Oddworld: New ‘n’ Tasty – Review

“M’ έφαγες” (στην κυριολεξία)…

Είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο οι μεταφορές τίτλων από άλλες πλατφόρμες στο υπερ-επιτυχημένο Switch. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το Oddworld: New ‘n’ Tasty της Just Add Water, που κυκλοφόρησε αρχικά στο PS4 το

2014, ενώ αργότερα σε όλες τις υπόλοιπες κονσόλες (μέχρι και PS3 έκδοση βγήκε), τα PC αλλά και τις mobile συσκευές μέσω iOS και Android.

Το New ‘n’ Tasty δεν είναι εντελώς νέο παιχνίδι, αλλά ολικό Remake του Abe’s Odyssey, του πρώτου παιχνιδιού της σειράς που πρωτοβγήκε στο PlayStation το μακρινό 1997. O γράφων δεν είχε ως τώρα ασχοληθεί με κάποιον τίτλο της σειράς, αλλά η ολοκλήρωση του New ‘n’ Tasty αποτέλεσε μια πολύ ευχάριστη εμπειρία.

Ας ξεκινήσουμε με την ιστορία. Βρισκόμαστε στον φανταστικό και παράξενο (όπως προδίδει και το όνομά του) Oddworld. O πρωταγωνιστής Abe ανήκει στη φυλή των Mukodon και, όπως πάρα πολλοί άλλοι Mukodons, “εργάζεται” (μάλλον πιο πολύ σκλάβος είναι) στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος RuptureFarms, από όπου πολλά πεντανόστιμα προϊόντα κυκλοφορούν στην αγορά. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: τα ζώα στον πλανήτη έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν και τα κέρδη της εταιρίας έχουν πάρει την κατιούσα λόγω αδυναμίας κάλυψης της ζήτησης.

Τότε ο πρόεδρος της RuptureFarms, Molluck the Glutton, έχει μια φαεινή ιδέα: να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τους Mukodons σαν πρώτη ύλη! Ο Abe κατά λάθος κρυφακούει το διοικητικό συμβούλιο, και έντρομος αποφασίζει να δραπετεύσει και να βοηθήσει τους υπόλοιπους Mukodons να αποδράσουν. Η Οδύσσειά του θα διαρκέσει περί τις 10 ώρες και θα τον οδηγήσει τόσο στους εσωτερικούς χώρους του εργοστασίου όσο και στην επιφάνεια του πλανήτη και στα ιερά μέρη όπου τα τελευταία ζώα προς εξαφάνιση διαβιούν. H ιστορία δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, αλλά είναι δοσμένη με πολύ χιούμορ και έχει εύστοχα μηνύματα για τη σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων και τις ανήθικες πρακτικές των πολυεθνικών εταιριών. Τα cutscenes είναι καλοσχεδιασμένα και όλοι οι διάλογοι (ακόμα και τα κειμενάκια που βγαίνουν στα loading screens των περιοχών) είναι υπό τη μορφή στίχων, πράγμα που δείχνει το μεράκι και τη δουλειά των δημιουργών.

Το Oddworld: New ‘n’ Tasty είναι ουσιαστικά ένα 2D puzzle platformer, όπου άλλοτε κυριαρχούν τα puzzle και άλλοτε τα platforming στοιχεία. Η όλη κινησιολογία του χαρακτήρα μάς θύμισε έντονα παιχνίδια όπως τα πρώτα Prince of Persia, Another World και Flashback. Έτσι, ο χαρακτήρας μπορεί να κρεμιέται από πλατφόρμες, να σκαρφαλώνει σε αυτές ή να πέφτει προσεκτικά κάτω, να τρέχει ή να περπατάει στις μύτες για να μην κάνει θόρυβο και να κάνει roll για να περνάει από στενά περάσματα. Δεν διαθέτουμε κάτι αξιόλογο από οπλισμό, γι’ αυτό και στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγουμε τους εχθρούς ή να χρησιμοποιούμε παγίδες ώστε να τους εξοντώσουμε.

Κάποιους πιο εύλογους μπορούμε και να τους κάνουμε possess, ψέλνοντας, αν βέβαια δεν μας βλέπουν, και να τους στρέψουμε ενάντια στους συντρόφους τους ή να τους σκοτώσουμε, κάνοντας τα κεφάλια τους να εκραγούν. Το level design μάς εντυπωσίασε με την πολυπλοκότητα και τον σχεδιασμό του. Έτσι, το gameplay συνοψίζεται κυρίως σε επίλυση γρίφων, ώστε να περάσουμε στο επόμενο δωμάτιο, προχωρώντας γραμμικά από περιοχή σε περιοχή και σώζοντας παράλληλα και τα υπόλοιπα συντρόφια Mukodons που υπάρχουν στο χώρο. Δεν λείπουν όμως και τα καθαρά platform τμήματα, όπου γρίφοι δεν υπάρχουν. Είναι λιγότερα αναλογικά, αλλά αυτές οι εναλλαγές βοηθούν πολύ στη διατήρηση ενός καλού ρυθμού.

Υπάρχουν συνολικά 299 Mukodons στο παιχνίδι, και για να πετύχουμε τον “καλό” τερματισμό, πρέπει να σώσουμε 150. Τα Mukodons υπάρχουν τόσο στα φανερά δωμάτια όσο και σε κρυφά. Ένα μικρό μειονέκτημα του παιχνιδιού είναι ότι μεγάλος αριθμός υπάρχει στην πρώτη περιοχή, την οποία θα επισκεφθούμε δύο φορές. Στην αρχή, όμως, ο παίκτης -όπως είναι φυσικό- δεν έχει μπει ακόμα στο νόημα, και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα βρει τις κρυφές περιοχές (πλην μίας που δεν είναι δύσκολο να βρεθεί), μιας και δεν θα ξέρει καν ότι υπάρχουν. Το αποτέλεσμα είναι να σαρώσει όλη την περιοχή, να σώσει συνολικά 20 Mukodons και να δει μετά ότι υπήρχαν 70 διαθέσιμα, με αυτά που δεν σώσαμε να θανατώνονται.

Θεωρούμε ότι θα έπρεπε το παιχνίδι να μας κάνει γνωστό με καλύτερο τρόπο την ύπαρξη αυτών των κρυφών περιοχών. Στα επόμενα επίπεδα οι κρυφές περιοχές είναι πιο εύκολο να βρεθούν και η εξερεύνηση του παίκτη γενικά ενθαρρύνεται. Μπορούμε να ελέγξουμε τους Mukodons με απλές φωνητικές εντολές που δίνουμε με το πάτημα των κουμπιών του σταυρού του gamepad (Wait, Follow me κ.λπ.), ώστε να τους οδηγήσουμε σε πύλες που ανοίγουν και αυτές ψέλνοντας. Άλλες φορές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ήχους (που πρέπει να απομνημονεύσουμε και να μιμηθούμε με τη σωστή σειρά) για να ανοίξουμε κάποιες πόρτες.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται σφυρίγματα αλλά και ο ήχος του πέρδεσθαι (με τα ανάλογα γελάκια έπειτα). Ο χειρισμός είναι ακριβής, έχει βάθος αλλά είναι εύκολος στην εκμάθηση και πολύ γρήγορα γίνεται κτήμα του παίκτη, ενώ η δυσκολία έχει καλή κλιμάκωση και τα checkpoints είναι άφθονα, με τον παίκτη να μην χάνει πολύ πρόοδο σε κάθε θάνατο. Άλλωστε, μπορούμε ανα πάσα στιγμή να κάνουμε quick save/ load και να σώσουμε την πρόοδό μας ανάμεσα στα checkpoints.

Το loading είναι πολύ γρήγορο, με εξαίρεση όταν πέφτουμε στο κενό, όπου πρέπει να περιμένουμε να ακούσουμε όλο το deathcry. Αυτή η χρονική διαφορά σε σχέση με -για παράδειγμα- τον θάνατο από παγίδες ή από τα όπλα του εχθρού, είναι αισθητή και θα θέλαμε να μην υπάρχει. Κατά τ’ άλλα το παιχνίδι τρέχει άψογα και σταθερά και δεν συναντήσαμε πουθενά crashes ή άλλων ειδών bugs.

Ο οπτικός τομέας μάς άφησε απόλυτα ικανοποιημένους. Οι χαρακτήρες και τα περιβάλλοντα είναι γεμάτα λεπτομέρεια, τα animations καλοσχεδιασμένα και τα χρώματα φανταστικά, ενώ το γενικότερο εικαστικό πετυχαίνει 100% να δώσει την εντύπωση του εξωγήινου, περίεργου κόσμου. Τα περιβάλλοντα έχουν πολύ καλή ποικιλία, και λόγω της εναλλαγής τους δεν προλαβαίνουν να γίνουν βαρετά. Μουσική το παιχνίδι περιλαμβάνει ελάχιστη, αλλά οι υπόλοιποι ήχοι είναι και αυτοί ευφάνταστοι και βάζουν τον παίκτη μέσα στον κόσμο και παράλληλα υπηρετούν το διάχυτο χιούμορ του.

Ως λάτρεις των 2D platformers, το Oddworld: New ‘n’ Tasty μας άφησε πολύ χαρούμενους. Ο όμορφος κόσμος του, η μίξη γρίφων με απαιτητικό platforming και το χιούμορ του φτιάχνουν ένα σύνολο που θα ελκύσει όλους τους φίλους του genre, όπως και της σειράς φυσικά. Θα θέλαμε μόνο αυτή η εμπειρία να κρατούσε λίγο παραπάνω. Εμάς πάντως μας οδήγησε ήδη προς αναζήτηση των sequels…

To Oddworld: New ‘n’ Tasty για το Nintendo Switch κυκλοφορεί από τις 27/10/20. Το review βασίστηκε σε review code που λάβαμε από την Enarxis Dynamic Media.

The post Oddworld: New ‘n’ Tasty – Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα