Splatoon 3 | Review

Θα ξεκινήσουμε αυτή την εισαγωγική παράγραφο με μια μάλλον αιρετική δήλωση, που ίσως και να μην ακουστεί καλά στα αυτιά κάποιων οπαδών της σειράς Splatoon: το Splatoon 3 είναι ένα sequel που δεν είμαστε σίγουροι ότι χρειαζόμασταν. Και έχοντας ασχοληθεί μαζί του σε σημαντικό βαθμό τις τελευταίες ημέρες, εξακολουθούμε να έχουμε την ίδια άποψη για το παιχνίδι. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της σημασίας αυτού του τίτλου από άποψη βαθμού διασκέδασης, το οποίο και θα έπρεπε να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης

όσον αφορά σε τίτλους τέτοιου είδους.

Ανέκαθεν, η δύναμη του Splatoon ήταν η ικανότητα μετατροπής του third-person shooter είδους σε μια εμπειρία απαλλαγμένη πλήρως από οποιαδήποτε μορφή βίας, που προσφέρει άφθονη διασκέδαση σε παίκτες κάθε ηλικίας. Μια εμπειρία σχεδόν εθιστική, που προσφέρει διαφορετικούς τρόπους παιχνιδιού, αν και στηρίζεται παραδοσιακά στο παιχνίδι με περισσότερους παίκτες. Η σειρά κατάφερε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο με την έλευση του Splatoon 2, του πρώτου τίτλου της σειράς για το Nintendo Switch. Η έλευση, όμως, του Splatoon 3, εγείρει κάποια ερωτηματικά – ερωτηματικά που αφορούν σε τμήματα του gameplay και στην απόδοση του τίτλου και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν πραγματικά ήταν ένας τίτλος που χρειαζόταν το Nintendo Switch σε αυτή τη φάση της ζωής του.

Θα ξεκινήσουμε την ανάλυσή μας με το single player campaign του τίτλου. Το ταξίδι μας στον κόσμο του Splatoon 3 ξεκινάει για μια ακόμα φορά στο κεντρικό hub του τίτλου – ένα ολοκαίνουριο hub, μακράν διαφορετικό από την Inkopolis. Το Splatoon 3 μάς μεταφέρει στην Splatsville, η οποία και μαστίζεται από ένα πρόβλημα που -παραδόξως και κατά διαβολική σύμπτωση- σχετίζεται άμεσα και με το δικό μας παρόν. Η πηγή ενέργειας που τροφοδοτούσε μέχρι τώρα την Splatsville έχει εξαφανιστεί, με υπεύθυνους να θεωρούνται τα μοχθηρά Octarians. Πολύ σύντομα όμως θα ανακαλύψουμε ότι τα Octarians αυτή τη φορά δεν είναι παρά πιόνια στα σχέδια μιας άλλης δύναμης…που χρησιμοποιεί το μελάνι το ίδιο καλά με εμάς.

Η αναζήτησή μας θα μας οδηγήσει στην ευρύτερη περιοχή του παιχνιδιού, που αποτελεί και παράλληλα τμήμα του σύμπαντος της σειράς Splatoon. Με αυτόν τον τόσο απλό τρόπο απομακρυνόμαστε, επιτέλους, από την Inkopolis και αρχίζουμε να εξερευνάμε την Alterna. Για πρώτη φορά στην ιστορία της σειράς, το κομμάτι που αφορά στην εξερεύνηση της Alterna αποκτά και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τους τίτλους του παρελθόντος. Δεν θα πούμε κάτι διαφορετικό απ’ ότι ίσχυε και στα προηγούμενα παιχνίδια: το κομμάτι της Alterna εξακολουθεί να αποτελεί ένα εκτεταμένο tutorial/ demo του τίτλου, στο οποίο δίνεται, ουσιαστικά, η ευκαιρία στον παίκτη να δοκιμάσει όλα τα διαθέσιμα όπλα και τις gameplay αλλαγές που προσφέρει η νέα έκδοση της σειράς Splatoon.

Ωστόσο, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι οι επιμέρους αποστολές (Kettles) που καλούμαστε να εκτελέσουμε με επιτυχία σε κάθε μία από τις διαθέσιμες περιοχές της Alterna, μας ξάφνιασαν ευχάριστα. Πρόκειται για επίπεδα σύντομα, περιεκτικά, ενίοτε με platforming στοιχεία και puzzles, που βρίσκονται εκεί για να προκαλέσουν τον παίκτη και να τον αναγκάσουν να εξετάσει προσεκτικά όλα όσα μπορεί να του ρίξει στο δρόμο το επίπεδο, μέχρι να φτάσει στον τερματισμό.

Είναι γεγονός ότι η Alterna μπορεί πολύ γρήγορα να κουράσει, λόγω των επαναλαμβανομένων μοτίβων σε κάθε μία εκ των περιοχών του. Το κλειδί για την μετάβαση από περιοχή σε περιοχή είναι η αγαστή συνεργασία μεταξύ του Inkling χαρακτήρα μας και του Smallfry, του in-game κοτοειδούς κατοικιδίου μας, που μας βοηθά στο σταδιακό άνοιγμα του χάρτη της εκάστοτε περιοχής της Alterna, στην ανακάλυψη κρυμμένων μυστικών πάνω στον χάρτη, αλλά και στην περιπλάνησή μας μέσα στα Kettles, χρησιμοποιώντας το σε πολύ συγκεκριμένα σημεία. Η ολοκλήρωση των επιπέδων Kettles μάς επιβραβεύει με Πόντους Αυγών (Egg Points), τα οποία και χρησιμοποιούμε πάνω στην Alterna για να εξαφανίσουμε τα εμπόδια (πάντα με τη βοήθεια του Smallfry) και να βρούμε σταδιακά το δρόμο προς την επόμενη περιοχή και τον τελικό μας στόχο.

Αυτό το μοτίβο, ωστόσο, θα συνεχίσει να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, υπενθυμίζοντάς μας τη πραγματική φύση της περιπέτειας στην Alterna. Και είναι πραγματικά μια χαμένη ευκαιρία, καθώς οι δημιουργοί του Splatoon 3 επένδυσαν αρκετό χρόνο στο να δώσουν και την απαραίτητη πνοή σε αυτό το κομμάτι του κόσμου, πέρα από το (δεδομένο πλέον) χρώμα. Οι παίκτες που θα επιλέξουν να δουν αυτό το κάτι παραπάνω που προσφέρει ο κόσμος της Alterna, θα μπορούν να βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα του εξοπλισμού τους και τις δυνατότητες του Smallfry μέσα από ένα εντελώς διεκπεραιωτικό σύστημα βελτίωσης εξοπλισμού, το οποίο κάνει χρήση συγκεκριμένων αντικειμένων και πόντων ικανότητας που συλλέγονται στο χάρτη και τα Kettles.

Θα έχουν, επίσης, τη χαρά να ανακαλύψουν collectibles πάσας φύσης, όπως μουσικά κομμάτια, σημειώσεις και κομμάτια από το lore του Splatoon 3. Ναι, το Splatoon 3 αποκτά και αυτό το δικό του lore, εξηγώντας κατά κάποιον τρόπο όλα τα παράξενα αυτού του κόσμου και αυτού του σύμπαντος της Nintendo. Ειλικρινά, ακόμα και τώρα, δεν είμαστε και τόσο σίγουροι για το αν υπήρχε θέση για κάποιο lore σε αυτή τη σειρά. Είμαστε όμως σίγουροι πως θα αποτελέσει ένα κάπως ευχάριστο side quest για όσους επιλέξουν να ασχοληθούν αρκετά με αυτό το κομμάτι του τίτλου.

Για κάτι που είμαστε ακόμα πιο σίγουροι είναι ότι οι παίκτες θα αφιερώσουν περισσότερες ώρες παιχνιδιού είναι η δυνατότητα παιχνιδιού με άλλους παίκτες. Το Splatoon 3 παρέχει τη δυνατότητα παιχνιδιού με άλλους παίκτες τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε διαδικτυακό. Στα πλαίσια δοκιμής του τίτλου για τις ανάγκες του παρόντος review είχαμε την ευκαιρία να αγωνιστούμε σε συγκεκριμένες περιόδους δοκιμών που παραχώρησε η Nintendo και να αξιολογήσουμε θετικά το πόσο άρτια οργανωμένο και σχεδιασμένο είναι το κομμάτι αυτό του τίτλου. Τα όποια προβλήματα είχαμε συναντήσει την αντίστοιχη περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια του λανσαρίσματος του Splatoon 2 φαίνεται να έχουν εξαλειφθεί.

Οι Turf Battles και τα Salmon Runs επιστρέφουν καλύτερα από ποτέ, ενώ οι Ranked Battles έχουν μετονομαστεί σε Anarchy Battles. Οι παίκτες που ξεκινούν με το Splatoon 3 για πρώτη φορά, πρέπει να έχουν φτάσει τουλάχιστον το επίπεδο 10 για να μπορούν να συμμετάσχουν στις Anarchy Battles. Οι παίκτες, όμως, με διαθέσιμο save file από το Splatoon 2, έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν την πρόοδό τους στο νέο παιχνίδι και να συνεχίσουν (σχεδόν) από εκεί που είχαν σταματήσει, απολαμβάνοντας όλα όσα μπορεί να τους προσφέρει το Splatoon 3 αρκετά πιο γρήγορα σε σχέση με τους νέους παίκτες. Η διαδικτυακή δοκιμή του περιεχομένου για πολλαπλούς παίκτες λειτούργησε άψογα σε όλες τις φάσεις δοκιμών μας, κάτι που μας κάνει παραπάνω από βέβαιους σχετικά με την εμπειρία που θα απολαύσουν και οι υπόλοιποι παίκτες σε λίγες μέρες από τώρα.

Σε αυτό το σημείο, όμως, ερχόμαστε να αναφερθούμε ξανά σε όσα είπαμε στην αρχή του παρόντος κειμένου. Ναι, αναμφίβολα το Splatoon 3 μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική, διασκεδαστική και όμορφη εμπειρία παιχνιδιού. Ναι, το παιχνίδι πολλαπλών παικτών μπορεί να προσφέρει την ίδια διασκεδαστική και εθιστική εμπειρία, όπως ακριβώς συνέβαινε και με τους προκατόχους του. Ναι, η ενασχόλησή μας με τον κόσμο της Alterna μπορεί να αποτελέσει μια διαφορετική και πληρέστερη εμπειρία single player περιεχομένου που έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου και εξέλιξης σε σχέση με τους τίτλους του παρελθόντος.

Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε την προσθήκη νέων χαρτών, νέων όπλων, αντικειμένων παραμετροποίησης του χαρακτήρα και μερικές κινήσεις, όπως το γρήγορο κολύμπι μέσα στο μελάνι, που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στη συνολική εμπειρία. Όμως αρκούν όλα αυτά για να δικαιολογήσουμε την ύπαρξη ενός νέου τίτλου, ή μια νέα αγορά; Η απάντησή μας είναι πως, μάλλον, δεν αρκεί. Το Splatoon 3 αποτελεί μια πιο βελτιωμένη και πιο περιεκτική έκδοση των χαρακτηριστικών που έχουμε δει στα τελευταία δυο παιχνίδια. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταφέρει άψογα αυτά που οι δημιουργοί του επιδιώκουν.

Την ίδια στιγμή, όμως, το Splatoon 3 μπαίνει στη λούπα πολλών esports τίτλων. Καταλήγει να γίνει περισσότερο ως το νέο περιβάλλον δράσης, ως η νέα πλατφόρμα αναμετρήσεων, χωρίς ωστόσο να καινοτομεί, χωρίς να προσφέρει κάποιο χαρακτηριστικό που θα δικαιολογούσε ένα νέο sequel και δεν θα μπορούσε να προσφερθεί ως τμήμα κάποιου DLC, στα πρότυπα του Octo Expansion. Επιπλέον, το Splatoon 3 μαστίζεται από σχεδόν τα ίδια προβλήματα που απασχολούσαν και τον προκάτοχό του. Για μια ακόμα φορά, η χρήση της εφαρμογής για κινητά μειώνει την αποτελεσματικότητα στην επικοινωνία των παικτών κατά τη διάρκεια ορισμένων modes, σε σύγκριση με μια υποθετική δυνατότητα επικοινωνίας μέσω της ίδιας της κονσόλας.

Όσον αφορά και στον τεχνικό τομέα, τολμάμε να ομολογήσουμε πως μας λείπει η σταθερότητα του προηγούμενου τίτλου. Το Splatoon 3 φαίνεται να αποδίδει καλύτερα όταν παίζουμε στην Alterna, με το ρυθμό ανανέωσης της οθόνης να μειώνεται αισθητά όταν κινούμαστε στο κεντρικό hub ή κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών αναμετρήσεων. Θα θέλαμε να έχουμε την ίδια «γλυκιά» αίσθηση κίνησης που προσφέρουν οι υψηλότεροι ρυθμοί ανανέωσης και στις διαδικτυακές μάχες, ελπίζοντας πάντα να πετύχουμε μια πιο βελτιωμένη απόδοση σε μελλοντικό update. Αν μη τι άλλο, η Nintendo προτίθεται να συνεχίσει να υποστηρίζει τον τίτλο, με μελλοντικές αναβαθμίσεις που θα προσθέσουν νέα modes και νέο περιεχόμενο, δικαιολογώντας εν μέρει την ανάγκη μιας νέας συνέχειας.

Εν τέλει, το Splatoon 3 είναι ένας τίτλος που καλείται να συνεχίσει τη λαμπρή πορεία των προκατόχων του, ακολουθώντας το δρόμο που χάραξαν με ανεξίτηλο μελάνι. Ωστόσο, αν μπορούσαμε να μιλήσουμε για εξέλιξη στην περίπτωση του Splatoon 2, δύσκολα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο όρο και για το Splatoon 3. Το παιχνίδι παραμένει το απόσταγμα της εμπειρίας που απέκτησαν οι δημιουργοί καθώς δούλευαν στις ενημερώσεις του Splatoon 2, και του πακέτου επέκτασής του.

Έτσι έχουμε φτάσει στο σήμερα και σε έναν τίτλο με διαφοροποιήσεις και ορισμένες προσθήκες – σε έναν τίτλο που, στην παρούσα κατάστασή του, δεν μπορεί να μας πείσει ακόμα πως πρόκειται για το νέο, μεγάλο βήμα στη σειρά. Δεν μπορεί καν να μας πείσει πως είναι ένας τίτλος που πραγματικά είχαμε ανάγκη, ένας τίτλος που οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της σειράς χρειάζονταν για να επιστρέψουν στις γεμάτες μελάνι αρένες. Η μελλοντική προσθήκη νέων χαρακτηριστικών ίσως καταφέρει να προσφέρει αυτή την αίσθηση μοναδικότητας και διαφορετικότητας για την οποία θα θέλαμε να μιλάμε αυτή τη στιγμή.

Όμως για την ώρα, το Splatoon 3 είναι ένας τίτλος αρκετά διασκεδαστικός, ικανός να προσφέρει πολλές και όμορφες στιγμές κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης μιας νέας περιοχής και αρκετών εθιστικών μαχών…κάτι που εξακολουθούμε να βιώνουμε όμως με τον προκάτοχό του – και που μάλλον θα συνεχίσουμε για λίγο καιρό ακόμα.

Το Splatoon 3 κυκλοφορεί από τις 9/9/22 για το Nintendo Switch. Το review μας βασίστηκε σε review code που λάβαμε από τη CD Media.

The post Splatoon 3 | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα