Yakuza Kiwami 2

Yakuza remake Volume 2.

Η Sega, εν τέλει, υλοποίησε την επιθυμία του δυτικού κοινού, το οποίο αναζητούσε το κίνητρο ώστε να ασχοληθεί εκτενέστερα με τη σειρά Yakuza, αφού μετά την κυκλοφορία των Yakuza Zero και Yakuza Kiwami, η ιαπωνική εταιρία ανακοινώσε την επανακυκλοφορία των τριών τίτλων που απουσιάζουν αυτή τη στιγμή από την τρέχουσα γενιά κονσολών. Παράλληλα,

δεν άφησε στην αναμονή και όσους είχαν ασχοληθεί με όλους τους τίτλους της σειράς, αφού παρέδωσε και τον επίλογο της ιστορίας του Kiryu, με το Yakuza 6.

Οπότε, όπως είναι κατανοητό, για να ασχοληθεί κάποιος με το Yakuza Kiwami 2 που εξετάζουμε εδώ, απαραίτητη προϋπόθεση, πλέον, είναι να έχει παίξει τα Yakuza Zero και Kiwami, διότι η ιστορία του Kiwami 2 μάς βρίσκει αμέσως μετά τα γεγονότα του προηγούμενου τίτλου, όπου για μια ακόμη φορά ακολουθούμε την ιστορία του Kazuma Kiryu, ο οποίος έχει αποχωρήσει από τον κόσμο της Yakuza εδώ και ένα χρόνο. Όμως, τα γεγονότα που εξελίσσονται στη φατρία των Tojo εμπλέκουν τον ήρωά μας σε μια νέα διαμάχη μεταξύ των οικογενειών της Yakuza.

Για ακόμη μια φορά δεν θα αναπτυχθούμε περισσότερο στο τμήμα της ιστορίας, εφόσον -όπως ίσως γνωρίζετε- πρωταγωνιστές στα παιχνίδια της σειράς Yakuza είναι η ίντριγκα, οι ανατροπές, οι ενδιαφέροντες και πολυδιάστατοι χαρακτήρες και η καλογραμμένη ιστορία, χαρακτηριστικά τα οποία υλοποιούνται με την εξαιρετική σκηνοθεσία που γνωρίζουμε από τη σειρά. Τα παραπάνω στοιχεία δεν απουσιάζουν από το Yakuza Kiwami 2, εφόσον είναι χαρακτηριστικά που προϋπήρχαν και στην αρχική μορφή του τίτλου. Ωστόσο, η Sega φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκε αυτή την ευκαιρία ώστε να "ανεβάσει"/ βελτιώσει ακόμη περισσότερο έναν ήδη εξαιρετικό τίτλο. Αυτό πραγματοποιήθηκε με τη χρήση της μηχανής γραφικών του Yakuza 6, η οποία αποδίδει χαρακτήρες και γεγονότα του τίτλου με το βέλτιστο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα.

Αυτή η απόφαση της Sega, κατά την άποψή μας, είναι επιτυχημένη αφού καταφέρνει να φρεσκάρει τον τίτλο, αλλά και να τον "αναβιώσει" στα μάτια του παλαιότερου κοινού, αφού επαναφέρει χαρακτήρες και γεγονότα με ένα πολύ επιτυχημένο αποτέλεσμα. Η παραπάνω βελτίωση είναι αυτονόητο πως δεν περιορίζεται μόνο στα στοιχεία της ιστορίας και των cutscenes, αλλά εφαρμόζεται, φυσικά, και σε όλη την απεικόνιση του παιχνιδιού.

Μαζί με αυτές τις βελτιώσεις ήταν λογικό να δημιουργηθεί και η ευκαιρία για τον εμπλουτισμό του ήδη πλούσιου περιεχομένου που είχε ο τίτλος. Δηλαδή, εκτός από τη γνωστή περιπλάνησή μας στο Kamurocho, αλλά και στις άλλες δύο βασικές περιοχές του τίτλου, έχουμε τη γνώριμη επιλογή να ακολουθήσουμε τη ροή της ιστορίας μέσω των waypoints. Την επανεμφάνισή τους κάνουν και τα sub-stories, όπου βοηθούμε τους κατοίκους της εκάστοτε περιοχής μέσα από τη διαδικασία των fetch/ battle quests, ενώ δεν απουσιάζει και η επιλογή της ελεύθερης περιήγησης, που μας επιτρέπει να περιπλανηθούμε στα διάφορα αξιοθέατα και μέρη (που περιέχουν mini-games) που έχει να προσφέρει ο τίτλος.

Στο μέρος του επιπρόσθετου περιεχομένου προστεθήκαν δύο ήδη γνώριμα μίνι παιχνίδια. Το ένα από αυτά είναι η διαχείριση ενός καμπαρέ/ κλαμπ, το οποίο γνωρίσαμε στο Yakuza Zero, και το δεύτερο μίνι παιχνίδι είναι η διαχείριση του Majima Clan. Αυτό το mini-game μάς τοποθετεί στη θέση του διαχειριστή φίλιων μονάδων, οι οποίες αντιμετωπίζουν διαφόρους εχθρούς σε top-down περιβάλλον. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ένα παρόμοιο μίνι παιχνίδι είχαμε γνωρίσει και στο Yakuza 6. Αυτές οι δύο νέες δραστηριότητες, με τις στρατολογήσεις που απαιτούνται για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, προσθέτουν επιπλέον ώρες σε ένα ήδη πλούσιο υλικό και ένα μεγάλο παιχνίδι.

Κατά τη διάρκεια της προόδου μας στο παιχνίδι, διαθέσιμη γίνεται και η επιλογή του Majima Campaign. Εκεί πρωταγωνιστής είναι το "mad dog" του Shimano, και λαμβάνουν χώρα γεγονότα στο χρονικό σημείο μεταξύ των Kiwami και Kiwami 2. Η διάρκεια αυτού του τμήματος αγγίζει μεν περίπου τις τρεις ώρες, ωστόσο αυτή η προσθήκη είναι ευχάριστη, εφόσον προσφέρει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που είναι οικείος από αρκετούς τίτλους της σειράς, και που έρχεται με τα δικά του gameplay χαρακτηριστικά στη μάχη. Τελευταίο -αλλά εξίσου σημαντικό- χαρακτηριστικό για το παιχνίδι, είναι το σύστημα μάχης.

Το σύστημα μάχης του Kiwami 2, ακολουθεί τα βήματα του Yakuza 6, δηλαδή, όταν συναντάμε μια ομάδα εχθρών, αυτή η ομάδα μάς καταδιώκει εντός κτιρίων και δρόμων. Από αυτές τις ομάδες μπορούμε είτε να ξεφύγουμε είτε να τις πολεμήσουμε σε μια περιοχή της αρεσκείας μας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί μια καλή ροή. Ο Kiryu γίνεται πιο δυνατός με τη χρήση πόντων εμπειρίας, τους οποίους αποκτάμε μέσα από τη διαδικασία της μάχης και μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε ώστε να βελτιώσουμε τα βασικά του χαρακτηριστικά όπως δύναμη, άμυνα και αλλά. Με τον ίδιο τρόπο πραγματοποιείται και η εκμάθηση των ειδικών ικανοτήτων που χρησιμοποίει στη μάχη.

Η δική μας εκτίμηση, που προέκυψε κατά την ενασχόλησή μας με τον τίτλο, είναι πως το σύστημα μάχης του Kiwami 2 αποτελεί μια χαμένη ευκαιρία. Και αυτό διότι, εφόσον η Sega προχώρησε στην αναβάθμιση του οπτικοακουστικού τομέα με εξαιρετικό αποτέλεσμα, επιθυμητό θα ήταν να είχαμε το ίδιο επίπεδο ανανέωσης και στο σύστημα μάχης, το οποίο άλλωστε δημιουργήθηκε στο Yakuza Zero και χρησιμοποιήθηκε και στο πρώτο Kiwami. Αυτή η αλλαγή θα γίνει πιο εμφανής στο νέο κοινό, το οποίο θα παίξει τους τίτλους με τη χρονολογική σειρά τους και θα παρατηρήσει πως ενώ στα πρώτα δύο παιχνίδια είχαμε στη μάχη επιλογές με τρία διαφορετικά στυλ μάχης, πλέον έχουμε να κάνουμε με μόνο ένα ύφος, το οποίο τοποθετεί διάφορους περιορισμούς.

Για παράδειγμα, το beast ύφος, το οποίο επέτρεπε να "σηκώσουμε" βαριά αντικείμενα ως όπλα, ή το rush ύφος, που μας καθιστούσε πιο ευέλικτους, δεν υφίσταται πλέον. Στο Yakuza Kiwami 2 έχουμε μονό συγκεκριμένα αντικείμενα στο περιβάλλον που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως όπλα, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι έχουμε ξεκλειδώσει την κατάλληλη ικανότητα, στοιχείο που επηρεάζει αρνητικά το ρυθμό της μάχης.

Εν κατακλείδι, το Yakuza Kiwami 2 είναι ένα εξαιρετικό remake και μια ακόμα επιτυχία για τη Sega και τη θρυλική Action σειρά της. Επαναφέρει χαρακτήρες και γεγονότα από το παρελθόν με το βέλτιστο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα χάρη στη χρήση της τεχνολογίας από το Yakuza 6, και ταυτόχρονα προσφέρει πολλά νέα στοιχεία και χαρακτηριστικά, που αυξάνουν περαιτέρω την αντοχή του στο χρόνο. Αν δεν είχε γίνει η επιλογή του συγκεκριμένου συστήματος μάχης, που αποτελεί χαμένη ευκαιρία, θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα τέλειο αποτέλεσμα.

ps4 Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!
Keywords
Τυχαία Θέματα