EPSON EH TW5820 – Home cinema και gaming σε άλλη διάσταση

Η δυνατότητα απεικόνισης οικιακού κινηματογράφου και gaming σε όσο το δυνατόν πιο “μεγάλη οθόνη” είναι κάτι που, λίγο έως πολύ, όλοι αναζητούμε. Είτε μιλάμε για PC monitors είτε για τηλεοράσεις, η ανάγκη για περισσότερο… immersion και καλύτερη εικόνα είναι κάτι που αναζητούν και επιθυμούν διακαώς όσοι ασχολούνται με αυτές τις δύο μορφές διασκέδασης. Έτσι, όταν μας δόθηκε η ευκαιρία από την Epson να μας σταλεί για δοκιμή το μοντέλο EH TW5820, δεν το σκεφτήκαμε δεύτερη φορά, δεχτήκαμε και, μετά από περίπου τρεις εβδομάδες δοκιμών, είμαστε

σε θέση να σας μεταφέρουμε την άποψή μας.

Αλλά πριν πάμε στις εντυπώσεις μας, ας δούμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτού του νέου μοντέλου.

Epson EH TW5820 SpecsΜέγιστη ανάλυση: 1080PΤεχνολογία πάνελ: 3LCDΛειτουργικό: Android TVΕίσοδοι: 1 input HDMI 1.41.6x Manual ZoomManual FocusKeystone CorrectionΦωτεινότητα: 2.700 LumensΑντίθεση: 70.000Ήχος: Ενσωματωμένο ηχείο 10WΕύρος προβολής: 30-300 ίντσεςΒάρος: 3,8 κιλά

Ο προβολέας EH TW 5820 της Epson είναι ένα μοντέλο που τοποθετείται στη μεσαία κατηγορία των προϊόντων αυτών. Αυτό προκύπτει από δύο παραμέτρους του: τα τεχνικά χαρακτηριστικά και, βεβαίως, την τιμή του. Ωστόσο, αν και δεν έχουμε να κάνουμε με ένα high-end μοντέλο, η ποιότητα εικόνας του EH TW5820 είναι το δυνατό του χαρτί και το στοιχείο εκείνο που μας εξέπληξε ευχάριστα κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας.

Με φωτεινότητα που αγγίζει τα 2.700 Lumens, ο προβολέας αυτός σχεδόν αλλάζει τα δεδομένα στην κατηγορία, αφού σχεδόν εξαλείφει το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν οι προβολείς: τη θέαση με φως της ημέρας.

Δεν θα ισχυριστούμε ότι το πρόβλημα λύνεται εντελώς, η ίδια η τεχνολογία και η χρήση λευκού πανιού ή τοίχου, εκ φύσεως μειώνει την ποιότητα της εικόνας σε μια ηλιόλουστη ημέρα. Ωστόσο, όπως θα δείτε και στο video review μας (και λόγω της υψηλής φωτεινότητας της λάμπας του), ο EH TW5820 είναι ένα μοντέλο που καταφέρνει -εντυπωσιακά θα λέγαμε- να μειώσει δραματικά αυτό το μειονέκτημα των προβολέων. Ό,τι και αν δοκιμάσαμε υπό συνθήκες φυσικού φωτός, ο EH TW 5820 κατάφερε να το απεικονίσει με πολύ καλά αποτελέσματα.

Περνώντας, βέβαια, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού (απόγευμα και μετά ή σε ελαφρώς σκοτεινό δωμάτιο) το αποτέλεσμα ήταν κορυφαίο. Δοκιμάζοντας τον προβολέα της Epson με ταινίες -σε πανί 120 ιντσών και με “καθαρή” εικόνα περίπου 100 ιντσών- νιώσαμε ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε ξανά σε κινηματογράφο.

Η αίσθηση της τεράστιας οθόνης στο σαλόνι σου, σε συνδυασμό με την υπέροχη εικόνα, τα πλούσια χρώματα και το βαθύ μαύρο που αποδίδει η 3LCD τεχνολογία του μοντέλου αυτού, μας παρέδωσε μια εμπειρία απαράμιλλη. Εμπειρία με προβολείς ο υπογράφων έχει, από LCD μέχρι DLP και με διάφορα μοντέλα low-mid range κατηγορίας, όμως αυτό που απέδωσε ο EH TW5820 είναι με διαφορά ό,τι καλύτερο έχει δει.

Και τα εξαιρετικά αποτελέσματα συνεχίστηκαν στο gaming. Γυρνώντας στο Dynamic mode του προβολέα, που δίνει όλη τη φωτεινότητα της λάμπας, δοκιμάσαμε πολλά παιχνίδια (God of War και Rez στο PS5, Tetris Effect Connected και Gears 5 στο Xbox Series X) και μείναμε αφενός με το στόμα ανοιχτό λόγω του μεγέθους της εικόνας, αφετέρου απόλυτα ικανοποιημένοι από την ποιότητα της εικόνας, την κορυφαία απόδοση των χρωμάτων, το άριστο μαύρο και την απουσία αισθητού lag. Και όχι, το γεγονός πως μιλάμε για ανάλυση 1080p δεν μας ενόχλησε καθόλου δοκιμάζοντας συστήματα που είναι φτιαγμένα με γνώμονα το 4K. Τόσο καλή ήταν η εικόνα που είδαμε.

Μιας και αναφερθήκαμε στα modes της λάμπας (υπάρχουν τέσσερα: Δυναμικό, Φωτεινός Κινηματογράφος, Κινηματογράφος και Φυσικό, με τα δύο πρώτα να αποδίδουν τη μέγιστη φωτεινότητα και τα δύο τελευταία να είναι οικονομικά), η Epson υποστηρίζει ότι με τη λάμπα του EH TW5820 θα μπορούμε να βλέπουμε μια ταινία την ημέρα, για 11 χρόνια, μέχρι να έρθει η ώρα να αλλάξουμε τη λάμπα. Αυτό, ωστόσο, είναι κάτι που προφανώς δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε. Εφόσον όμως δεχτούμε τα specs της εταιρείας, πρόκειται για ένα τεράστιο πλεονέκτημα, αφού ο κάτοχος του προβολέα ξενοιάζει από το κόστος αγοράς νέας λάμπας.

Από εκεί και πέρα, το μοντέλο αυτό έχει ένα ακόμα ατού. Ο λόγος για τη λειτουργία Android TV, που, επί της ουσίας, καταργεί την ανάγκη για σύνδεση μιας συσκευής τύπου Chromecast. Με την ενεργοποίησή του, το WiFi του προβολέα συνδέεται με το οικιακό δίκτυό μας, κατεβάζει αυτόματα όλα τα σχετικά updates και είναι έτοιμος να προβάλει περιεχόμενο από το YouTube ή υπηρεσίες streaming όπως το Netflix και το Amazon Prime -μεταξύ άλλων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη συσκευασία του περιλαμβάνονται δύο τηλεχειριστήρια, με το ένα να έχει το ρόλο των βασικών λειτουργιών (μενού προβολέα και βασικές δυνατότητες Android TV) και το δεύτερο να είναι αποκλειστικά σχεδιασμένο για τις λειτουργίες Android TV. Και τα δύο συνδέονται με τον προβολέα μέσω ασύρματης τεχνολογίας Bluetooth, ενώ επίσης με Bluetooth μπορούμε να συνδέσουμε στον EH TW5820 ακουστικά ή soundbar αν το (αρκετά καλό πρέπει να πούμε) ενσωματωμένο ηχείο των 10 W δεν μας καλύπτει.

Τέλος, ο προβολέας διαθέτει μια πλειάδα επιλογών για διόρθωση της εικόνας ως προς της θέση του στο πανί ή τον τοίχο που προβάλει. Οι κλασικές επιλογές ρύθμισης Keystone σε κάθετο και οριζόντιο άξονα συνοδεύονται από ένα ποδαράκι, που ρυθμίζει την προβολή καθ’ ύψος, ενώ μικρο-ρύθμιση στο ύψος της προβολής γίνεται και από μια ειδική ροδέλα που βρίσκεται στο επάνω μέρος του προβολέα.

Είναι όλα ρόδινα για αυτήν την πρόταση της Epson, όμως; Ατυχώς, όχι. Πρώτα από όλα, ο ανεμιστήρας του EH TW5820 είναι αρκετά θορυβώδης. Ειδικά έχοντας επιλέξει ένα από τα δύο “δυναμικά” modes, όπου η λάμπα δίνει όλα τα Lumens και, ως εκ τούτου, θερμαίνεται πολύ, ο ανεμιστήρας τείνει να γίνεται ενοχλητικός, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να ανεβάζουμε την ένταση του ήχου για να τον “κρύψουμε”. Ευτυχώς, στα δύο “eco” modes ο θόρυβος είναι σαφώς χαμηλότερος.

Στα αρνητικά θα προσθέταμε και την ύπαρξη μιας και μόνο σύνδεσης με εξωτερική πηγή, τύπου HDMI 1.4, η οποία δημιουργεί περιορισμούς, ενώ ένα ακόμα αρνητικό, που είναι σχετικό με την εν λόγω θύρα, είναι η κατάργηση του όμορφου καλύμματος του ηχείου αν επιλέξουμε να συνδέσουμε μια συσκευή επάνω της.

Όμως, αυτά τα αρνητικά στοιχεία δεν είναι ικανά να μειώσουν τον ενθουσιασμό και τις εξαιρετικές εντυπώσεις που αποκομίσαμε από τον προβολέα EH TW5820 της Epson. Με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα 1.139 ευρώ, και με αυτήν την ποιότητα εικόνας που προσφέρει, το μοντέλο αυτό αποτελεί την τέλεια εισαγωγή στον πραγματικό οικιακό κινηματογράφο, αλλά και σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία gaming πολλών… μα πάρα πολλών ιντσών. Αν αναζητάτε το κάτι παραπάνω, είναι απολύτως προτεινόμενος.

Περισσότερα για τον προβολέα EH TW5820 μπορείτε να βρείτε στο Video Review που ετοιμάσαμε.

The post EPSON EH TW5820 – Home cinema και gaming σε άλλη διάσταση appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα