EPSON EF-12 | Review

Με το ημερολογιακό καλοκαίρι να είναι πια παρελθόν, και με το ενδεχόμενο το φθινόπωρο να χρειαστεί να βρεθούμε για κάποιο διάστημα ξανά εντός της οικίας μας, κάποιες μορφές ψυχαγωγίας είναι εξέχουσας σημασίας για τον χρόνο που περνάμε στο σπίτι παρέα με την οικογένεια και τους φίλους μας. Το gaming και ο κινηματογράφος είναι βεβαίως δύο από τις βασικότερες αυτές μορφές ψυχαγωγίας, που μπορούν να προσφέρουν διασκέδαση και πολλές ευχάριστες ώρες. Έτσι, κάποιες συσκευές, μέσα σε όλο αυτό το βάσανο της πανδημίας, αποκτούν

προστιθέμενη αξία. Και όταν μιλάμε για βιντεοπροβολείς (όπως ο EPSON EF-12 που εξετάζουμε εδώ, αλλά και ο ΕΗ-TW5820 που είχαμε δει λίγους μήνες πίσω), συσκευές που μπορούν κυριολεκτικά να φέρουν τον κινηματογράφο στο σπίτι μας, αντικαθιστώντας έτσι -στο μέτρο του εφικτού- την έξοδο προς τις σκοτεινές αίθουσες, η αξία χρήσης τέτοιων συσκευών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Ο EPSON EF-12 είναι μια περίεργη περίπτωση προβολέα. Θα λέγαμε ότι αποτελεί μια μοναδική πρόταση από την EPSON, εταιρεία που εδώ και δεκαετίες ειδικεύεται σε αυτές τις συσκευές, όχι μόνο λόγω του ιδιαίτερου design της, αλλά και της όλης λογικής επάνω στην οποία έχει σχεδιαστεί.

Ο EF-12 είναι ένας προβολέας “για τον καθένα”, ένα μοντέλο με εξαιρετική ποιότητα εικόνας (περισσότερα για αυτό παρακάτω), που στον πυρήνα του έχει τη λογική της ευκολίας χρήσης, της τοποθέτησης οπουδήποτε, από οποιονδήποτε, με ελάχιστα καλώδια και χωρίς ανάγκη πολύπλοκων ρυθμίσεων. Από μια συσκευή τέτοιας κατηγορίας συνήθως περιμένεις αποτελέσματα “Jack off all trrades, master of none”, αλλά προς ευχάριστη έκπληξή μας, μετά από τρεις εβδομάδες παρέα με τον “μαύρο κύβο”, διαπιστώσαμε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

EPSON EF-12 SpecsΜέγιστη ανάλυση: 1080p (με δυνατότητα υποδοχής σήματος 4K και HDR)Τεχνολογία πάνελ: Laser 3LCDΛειτουργικό: Android TVΕίσοδοι: 2 HDMI inputs, η μία τεχνολογίας eARC, 1 audio mini jack, 1 USB-AAuto Keystone Correction/ Auto FocusBluetoothΦωτεινότητα: 1.000 LumensΑντίθεση: 2.500.000:1Ήχος: Ενσωματωμένο stereo ηχείο 5Wx2Εύρος προβολής: 30-150 ίντσεςΒάρος: 2,1 κιλάΣχεδιασμός – Ευκολίες

Πρώτα από όλα ας βγάλουμε από τη μέση το προφανές, το τόσο παράξενο και ιδιαίτερο design του EF-12. Με τη μορφή ενός μικροσκοπικού κύβου (κυριολεκτικά στο μέγεθος της κονσόλας GameCube από τη Nintendo, με διαστάσεις 175‎x175x135 mm), o EF-12 είναι ένας ελαφρύς, εύκολος στη μεταφορά και τοποθέτηση προβολέας, που χωράει και ταιριάζει παντού. Το αν αρέσει ή όχι σε κάποιον το design αυτό, είναι, βεβαίως, θέμα υποκειμενικό. Ωστόσο, εμείς τον βρήκαμε πανέμορφο, με εντυπωσιακές λεπτομέρειες “δερματίνης” και χαλκού, που, σε συνδυασμό με το μαύρο χρώμα, του αποδίδουν μια premium αίσθηση.

Ο EF-12 είναι ένας προβολέας σχεδιασμένος με γνώμονα την ευκολία στη χρήση. Η τοποθέτηση και η σύνδεσή του γίνεται με χαρακτηριστική ευκολία, και λόγω του μικρού μεγέθους και βάρους, αλλά και του εύκολου στη χρήση UI. Απλά τον τοποθετείς στο επιθυμητό σημείο προβολής, τον ενεργοποιείς, συνδέεσαι στο Wi Fi της οικίας σου (η σύνδεση με Ethernet υποστηρίζεται μόνο με αντάπτορα USB σε Ethernet) κάνεις τις βασικές και απαραίτητες ρυθμίσεις του λειτουργικού Android TV (σύνδεση με λογαριασμό Google, updates κ.ο.κ.) και ο EF-12 είναι έτοιμος για λειτουργία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι χάρη στους αισθητήρες που διαθέτει στο εμπρόσθιο τμήμα του, ο προβολέας αυτός δεν χρειάζεται ρύθμιση από τον χρήστη. Εν ολίγοις, ο ίδιος ο προβολέας ανιχνεύει την απόσταση και τη γωνία υπό την οποία βρίσκεται σε σχέση με την επιφάνεια προβολής (τοίχο ή πανί) και αυτομάτως προχωράει στις απαραίτητες ρυθμίσεις εστίασης (focus) και τραπεζοειδούς (keystone). Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η τεχνολογία της EPSON σε αυτό το κομμάτι μάς εντυπωσίασε, αφού πάντα, όπου και αν τοποθετήσαμε τον EF-12, έδινε την επιθυμητή εικόνα, κάνοντας αυτομάτως και ταχύτατα όλες τις ρυθμίσεις.

Ωστόσο, κάτι που δεν μπορεί να κάνει, είναι να αλλάξει το μέγεθος της προβολής, αφού ρυθμιστής ζουμ δεν υπάρχει σε αυτό το μοντέλο. Αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος ο χρήστης πρέπει να μετακινήσει τον προβολέα στην απόσταση που επιθυμεί για να μεγαλώσει ή να μικρύνει το μέγεθος της εικόνας. Η διαδικασία είναι απλή, ο προβολέας προχωρά αυτομάτως σε ρύθμιση focus, ενώ ο χρήστης μπορεί να καταφέρει εικόνα 100 ιντσών τοποθετώντας τον EF-12 σε απόσταση περίπου δύο μέτρων και κάτι από την επιφάνεια προβολής.

Συνδέσεις

Ο EF-12 περιλαμβάνει έναν σημαντικό αριθμό από συνδέσεις με πηγές εικόνας. Εκτός από το ίδιο το λειτουργικό του, που ως Android TV διαθέτει πολλές εφαρμογές, μέχρι τις δύο θύρες HDMI για σύνδεση με εξωτερική πηγή ή τη θύρα USB-A για σύνδεση με εξωτερικό σκληρό δίσκο ή USB stick, ο προβολέας της EPSON θα καλύψει κάθε ανάγκη. Πρέπει εδώ, όμως, να αναφέρουμε το ίσως ένα και μοναδικό (αλλά μεγάλο) αγκάθι αυτού του μοντέλου. Παρόλο που μιλάμε για προβολέα με λειτουργικό Android TV, από το μενού απουσιάζει η εφαρμογή Netflix. Ναι, ακούγεται τρελό, αλλά ο δημοφιλέστερος πάροχος περιεχομένου ταινιών και τηλεοπτικών σειρών στον πλανήτη, δεν υποστηρίζεται στον EF-12.

Βέβαια, γνωρίζουμε ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν υποστηριζόταν ούτε η εφαρμογή του Amazon Prime, κάτι που διευθετήθηκε μετά από ένα update, οπότε έχουμε ελπίδες ότι σύντομα θα λυθεί και το πρόβλημα του Netflix. Επίσης, αυτό το σημαντικό μειονέκτημα μπορεί να παρακαμφθεί μέσω casting περιεχομένου από οποιαδήποτε κινητή συσκευή προς τον προβολέα. Πριν περάσουμε στις εντυπώσεις μας από τα πιο βασικά στοιχεία του EPSON EF-12, αξίζει να αναφέρουμε την ύπαρξη ενός απλοϊκού, εύχρηστου και μικρού τηλεχειριστηρίου, που συνδέεται μέσω bluetooth και δεν μας δημιούργησε κανένα πρόβλημα κατά τη χρήση.

Ήχος – Εικόνα

Όταν γίνεται συζήτηση για έναν βιντεοπροβολέα, συνήθως (αν όχι πάντα) το ενδιαφέρον εστιάζεται στην εικόνα. Πρόκειται για μια λογική αντίδραση, αφού μιλάμε για συσκευές που ως πρώτο ρόλο έχουν την προβολή εικόνων στο σαλόνι, την κρεβατοκάμαρα, την αυλή (ή την ταράτσα, στην περίπτωση του υπογράφοντος), ή το γραφείο. Αλλά στην περίπτωση του EF-12 θα κάνουμε μια εξαίρεση και θα μιλήσουμε πρώτα για τον ήχο του. Οι δυνατότητες του EF-12 στον τομέα αναπαραγωγής ήχου είναι, πολύ απλά, εντυπωσιακές. Με δύο, στερεοφωνικά ηχεία έντασης 5 Watt έκαστο, σχεδιασμένα από την Yamaha, ο EF-12 γέμισε το σαλόνι μας με πλούσιο, βαθύ, κρυστάλλινο και με υπέροχα μπάσα ήχο.

Είναι απίστευτο το γεγονός πως από μια τόσο μικρή συσκευή, που δεν είναι “όλη ηχείο”, αφού εμπεριέχει μέσα της τόσα άλλα components για τη λειτουργία της ως προβολέας, πηγάζει ένας τόσο πλούσιος και απολαυστικός ήχος. Και σε συνδυασμό με τις πολλαπλές επιλογές equalizing που δίνονται από τα σχετικά μενού, πιστέψτε μας, με τον EF-12 δεν θα υπάρξει απολύτως καμία ανάγκη για χρήση εξωτερικών ηχείων. Ωστόσο, αν επιθυμείτε κάτι περισσότερο, η EPSON φρόντισε να εφοδιάσει τον EF-12 με τεχνολογία Bluetooth, για σύνδεση με ακουστικά ή εξωτερικά ηχεία που υποστηρίζουν την εν λόγω ασύρματη τεχνολογία, η ARC είσοδος του ενός HDMI μπορεί να στείλει τον ήχο σε εξωτερική πηγή, ενώ έχουμε και το mini jack των 3,5 χιλιοστών είτε για ακουστικά είτε για άλλη ενεργή πηγή ήχου.

Περνώντας στα της εικόνας, ο μαύρος κύβος της EPSON μάς εντυπωσίασε εξίσου. Αν και δεν είδαμε το επίπεδο των μαύρων και τη φωτεινότητα που είχαμε δει στον ΕΗ-TW 5820, ο EF-12 στέκεται με αξιώσεις και προβάλει φωτεινή εικόνα, με πλούσια χρώματα, ακόμα και με σχετική φωτεινότητα στο δωμάτιο ή σε εξωτερικό χώρο το απόγευμα, λίγο πριν νυχτώσει. Η laser τεχνολογίας 3LCD λάμπα του είναι οικονομική και με τεράστια διάρκεια ζωής (10 χρόνια ζωής αναφέρει η EPSON), ενώ οι επιλογές θέασης που δίδονται – Bright Cinema, Cinema, Natural και Vivid- καλύπτουν σχεδόν κάθε γούστο και ώρα της ημέρας.

Λέμε “σχεδόν”, γιατί ο EF-12 δεν ενδείκνυται για gaming. Δυστυχώς, και πάλι σε αντίθεση με το μοντέλο ΕΗ-TW 5820, παρόλο που αποδίδει υπέροχη εικόνα, το lag του EF-12 ξεπερνά τα 150ms, αριθμός μη αποδεκτός για το σύγχρονο gaming. Στη “φυσική” του θέση όμως, ως προβολέας για θέαση ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους, με απλώς ικανοποιητικό μαύρο, αλλά λεπτομέρειες στις σκιές, ζωντανά και πλούσια χρώματα, άριστη απεικόνιση της γρήγορης κίνησης και πλούσιο λευκό, χωρίς να “καίγεται”, ειδικά σε προβολή HDR.

Διαβάστε επίσης: EPSON EH TW5820 – Home cinema και gaming σε άλλη διάστασηΤελικές εντυπώσεις

Για το κόστος, τις ευκολίες, το μέγεθος και την τεχνολογία του, ως φορητός προβολέας (πρέπει να το τονίσουμε αυτό) ο EF-12 στέκεται με αξιώσεις ακόμα και δίπλα σε ακριβότερα μοντέλα. Φυσικά και δεν έχουμε να κάνουμε με τον high-end προβολέα που θα καλύψει κάθε ανάγκη, αλλά ως ένα φορητό μοντέλο, που θα στηθεί σε ελάχιστο χρόνο (δευτερόλεπτα ίσως) στο σαλόνι, την αυλή ή την ταράτσα για να δει η οικογένεια ή η παρέα μια ταινία ή ένα αθλητικό γεγονός, με αυτά που προσφέρει, στην κατηγορία του “παίζει” χωρίς αντίπαλο.

Ο EPSON EF-12 είναι ήδη διαθέσιμος στην προτεινόμενη τιμή λιανικής των 1.179€. Το review βασίστηκε σε δείγμα που λάβαμε από την EPSON Greece.

The post EPSON EF-12 | Review appeared first on GameOver.

Keywords
epson, epson, usb stick, εν λόγω, home cinema, καλοκαιρι, εταιρεία, design, master, laser, android, hdmi, mini, jack, auto, nintendo, γνώμονα, usb, google, focus, ζουμ, σημαίνει, stick, netflix, amazon, update, yamaha, bright, cinema, lag, hdr, home, gameover, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μετρο, ελληνικο ανδρικο casting , αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.google.gr, αξια, Καλή Χρονιά, end, ηχειο bluetooth, ξανα, αποτελεσματα, γωνια, ηχεια, ηχος, θεμα, χρωματα, ωρα, amazon, cinema, hdmi, hdr, yamaha, ακουστικα, αξιζει, απιστευτο, απλα, εβδομαδες, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γνώμονα, γρηγορης, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειγμα, υπαρχει, εν λόγω, εταιρεία, εφαρμογες, τεχνολογια, ζωης, ζουμ, ιδιο, ηχειο, εικονα, ηχο, κυβος, λειτουργια, λεπτομερειες, μαυρο, μηνες, μοντελα, μορφη, παντα, οικογενεια, πηγη, ποιοτητα, ρυθμισεις, ρυθμιση, ρολο, συζητηση, συντομα, σπιτι, συγχρονο, τιμη, τμημα, φυσικα, φθινοπωρο, χρωμα, ωρες, auto, αυλη, bright, design, δωματιο, εφαρμογη, focus, jack, gameover, home, home cinema, ιδιαιτερο, κινηματογραφος, κομματι, lag, laser, λευκο, μαυρος, mini, master, netflix, nintendo, πηγες, σημαίνει, τρελο, update, usb, υπεροχη, usb stick, βεβαιως, stick
Τυχαία Θέματα