρακτήρες του. Η δε μουσική φέρνει στο μυαλό σχεδόν αμέσως το A Thousand Years Door. Η μουσική στις μάχες, αν και είναι νέα και ξεχωριστή σύνθεση, έχει την ίδια ενέργεια με αυτή του Paper Mario του Gamecube. Το ίδιο ισχύει για τις διάφορες περιοχές όπου ακούτε ευχάριστα κομμάτια και σίγουρα κάποια θα σας κολλήσουν στο μυαλό, αφού περνάτε αρκετές ώρες σε κάθε περιοχή αν θέλετε να εξερευνήσετε μέχρι... εξαντλήσεως δικής σας ή των πραγμάτων που έχετε να δείτε ή να κάνετε.

Το Bug Fables: The Everlasting Sapling είναι φόρος τιμής στα παλιά Paper Mario, τα πιο RPG. Το μεγαλύτερο θέμα του παιχνιδιού είναι ότι δεν έχει τον μαγικό κόσμο του Mario και τα εσωτεριστικά αστεία που λειτουργούν μόνο εκεί. Κατά τα άλλα, το Bug Fables είναι ένα πολύ καλό RPG, το οποίο μάλιστα μπορούν να απολαύσουν όλοι οι παίκτες σε κονσόλες και PC.

Αρκετά καλό σύστημα μάχηςΣτιλ γραφικών και animationΜουσικήΙστορίαΔεν έχει τον κόσμο του Super Mario και κάπου χάνεται η συγκεκριμένη μαγείαΜικρά προβλήματα στο platformingΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, Switch, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Moonsprout GamesΕΚΔΟΣΗ:Dangen Entertainment

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα