Klonoa: Phantasy Reverie Series | Review

Για τις επανακυκλοφορίες παιχνιδιών μέσω remasters ή remakes σίγουρα έχουμε αναπτύξει ξανά τις απόψεις μας για το αν είναι σωστές ή λανθασμένες επιλογές για τη gaming βιομηχανία. Αυτό βέβαια είναι κάτι που εξετάζεται ανά περίπτωση τίτλου και το πώς αυτός έχει υλοποιηθεί. Στην παρούσα περίπτωση του πακέτου Klonoa: Phantasy Reverie Series, η Bandai Namco είχε προσπαθήσει να επαναφέρει τη σειρά στο προσκήνιο με το remake του πρώτου τίτλου, το οποίο είχε κυκλοφορήσει

το 2009 στο Nintendo Wii.

Βέβαια, αφού αυτή η προσπάθεια επαναφοράς δεν έφερε πωλήσεις στον ιαπωνικό κολοσσό, είχε ως αποτέλεσμα να ακυρώσει την επανακυκλοφορία του δεύτερου τίτλου, όπως και κάθε σχέδιο ανάπτυξης για έναν τρίτο. Οπότε, με αφορμή το γεγονός πως η platform σειρά Klonoa κλείνει τα 25 χρόνια της το 2022, η Bandai Namco βρήκε την ευκαιρία ώστε να την επαναφέρει στο προσκήνιο, μέσω μιας συλλογής η οποία περιέχει τους δύο βασικούς-κεντρικούς τίτλους.

Συγκεκριμένα, η συλλογή περιλαμβάνει το Klonoa: Door To Phantomile (το οποίο είχε κυκλοφορήσει στο πρώτο PlayStation το 1998) και το Klonoa 2: Lunataea’s Veil (το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 2001 στο PlayStation 2). Ξεκινώντας λοιπόν από τον πρώτο τίτλο, συναντάμε τον ανθρωπόμορφο ήρωα της σειράς, Klonoa, ο οποίος φέρνει αρκετά χαρακτηριστικά από διάφορα ζώα.

Ο πρώτος τίτλος είναι ξεκάθαρη απόδοση της πρώιμης εποχής των platform παιχνιδιών των 90’s, παρουσιάζοντας τον κόσμο του με 2D side-scrolling και 3D περιβάλλοντα. Προφανώς μιλάμε για ένα platformer, όπου η βασική δύναμη του ήρωά μας είναι πως με τη χρήση του δαχτυλιδιού του μπορεί να πιάσει τους εχθρούς και να τους χρησιμοποιήσει ως πάτημα για διπλό άλμα, ή να τους πετάξει ώστε να κάνει ζημιά σε άλλους εχθρούς και στα boss fights. Ακόμα μια δύναμη του ήρωά μας είναι η αιώρηση, η οποία διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα ώστε να μας δώσει τη δυνατότητα να φτάσουμε μια απομακρυσμένη πλατφόρμα στον χώρο.

Βέβαια, το Klonoa: Door To Phantomile δεν ήταν ένα “απλό” platform παιχνίδι της εποχής του, όπου από τα αριστερά της οθόνης μετακινούμαστε στη δεξιά πλευρά της για τον τερματισμό του επιπέδου. Ήταν λίγο διαφορετικό από τα platform παιχνίδια της εποχής του. Αυτό προκύπτει από το γεγονός πως προσφέρει γρίφους όπου έχουμε χρονικούς περιορισμούς και πρέπει να κάνουμε σωστές κινήσεις ώστε να προχωρήσουμε. Επίσης, τα επίπεδα έχουν backtracking, ώστε να συλλέξουμε διάφορα collectibles ή να επιστρέψουμε για να ακολουθήσουμε μια εναλλακτική διαδρομή.

Στη συνέχεια της συλλογής έχουμε το Klonoa 2: Lunataea’s Veil, το οποίο είναι ένα sequel όπως αυτό θα έπρεπε να είναι, αφού διατηρεί τις βασικές δυνάμεις του ήρωα και κάνει τις αυτονόητες βελτιώσεις που οδηγούν στην εξέλιξη της σειράς. Συγκεκριμένα, εκτός του ότι πρόσφερε μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερη ποικιλία σε εχθρούς, διέθετε και 3D επίπεδα, όπου ο ήρωας μας κάνει σκι ή σερφινγκ, στοιχεία που θυμίζουν την εποχή των πρώτων Crash Bandicoot.

Όλα τα παραπάνω, όπως είναι λογικό, αποδίδονται εξαιρετικά μέσω της συλλογής Klonoa: Phantasy Reverie Series, αφού οι τίτλοι έχουν ξαναφτιαχτεί από το μηδέν, εγκαταλείπουν το αρχικό μοντέλο των sprites και αποδίδονται με 3D μοντέλα, υψηλές αναλύσεις, καλύτερα χρώματα, κλειδωμένο frame rate στα 60 fps και, βέβαια, επιλογές που κάνουν τους τίτλους πιο προσβάσιμους. Για παράδειγμα, υπάρχει δυνατότητα εισόδου για δεύτερο παίκτη και επιλογή χαμηλότερης δυσκολίας, που παρέχει άπειρες ζωές και πρόκληση λιγότερης ζημιάς από τους εχθρούς.

Το μόνο πρόβλημα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη remastered συλλογή είναι η ίδια η φύση της. Δηλαδή, αφού μιλάμε για remaster, συνεπάγεται ότι έχουμε ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο που είχαν αρχικά οι τίτλοι. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως το Klonoa: Phantasy Reverie Series δύσκολα θα πείσει όσους έχουν ασχοληθεί ενδελεχώς στο παρελθόν με τους τίτλους, να προβούν στην αγορά του.

Επίσης, ο πρώτος τίτλος δεν κρύβει πλέον την ηλικία του, κάτι που προδίδεται πολύ εύκολά, αφού μέσα σε 5 ώρες θα τον έχετε ολοκληρώσει μαζί με όλα τα collectibles, ενώ δεδομένης της εποχής που κυκλοφόρησε, καλό είναι να μην περιμένετε μεγάλη ποικιλία στους εχθρούς. Ωστόσο, ο δεύτερος τίτλος αγγίζει άνετα τις 10 ώρες, όποτε η συγκεκριμένη συλλογή αγγίζει τις 15 ώρες περιεχομένου.

Ολοκληρώνοντας, το Klonoa: Phantasy Reverie Series είναι σαφέστατα ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσει η σειρά την 25η επέτειό της, αφού με τις βελτιώσεις που έχουν δεχτεί τα δύο παιχνίδια, το IP τη Bandai Namco επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Αυτό που μένει να δούμε, είναι ποιο θα είναι το μέλλον της σειράς μετά από αυτή την επανακυκλοφορία.

Το Klonoa: Phantasy Reverie Series κυκλοφορεί από τις 8/7/22 για PS5, PS4, PC, Switch, Xbox Series και Xbox One. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS5 με review code που λάβαμε από την Bandai Namco Entertainment Greece.

The post Klonoa: Phantasy Reverie Series | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα